Myómy: Hysterektómia by mala byť už minulosťou

Napriek osvete ženy návštevu u gynekológa zanedbávajú. "Najčastejší dôvod, ktorý ženy k lekárovi doženie, je často až veľmi silné, dlhotrvajúce a nepravidelné krvácanie," hovorí MUDr. Andrea Maľová, PhD., gynekológ pôrodník URO-GYN Senec, s. r. o., I. gynekologicko-pôrodnícka klinika LF UK a UNB v bratislavskej Petržalke.

16.10.2016 06:00
potrat, interupcia, lekár, nemocnica, gynekológ Foto:
Spektrum ťažkostí žien u gynekológa je rôzne - krvácanie, bolesti, infekcie.
debata

S akými najčastejšími zdravotnými problémami sa na vás ženy obracajú?
Spektrum ťažkostí je rôzne – krvácanie, bolesti, infekcie. Istá časť pacientok chodí na pravidelné preventívne prehliadky raz ročne. Sú však aj také, ktoré vyhľadajú odbornú pomoc, až keď takpovediac horí. Veľmi často riešime na poslednú chvíľu ťažkosti, ktoré majú pacientky dlhšie obdobie. Táto situácia nie je ideálna. Ani v súčasnosti nemáme v rukách pevné nástroje, ako zabezpečiť pravidelné, ročné preventívne prehliadky vo vekovej skupine žien od 23 do 64 rokov.

O myómoch sa hovorí, že patria medzi najčastejšie ochorenia u žien v reprodukčnom veku. Je známa príčina ich vzniku?
Myómy sú benígne nádory zo svaloviny maternice. Postihujú 30 až 70 % žien pred menopauzou. Rizikovým faktorom ich vzniku je obezita, genetické faktory, bezdetnosť, afroamerická rasa a neskorý vek prvej gravidity. Myómy patria medzi tzv. hormón-dependentné nádory. Iniciálny stimul rastu myómov je neznámy. Ženské pohlavné hormóny (estrogény a gestagény) veľmi významne ovplyvňujú rast myómatóznych uzlov.

Aké sú príznaky, ktoré žene naznačujú, že niečo nie je v poriadku?
Medzi ťažkosti, pri ktorých by sme mali spozornieť, patrí nepravidelné, silné a vyčerpávajúce krvácanie. Často dvoj- až trojtýždňové. Ženy sú unavené, anemické, mávajú problémy s častým močením alebo so stolicou – problém s vyprázdňovaním. Pacientky si často mylne myslia, že nepravidelnosť je spôsobená menopauzou. Ale čoraz častejšie sa tieto problémy objavujú aj u mladších žien, ktoré ešte nerodili. Navyše, ženy si tento problém často odôvodňujú rôznymi fámami a mýtami, ako napríklad moja mama, starká mali tiež takýto problém, tak čo narobím… A pritom ide o ľahko riešiteľnú vec. Často ide totiž najmä o príznak myomatóznej zmenenej maternice.

Môže ochorenie prebiehať aj bez príznakov?
Klinické príznaky závisia od počtu, veľkosti a lokalizácie myómov. Ak je myóm drobný, do 2 cm, a je dobre lokalizovaný v stene maternice, tak môže byť istý čas klinicky nemý respektíve bezpríznakový. Skôr či neskôr sa však pri progresii rastu klinicky prejaví.

Aké sú jeho najčastejšie prejavy?
Najčastejším klinickým príznakom je silné, predĺžené a nepravidelné krvácanie, bolestivá menštruácia, bolesti v podbruší mimo cyklu a pri styku.

Čo to vlastne myóm je?
Myómy maternice patria medzi najčastejšie ochorenia ženského reprodukčného systému. Je nevyhnutné zdôrazniť, že nie sú len zdravotným problémom, ktorý si vyžaduje farmakologickú, hormonálnu alebo chirurgickú liečbu. Ide tiež o ochorenie, ktoré môže významne ovplyvniť kvalitu života, pohodu a psychický stav pacientky. Medicína v súčasnosti ponúka niekoľko postupov liečby, a popri nich aj inovatívne farmaká. Sú to síce akési nádory, ale nezhubné. Rastú preto, lebo ich podmieňuje hormonálna aktivita ženy. Jedna z troch žien od 25 do 49 rokov má myóm. S pribúdajúcim vekom je výskyt až 70 %. Ide teda o veľmi časté ochorenie, ktoré už nemusí znamenať pre ženu hrozbu, že príde o maternicu.

Čo všetko môže v tele spôsobiť?
Okrem vyššie spomenutých ťažkostí môže spôsobiť neplodnosť pacientky, potrácanie, ťažkosti pri močení a stolici, príznaky z dôvodu útlaku pri myómoch väčších veľkostí a v neposlednom rade aj psychické ťažkosti ženy.

