Zmierniť bolesť hrdla? S týmito tipmi!

Horúčka, kašeľ, upchatý nos... Neznesiteľné. Ale čo je to všetko v porovnaní s bolesťami hrdla? Tu sú tipy, vďaka ktorým sa bolesť rýchlo odplazí...

01.11.2016 06:00
mandle, hrdlo, bolesť, citrón, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chladný vzduch vonku, horúce radiátory v budovách. Existuje vôbec človek, ktorý nie je na jeseň permanentne prechladnutý? Všetky príznaky chrípky sa dajú ako-tak prežiť, ale bolesti hrdla sú hotovým peklom! Či už prehĺtame, alebo „len“ rozprávame, všetko spôsobuje bolesť.

Rýchle tipy, ako si uľaviť:

Spánok
Znie to banálne, ale potvrdila to aj štúdia: Osem až desať hodín nepretržitého spánku pomáha imunitnému systému, aby sa znova regeneroval a čo najskôr mohol poraziť vírusy a baktérie.

Nanuk
Zmrzlinu len tak pre nič za nič lekári po operácii mandlí neodporúčajú. Ľad totiž zmierňuje opuch. Dbajte však na to, aby vaša ľadová pochúťka neobsahovala mlieko (hrozí zvýšená produkcia hlienu, čo je kontraproduktívne), alebo citrusové ovocie (dráždi v hrdle).

Kurkuma
Pridajte si do čaju s medom lyžičku kurkumy. Pôsobí protizápalovo a uľaví od bolesti.

Čaj
Pite veľa, veľa čaju, aspoň dva litre denne. A to aj v prípade, že naň nemáte chuť, alebo vám prehĺtanie robí ťažkosti. Pitím sa vyplavujú toxíny a teplý nápoj upokojuje hrdlo.

Voda!
Okrem čaju by ste mali piť aj vodu. Čím viac tekutín, tým lepšie, odplavujú chorobu.

Slepačia polievka
Nielenže zasýti, ale je tiež vedecky dokázané, že slepačí vývar redukuje produkciu hlienu a tým zmierňuje dráždenie v krku.

Jablčný ocot
Domáci liek na bolesť hrdla: Čajovú lyžičku jablčného octu a čajovú lyžičku medu rozmiešajte v šálke s teplou vodou. Pite po malých dúškoch.

Čili omáčka
Aj pri prechladnutí pôsobia pikantné jedlá priam zázračne. Rozpúšťajú hlien, zmierňujú bolesť.

Šalvia
Zalejte pár lístkov šalvie horúcou vodou a nechajte päť minút lúhovať. Čaj pite ešte teplý, najlepšie viackrát denne.

Abstinujte
Keď vás bolí hrdlo, alkohol je absolútnym tabu, pretože dehydruje telo a hrdlo vás bude dráždiť ešte viac.

Ktoktajte
Dve čajové lyžičky soli rozpustite v teplej vode a ktoktajte. Potom vypľujte. Opakujte trikrát denne. Zápal a bolesť v hrdle odíde.

Vaňa
Pri bolestiach pomôže, ale voda musí byť horúca. Potom sa však treba rýchlo presunúť do postele.

Zvlhčujte
Inhalujte tak, ako to poznáte z detstva. Hlavu nad hrniec s vrelou vodou a dvoma lyžicami morskej soli. Pomôže uterák, aby para neunikala. Vdychujte a vydychujte. Nezabúdajte ani na zvlhčovanie vzduchu v izbe, hlavne v noci. Pomôžu vlhké uteráky.

Sprej na hrdlo
Voľte mentolový.

Mlčte
Prekonajte sa a rozprávajte čo najmenej. Vaše hrdlo to ocení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #imunitný systém #spánok #šalvia #hlien #mentol #čili #hrdlo