Prečítali sme za vás: Umelý chrup na gynekológii

Novinára a spisovateľa Petra Vala (nar. 1948) inšpiruje zápas o ľudský život. Pri reportážach z operačných sál sa zoznámil s osobnosťami slovenskej medicíny. Humorné epizódky z ich života sa stali základom jeho najnovšej knižky Čierny humor v bielom plášti 2, ktorá je pokračovaním úspešného prvého dielu. Skrátené "doktorské historky" vám prinášame v rámci seriálu.

13.11.2016 06:00
debata
Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti 2 Foto: Forza Music
Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti 2 Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti 2

Parazól ako hromozvod

K MUDr. Jánovi Babíkovi, CSc., priviezli do košickej nemocnice v Šaci rodinu s podivnými zraneniami. Všetci mali popálené ruky a zadky. Keď sa ich opýtal, čo sa stalo, povedali, že sa so psom vybrali do Levočského pohoria na huby. Prišla búrka, tak si sadli pod veľký dáždnik, do ktorého udrel blesk.

„A čo pes?“ opýtal sa doktor Babík. „Nevieme, zmizol,“ odvetili. Doktor Babík usúdil, že rodinka sa vlastne znova narodila. Parazól trafila len vedľajšia vetvička blesku, kým chudák pes zjavne schytal tú hlavnú a jednoducho sa vyparil.

Kto je viac podľa primára Bauera

Prednosta traumatológie v košickej fakultnej nemocnici MUDr. Ján Bauer bol prísnym zástancom nemecko-švajčiarsko-rakúskej školy. Poslúchať museli lekári i pacienti. Všetko muselo fungovať ako švajčiarske hodinky. Vzoprieť sa pokúsil len jeden plukovník, ktorý doktorom i prednostovi dával najavo, že veliteľom je tu on.

Primár si ho na vizite pokojne vypočul a potom mu ozrejmil mocenskú hierarchiu: „Vy ste síce plukovník, ale tu som generálom ja.“

Umelý chrup na gynekológii

Primár MUDr. Jozef Ďurčenka slúžil v pôrodnici v Bojniciach, keď zaklopala fešná tridsiatnička. Prezradila, že má obrovský gynekologický problém. Prepáčte, ja slúžim na pôrodnici, gynekológia je vedľa." Žena sa nedala a opakovala, že má problém, ktorý môže vyriešiť iba on. Silou-mocou sa chcela dostať dnu, akoby jej išlo o život. Povedal si, že ju aspoň vypočuje. „Mám staršieho priateľa z Ameriky,“ zdôverila sa mu. „Milovali sme sa a stratila sa mu pritom protéza. Pán doktor, ja verím len vám. Mohli by ste ma vyšetriť?“

Skúsený gynekológ už zo ženských pohlavných orgánov povyťahoval kadečo. Ale toto tu ešte nebolo. Posadil milú dámu na kozu, ale protézu nenašiel. O dva dni zatelefonovala, že je všetko v poriadku. Veľmi sa ospravedlňovala. Protézu vraj našli v kvetináči.

Originálny úplatok

Primár onkologického a RTG oddelenia MUDr. Jozef Ďurčo požiadal pacientku, aby na kontrolu priniesla vzorku stolice. Najbližšie prišla aj s päťlitrovým pohárom od uhoriek. Bol v ňom neuveriteľne dlhý, špirálovito stočený „človečinec“. „To hádam nie je možné. To je zázrak prírody,“ vyskočil primár, schmatol pohár a zahlásil: „Sestrička, prídem o trištvrte hodiny.“ „Kamže tak odrazu, pán doktor?“ „No predsa ukázať ostatným primárom, aké úplatky dostávam.“

Ako zachrániť honor dôstojného pána?

Skúsená anestéziologička primárka Daniela Haruštiaková uspávala pred operáciou istého pána farára. Zákrok dopadol k spokojnosti lekárov. Pacient sa rýchlo prebral. Všetko by bolo v najlepšom poriadku, keby jeho prvým slovom nebolo rýdzo maďarské: „Pičáááába!“ Ani to by nebola nijaká tragédia, lebo pacienti po narkóze vytárajú aj to, čo by chceli najviac utajiť. Ale pán farár opakoval toto slovo donekonečna, akoby iné slová nepoznal. Aj to by sa dalo vydržať, keby sa zaňho na chodbe po celý čas nemodlili jeho „ovečky“, ktoré ho chceli za každú cenu vidieť. Čas pribúdal a pán farár mlel svoje. Hrozil poriadny trapas. Anestéziologička v duchu pôvodného textu Hippokratovej prísahy – Aby chorí opäť vyzdraveli, urobím opatrenia podľa svojho najlepšieho vedomia a posúdenia, aby som od nich vzdialil všetko zlé a škodlivé – svätého muža uviedla opäť do slabšieho spánku. Modliacim sa babkám oznámili, že sa ešte neprebral. Zbožné žienky sa zaňho modlili ešte urputnejšie a honor dôstojného pána bol zachránený.

(Z knihy Čierny humor v bielom plášti 2, kapitola Úsmevný dispenzár, krátené, Forza Music)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Valo #Čierny humor v bielom plášti