Homeopat jej veličenstva

Je reumatológ a tvrdí, že konvenčná medicína a homeopatia by sa mali dopĺňať, a nie proti sebe bojovať. Pripúšťa, že v reumatológii je potrebné občas predpísať mnohé toxické lieky, ale homeopatia môže v takýchto prípadoch pomáhať napríklad pri potláčaní ich nežiaducich príznakov.

08.10.2016 06:00
Dr. Peter Fisher Foto:
Dr. Peter Fisher, osobný lekár anglickej kráľovnej Alžbety II.
debata (7)

„Aj ja poviem pacientovi so zničenými bedrovými kĺbmi, že najlepšie bude vymeniť ich, a tu nijaká homeopatia nepomôže,“ tvrdí Dr. Peter Fisher, ktorý navštívil Bratislavu.

Patrí medzi prominentných odborníkov homeopatickej medicíny a je osobným lekárom anglickej kráľovnej Alžbety II. Dr. Peter Fisher pôsobí v Kráľovskej nemocnici pre integrovanú medicínu v Londýne ako riaditeľ výskumu a konzultant, zároveň je šéfredaktorom časopisu Homeopathy. „Bol som študentom medicíny v Cambridgei, keď som sa v roku 1972 dostal do Číny. Tá bola v období kultúrnej revolúcie pre zahraničie uzavretá. V jednej nemocnici na operačnom stole ležala žena počas zákroku, brucho otvorené, a rozpráva sa s lekárom. V ľavom uchu mala tri akupunktúrne ihly. Aha, tak o anestézii prostredníctvom akupunktúry nás na Cambridgei neučia, povedal som si vtedy,“ vysvetľuje doktor Fisher svoju cestu aj k inej ako konvenčnej medicíne.

Fascinovalo ho to, myslel si, že začne študovať tradičnú čínsku medicínu, ale následne si uvedomil, že tu sa myslí celkom iným spôsobom a musel by zahodiť všetko to, čo sa dosiaľ naučil. Potom mu osud poslal ešte jeden signál. „Trpel som zápalovým črevným ochorením, ktoré súviselo aj s mojím pobytom v Nepále a tamojšími parazitmi. Konvenčná medicína ma nevyliečila a jeden priateľ, ktorému dôverujem, mi odporučil homeopatickú liečbu. "V prvej chvíli, čo som užil homeopatický liek, nastalo evidentné zhoršenie. Povedal som si, aspoň nejako to naozaj účinkuje. A postupne mi to pomohlo.“ Takto sa dostal na cestu homeopatie.

K reumatológii sa dostal prostredníctvom jedného výskumu, ktorý sa robil na oddelení reumatológie Bartolomejskej nemocnice v Londýne. Stretol tam podľa vlastných slov veľmi otvoreného profesora reumatológie a klinickej farmakológie, s ktorým neskôr uskutočnili jednu z prvých homeopatických štúdií publikovanú v prvolíniovom medicínskom časopise British Medical Journal v roku 1989.

Dr. Fisher chce, aby bola homeopatia vnímaná lekármi aj pacientmi ako bezpečná a efektívna metóda, netvrdí však, že je všeliekom na všetky ochorenia. „Konvenčná medicína s homeopatiou by mali fungovať ruka v ruke, aj ja ju používam, ale nie výlučne. Často mám pocit, že na seba navzájom iba kričia, akoby ten druhý bol hluchý. Aj v Anglicku je veľa odporcov homeopatie, aj na akademickej pôde, dnes však máme k dispozícii viac ako tisícku klinických štúdií, ktoré dokazujú, že homeopatia nie je placebo,“ dodáva.

„Napríklad v Indii, kde je homeopatia veľmi populárna, zomiera ročne 10 miliónov ľudí na tzv. multirezistentnú tbc. Práve kombináciou homeopatie a štandardnej liečby sa dosiahli veľké úspechy v boji proti baktérii tuberkulózy odolnej proti mnohým antibiotikám.“ Rastúca antimikrobiálna rezistencia následkom nadmerného užívania antibiotík je, mimochodom, jedným z najvážnejších problémov dnešnej medicíny.

„My liečime ľudí, nie ochorenia,“ odpovedá na otázku, pri akých chorobných stavoch by mohla najlepšie pomôcť homeopatia. Homeopatia je založená na princípe liečby podobného podobným a pracuje s konceptom stimulačného alebo pozitívneho efektu nízkych dávok účinnej látky.

Homeopatické liečivá by v podstate telu mali hovoriť: Tvoje ochorenie je podobné ako vplyv tejto látky. „Aj preto dosahujeme najväčší úspech s internými ochoreniami, ale aj s autoimunitnými, ako je alergia.“ Na druhej strane dodáva, že taká astma je ešte stále diagnózou, na ktorú sa zomiera, takže vyžaduje integrovanú liečbu, nie výlučne homeopatickú. Samotná homeopatia podľa neho na rozdiel od mnohých liekov s nežiaducimi účinkami nepoškodí, po začiatku liečby však treba počítať s tzv. liečebnou krízou, keď sa dočasne zhoršia príznaky a telo sa akoby „vykoľají“. Je to vraj dobré znamenie, že reaguje na liečbu. Podľa Petra Fishera si môže pacient poškodiť jedine tak, ak trvá na homeopatii aj v štádiu choroby, keď je nevyhnutná konvenčná liečba. Fisher nepovažuje homeopatiu za preventívny prostriedok, podľa neho dokáže liečiť skoré štádiá ochorení.

Samozrejme, o liečbe anglickej kráľovnej Alžbety II. doktor Fisher hovoriť nemôže. Musí zachovávať lekárske tajomstvo. „Bol som v správnej chvíli na správnom mieste,“ hovorí tajomne o tom, ako sa stal homeopatom anglickej kráľovskej rodiny. Tam je homeopatická liečba starou tradíciou, ešte niekedy od roku 1840. Homeopaticky tam liečia aj zvieratá, napríklad kone, ale aj kravy, aby sa zvyšky antibiotík nedostávali do mlieka. „Mimochodom, bol to koktavý Juraj VI., ktorého poznáte z oscarového filmu Kráľova reč s Colinom Firthom, ktorému pomohla aj homeopatická liečba v podobe lieku Ambra grisea,“ dodáva homeopat jej veličenstva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #reumatické ťažkosti #homeopatia