Môžu sa zvrhnúť na zhubný nádor?
Toto je veľmi častá otázka pacientok. Odpoveď je jednoznačná – nie. Podľa recentných literárnych zdrojov a vedeckých štúdií myómy nepodliehajú malígnej prestavbe, teda sa nemôžu zvrhnúť na zhubný nádor. Myóm od svojho začiatku vzniku rastie ako myóm a sarkóm je od svojho začiatku vzniku sarkóm.

Dnešné ženy si odkladajú materstvo do zrelšieho veku. Môžu myómy ovplyvniť ich plodnosť?
Myómy môžu byť jednou z príčin neplodnosti. Ak sú umiestnené v blízkosti ústia vajíčkovodov do dutiny maternice môžu spôsobiť ich uzatvorenie. Dokonca aj malé, ale početné myómy môžu deformovať dutinu maternice a sťažovať uhniezdenie zárodku v maternici, prípadne spôsobovať potraty.

Ako môžu myómy maternice komplikovať priebeh tehotenstva?
Hormonálne zmeny počas tehotenstva môžu v niektorých prípadoch vplývať na rýchlejší rast myómov. Tie môžu vyvolať predčasný pôrod alebo znemožniť pôrod prirodzenou cestou. V prípade, že sú umiestnené nízko a sú veľké, môžu skomplikovať pôrod. Z tohto dôvodu lekár často odporučí žene pôrod cisárskym rezom.

Kedy je najlepšie odstrániť mómy maternice, ak ešte plánujeme mať deti?
Je vhodné, ak žena rieši problémy s myómami ešte predtým, ako sa rozhodne otehotnieť. To uchráni budúcu matku pred vážnymi zdravotnými následkami. Ak sa zlepší „kondícia“ maternice predoperačnou liečbou, môže byť následný chirurgický zákrok menej invazívny. Zvyšuje sa tak nádej, že po operácii bude plodnosť zachovaná. Myómy sa počas tehotenstva neodstraňujú. Chirurgické zákroky sa vykonávajú po pôrode, s istým časovým odstupom. Kým žena nie je v menopauze, nie je žiadna garancia, že sa myómy opäť „nevrátia“.

Existuje nejaká možnosť, že žena nepríde o maternicu?
Áno, je tu prevratná, nová liečba v tabletkovej forme. Pacientky tak majú väčšiu šancu na graviditu a pôrod. Pacientky pred prechodom môžu liečbu užívať až do menopauzy, keď väčšina myómov regreduje. Táto molekula funguje veľmi zaujímavo. Liečivo si „vyhľadá“ myóm v maternici a pôsobí iba tam. Blokuje receptory, ktorých úlohou je „zháňať potravu“, teda hormóny, ktoré myóm potrebuje na svoj rast. Týmto mechanizmom je vyblokovaný jeho rast. Myóm už nerastie, doslova sa „vyhladuje“, zmenší sa alebo zanikne. A čo je skvelé, že približne do týždňa prestane aj krvácanie, ktoré ženu vyčerpáva. Vďaka liečbe ustupujú aj bolesti spojené s myómami. Kvalita života žien sa vyrovná zdravým ženám už počas trojmesačnej liečby. Anémia z nadmerného krvácania sa zlepší rýchlejšie ako pri užívaní preparátov so železom. Najčastejším pozorovaným nežiaducim účinkom je vynechanie menštruácie, čo je pre ženy, ktoré trápilo nadmerné krvácanie, veľkou úľavou. Menštruácia sa väčšinou obnoví po štyroch týždňoch od ukončenia liečby. Nie je známe, do akej miery je počas liečby pozastavená plodnosť ženy, a preto sa odporúča počas užívania ulipristal acetátu aj nehormonálna antikoncepčná metóda. Po ukončení liečby sa obnovuje plodnosť. Užíva sa vo forme tabliet, jedna tableta raz denne, tri mesiace bez prestávky.

Je liečba rovnaká u všetkých žien? Alebo sa odlišuje od veku a charakteru problémov pacientky?
Liečba myomatóznej maternice by mala byť vždy prísne individuálna a šitá na mieru pacientke. Tabletová liečba uripristal acetátom je určená na zmenšenie veľkosti respektíve objemu myómov, na zastavenie krvácania a zníženie bolestivosti. Je vhodná na úvod terapie. Po trojmesačnom cykle liečby uripristalom je vhodné prehodnotiť veľkosť myómu a následne stanoviť ďalší postup. Pre niektoré pacientky je tabletová liečba dostatočná a postačí im do budúcnosti len ultrazvukové sledovanie myómu. V prípade potreby je možné trojmesačné cykly tabletovej liečby opakovať v neobmedzenom počte cyklov aj bez potreby následnej operačnej liečby myomatózne zmenenej maternice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #gynekológia #myóm #MUDr. Andrea Maľová