Je to dieťa "vaša krv"?

Viete, že dieťa vôbec nemusí mať tú istú krvnú skupinu ako matka, dokonca ani ako otec? Koľko problémov to už narobilo v rodinách nevedomých!

05.11.2016 10:56
krvná skupina Foto:
Kedysi bola tabuľka dedičnosti krvných skupín jediným určovacím znakom toho, či otec naozaj môže byť biologickým otcom dieťaťa.
debata

Ak majú rodičia krvné skupiny A a B, ich potomok môže mať ktorúkoľvek zo štyroch známych krvných skupín. Naopak, dvaja „nulkári“ majú vždy len „nulku“.

To je celý tatko! Tá je zas po mame! Rodičia sú obyčajne pyšní na to, keď sa ich potomok na nich podobá. Vie sa, že dvaja modrookí rodičia nebudú mať dieťa s hnedými očami a takisto percento pravdepodobnosti, že ich dieťa bude mať zelené oči, je mizivé. Jeden hnedooký a jeden zelenooký rodič však môžu spokojne splodiť potomka s akoukoľvek farbou očí – aj modrou. A ako je to s dedičnosťou krvných skupín?

Všetky články zo seriálu Tisíc a jedna kvapka.

Kedysi bola tabuľka dedičnosti krvných skupín jediným určovacím znakom toho, či otec naozaj môže byť biologickým otcom dieťaťa. Dnes už to tak, našťastie, nie je, pretože toto určovanie bolo veľmi nepresné. V každom prípade platí, že niektoré kombinácie krvných skupín môžu „splodiť“ len jednu či dve rôzne krvné skupiny a potomkom iných sa ponúka celá škála možností. Ak sa stretnú dvaja rodičia, obaja so zriedkavou krvnou skupinou AB, už to je rarita. A je vylúčené, aby ich spoločné dieťa bola „nulka“!

Dedičnosť krvných skupín
  Otec 0 Otec A Otec B Otec AB
Matka 0 0 0, A 0, B A, B
Matka A 0, A 0, A 0, A, B, AB A, B, AB
Matka B 0, B 0, A, B, AB 0, B A, B, AB
Matka AB A, B A, B, AB A, B, AB A, B, AB

Bezradní v poradni

Skončila sa sezóna peľových alergií. Môžem darovať krv?
Platí pravidlo, že alergik s určitým typom sezónnej alergie môže darovať krv, ak netrpí akútnymi prejavmi alergie. To isté platí aj pre astmatikov. Ak má niekto alergiu na peľ, ktorá robí problémy najmä na jar a v lete, ideálne obdobie na darovanie krvi je zima. Vtedy by sa mali cítiť dobre. Inak to funguje u ľudí s alergiou na potraviny, resp. u ľudí s celoročnou alergiou.

Majú zamestnaní darcovia krvi nárok na voľno v práci?
Podľa Zákonníka práce má zamestnanec pri darovaní krvi nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy vo výške priemerného zárobku na potrebný čas. To znamená na čas cesty na odber krvi, samotný odber a zotavenie sa po odbere.

V lete som si dala na ruku vytetovať malý obrázok. Môžem darovať krv?
Po tetovaní či piercingu je možné darovať krv o pol roka. Ak ste sa dali tetovať toto leto, darcovstvo krvi bude vo vašom prípade možné až v novom roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #krvná skupina #seriál Tisíc a jedna kvapka