Mozgová príhoda. Nikto ju nechce zažiť

Mŕtvica, porážka, infarkt mozgu, iktus, šľaktrafenie. Cievna mozgová príhoda je "príhodou", akú nechce zažiť nikto. Z tých, ktorí ju prežijú, ostáva až polovica v invalidite následkom porúch hybnosti, reči, zraku, pamäti, rovnováhy a podobne. Ak už mŕtvica udrie, najdôležitejšiu úlohu zohráva čas.

04.11.2016 06:00
mozog, mŕtvica, mozgová príhoda Foto:
Čím skôr pacient s porážkou dostane liečbu, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa predíde dlhodobému poškodeniu mozgu.
debata

1. Čo je cievna mozgová príhoda?

Ide o závažné a rozšírené civilizačné ochorenie, ktoré patrí medzi akútne stavy v neurológii. Dochádza k upchatiu alebo prasknutiu cievy v mozgu, následkom čoho je nedokrvenie tohto životne dôležitého orgánu. Mozgové tkanivo prestáva byť zásobované krvou a rýchlo odumiera.

2. Aké druhy cievnej mozgovej príhody poznáme?

Ischemická mŕtvica sa nazýva aj mozgový infarkt a zodpovedá za väčšinu všetkých mŕtvic. Pri tomto druhu mŕtvice krvná zrazenina v cieve alebo jej zúženie zablokuje prívod krvi do mozgu. Dochádza teda k nedokrveniu časti mozgu, tzv. ischémii. Rozvíja sa postupne, v priebehu niekoľkých hodín, niekedy dokonca máva iba dočasný charakter, tzv. prechodný ischemický záchvat. Iným druhom mozgovej príhody je hemoragická mŕtvica alebo mozgové krvácanie. Tento druh, pri ktorom praskne v mozgu cieva, je zriedkavejší, ale nebezpečnejší. Následkom krvácania sa v mozgu zvyšuje tlak, čo vyvoláva jeho opuch a postihnutá časť odumiera.

3. Hlavné príznaky mozgovej mŕtvice

Je pre ne typický náhly vznik: slabosť, tŕpnutie, necitlivosť tváre, ruky, nohy, najmä na jednej strane tela (človek napr. minimálne cíti pichanie špendlíkom), porucha reči (človek rozumie, ale nedokáže odpovedať, bľaboce, alebo naopak, je schopný reči, ale nerozumie, čo mu hovoria), zhoršenie koordinácie chôdze, rovnováhy, náhly pád (príznaky pripomínajúce opitosť), prudké bolesti hlavy bez zjavnej príčiny, náhla porucha ostrosti videnia v jednom alebo oboch očiach, porucha vedomia.

4. Laická diagnostika mozgovej mŕtvice

Požiadajte pacienta, aby sa usmial (jeden kútik nezdvihne), povedal nejakú vetu (bude sa mu pliesť jazyk), zodvihol obe ruky (na jednej strane tela bude mať asi problém), vyplazil jazyk (ak je zakrivený a krúti sa zo strany na stranu, môže to byť tiež znak mŕtvice). Ak má človek problém vykonať aspoň jeden z vymenovaných krokov, volajte záchranku.

5. Čo urobiť, ak udrie mŕtvica?

Dôležité je okamžite konať a zavolať rýchlu záchrannú službu. Čím skôr pacient s porážkou dostane liečbu, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa predíde dlhodobému poškodeniu mozgu. Je dôležité nepremeškať najmä prvé tri kritické hodiny, keď by mal pacient na špecializovanom pracovisku dostať trombolytickú (krv riediacu) liečbu. Záchrana pacienta s mŕtvicou veľmi závisí aj od jeho okolia, ktoré ho nesmie považovať za opitého. Ani pacient nesmie sám nad sebou mávnuť rukou a bagatelizovať svoje príznaky v prípade, že boli dočasné (tzv. minimŕtvica).

6. Rizikové faktory mozgovej príhody

Medzi neovplyvniteľné patrí vyšší vek, pohlavie (častejšie muži), genetická predispozícia. Vyššie riziko majú hypertonici, pacienti s fibriláciou predsiení či s ischémiou dolných končatín. Podobne aj diabetici a pacienti po prekonanom infarkte či s vysokou hladinou cholesterolu. Sú to však liečiteľné diagnózy. Riziko zdvojnásobuje fajčenie, obezita, nedostatok pohybu, konzumácia nadmerne solených a mastných jedál a vyšších dávok alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porážka #mozgová príhoda #mŕtvica