Matej Tóth motivuje deti zdravo žiť

Slová povzbudzujú, príklady tiahnu, vraveli starí Rimania. Strhujúci finiš zlatého slovenského olympionika Mateja Tótha v chôdzi na 50 kilometrov na letnej olympiáde v Riu de Janeiro majú pamäti vari všetci Slováci. Tóth nadchol najmä mladých ľudí svojím výkonom podopretým nezlomnou vôľou, a nielen ňou, ale aj životosprávou. A tá je dnes problémom, ktorý trápi všetky generácie obyvateľstva. Zväčša sa málo hýbeme a mnohí sa aj nesprávne stravujú.

18.10.2016 14:30
Matej Tóth, deti, šport, telocvičňa Foto: ,
Zlatý olympionik Matej Tóth inšpiruje deti športovať a striedmo žiť.
debata

Matej Tóth teraz vyrazil do škôl, stal sa totiž tvárou 6. ročníka internetového kurzu Hravo ži zdravo, ktorý na základných školách v tomto roku odštartoval 3. októbra. Cieľom kurzu je naučiť deti, ako sa udržiavať v dobrej kondícii a ako byť zdravý. Do celoslovenského internetového kurzu Hravo ži zdravo sa môže zapojiť naozaj každý. Súťažne si v ňom môžu zmerať sily piataci základných škôl.

Každý desiaty chlapec je obézny

Nie náhodou padla pozornosť práve na piatakov. Nedávny prieskum ukázal, že na Slovensku trpí obezitou vo veku 10 až 12 rokov 10,4 percenta chlapcov a 8,5 percenta dievčat. Na tento nežiaduci jav upozornila doktorka Valéria Regecová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Všimnime si, aký je BMI, index telesnej hmotnosti, detí s obezitou. Dosahuje viac ako 30. Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch. BMI 30 a viac predstavuje už pomerne vážne zdravotné riziko. Väčšinou ide o nesprávne stravovacie návyky, napríklad nadmerné konzumovanie večer a v noci, alebo nevyvážený podiel tukov a iných zložiek potravy a nedostatok pohybu.

„Ako ukázali predchádzajúce ročníky kurzu, deti si z domu prinášajú približne rovnaké návyky. Preto je veľmi dôležitý systematický prístup tak, aby sa kurzu zúčastňovali každým rokom noví piataci," myslí si lekár a odborník na výživu Peter Minárik, odborný garant projektu. V prevencii detskej nadváhy a obezity má najdôležitejšiu úlohu podľa Minárika terapia. Jej princíp spočíva v hravom, zábavnom, a teda motivujúcom odovzdávaní informácií o výžive a o ďalších oblastiach zdravého životného štýlu s použitím špecifických techník, ktoré umožňujú okamžitú aplikáciu informácií získaných v bežnom živote,“ vysvetlil Peter Minárik.

Deti najlepšie motivujú známe osobnosti. „Majster sveta a olympijský víťaz Matej Tóth je príťažlivým príkladom, ako dosiahnuť úspech. Aj preto si ho vybrala Potravinárska komora Slovenska ako tvár tohtoročného internetového kurzu,“ povedal Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS), ktorá kurz organizuje. Ten v minulosti absolvovalo viac ako 28-tisíc detí.

Internetový kurz je snahou PKS podporiť vzdelávanie a výchovu v oblasti stravovania, pretože na školách chýba. V predchádzajúcich rokoch sa pozornosť sústredila skôr na legislatívnu reguláciu stravovania na školách, čo však nebolo úspešné. Narýchlo pripravovanej legislatíve chýbala najmä odborná diskusia.

„Ak chceme dosiahnuť zmenu v trende vývoja zvyšovania nadváhy a obezity, naša pozornosť sa prioritne musí nasmerovať na vzdelávanie, a nie na reštrikcie. Deti nie sú lenivé, treba ich len učiť správnemu stravovaniu a telesným aktivitám. Slovensko patrí k štátom Európskej únie s najmenším počtom vyučovacích hodín telesnej výchovy týždenne,“ uviedol Poturnay. Vari aj preto si komora vybrala športovca Mateja Tótha za tvár kampane. "Sme veľmi radi, že ani chvíľu neváhal podporiť dobrú vec,“ povedal Poturnay.

Olympionik nakupuje s dcérami

Stravovanie je dôležitou súčasťou Matejovej tréningovej prípravy a napokon aj kľúčom k jeho dvom zlatým medailám, jednej z majstrovstiev sveta v Pekingu a tento rok z olympijských hier v Riu de Janeiro. „Stravovanie vrcholových športovcov a ľudí, ktorí sa aktívne športu nevenujú, je, samozrejme, rozdielne, no zohráva dôležitú úlohu pre všetky vekové kategórie. Som nielen športovcom, ale aj otcom dvoch dcérok, ktoré milujem. Samozrejme, že si uvedomujem, že pohyb a strava sú veľmi dôležitým predpokladom zdravého vývinu nielen mojich detí. Bol by som veľmi rád, keby sa nám spoločnými silami podarilo, aby deti v sebe našli motiváciu a dbali o svoje zdravie,“ hovorí Matej Tóth.

Vždy, keď má olympijský víťaz príležitosť, svojim dcérkam pripravuje raňajky a do školy desiatu. Keďže mu záleží na zdravom vývoji detí, pripravuje im zdravé, ale aj pestré a chutné jedlá. Nezabudne ani na pitný režim a aj do školy im pribalí vodu alebo čaj. „Vreckové zatiaľ dcérkam nedávame, ešte na to majú čas. Výber potravín robíme na spoločných nákupoch, pri ktorých sa učia, čo je dobrá a čo menej dobrá voľba,“ povedal športovec.

Tréning so slávnym športovcom

V rámci kurzu sa deti vydajú na cestu ku zdraviu správnym stravovacím režimom, ktorého súčasťou je nielen ovocie a zelenina, ale učia sa maškrtiť zdravo. Naučia sa tiež správnu skladbu jedál na tanieri, ale tiež dodržiavať pitný režim a využívať svoj voľný čas na športovanie. Úlohy deti riešia zábavnou formou, lúštia napríklad krížovky.

Kurz potrvá od októbra do 31. januára 2017. Potravinárska komora pripravila pre žiakov v súťažiacich triedach a ich učiteľov zaujímavé ceny. Tri najlepšie triedy, ktoré dosiahnu najvyšší bodový priemer na žiaka v rámci každej kategórie triedy bez ohľadu na kraj Slovenskej republiky, získajú pre všetkých svojich žiakov a pre učiteľa oblečenie a potreby na šport a voľný čas a od Slovenského národného múzea voľný vstup do ľubovoľnej expozície na území Slovenska podľa vlastného výberu.

Traja najlepší žiaci kurzu, ktorí dosiahnu najvyšší počet bodov bez ohľadu na kraj Slovenskej republiky, vyhrajú poukazy na nákup oblečenia a potrieb na šport a voľný čas v hodnote 80 eur na žiaka. Najlepšie video triedy na tému Naša trieda žije zdravo v dĺžke najviac 60 sekúnd bude ocenené finančnou prémiou 300 eur. Dvanásť najlepších žiakov získa príležitosť zúčastniť sa na mimoriadnom tréningu s Matejom Tóthom. Slávny športovec sa im bude venovať na mimoriadnom tréningu, na ktorom ich poučí, ako majú malí športovci aktívne tráviť voľný čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #deti a šport #kvalitné potraviny