Pred infarktom a mŕtvicou sa dokážeme ochrániť sami

Takmer 30-tisíc Slovákov zomrie ročne na srdcovocievne ochorenia. Zo správy OECD Health 2015 vyplýva, že spomedzi všetkých ochorení, na ktoré obyvatelia krajín OECD zomierajú, tvoria srdcovocievne ochorenia až jednu tretinu. Medzi týmito krajinami vykazuje Slovensko najvyššiu mieru úmrtnosti.

18.11.2016 06:00
lekár, doktor, pacietka, zdravie, srdce, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Väčšine srdcovocievnych ochorení, vrátane infarktu či mozgovej mŕtvice pritom môžeme zabrániť jednoduchými zmenami v životnom štýle. "V súčasnosti žije na Slovensku viac ako 200-tisíc ľudí vo veku od 45 do 64 rokov, ktorí majú mimoriadne vysoké riziko vzniku infarktu alebo mozgovej porážky.

Sú to ľudia, ktorí nemajú žiadne výraznejšie ťažkosti, a preto nie sú motivovaní, aby si dali skontrolovať tlak či hladinu cholesterolu. Mnohí z nich fajčia, väčšina z nich má nadváhu a chýba im pravidelný pohyb," varuje docentka Eva Gonçalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v Bratislave.

Ukázalo sa, že dlhodobou redukciou týchto rizík, teda znížením hladiny cholesterolu, lepšou kontrolou tlaku krvi, nefajčením, zvýšením fyzickej aktivity je možné znížiť riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev až o 80 percent. Stres, fajčenie a obezita súvisiaca s nesprávnou výživou a nedostatkom pohybu sú vážne rizikové faktory. Lekári ich nazývajú aj zhubné trio, okrem srdcovocievnych ochorení sa významne podieľajú aj na vzniku nádorových a metabolických ochorení. Na zdravie pôsobia spoločne, sú medzi nimi významné väzby a navzájom sa ovplyvňujú. Zmena životného štýlu pri prevencii a liečbe preto musí byť celková.

Blahodarný vplyv na srdce má dostatok fyzickej aktivity. Každý pohyb sa pritom počíta – prechádzka, schody namiesto výťahu, tancovanie, ale aj hra s deťmi, domáce práce alebo práce v záhrade. Dostatok pohybu znižuje riziko srdcovocievnych chorôb až o 30 % a riziko cukrovky, ktorá tiež ohrozuje srdce, klesá o 27 %.

Významným rizikovým faktorom je fajčenie. Tabakový dym si ročne vyžiada až 6 miliónov životov. Naopak, keď človek prestane fajčiť, už po roku klesá riziko infarktu a iných chorôb z nedokrvenia srdcového svalu na polovicu a časom sa vráti na úroveň ako u nefajčiarov.

Stravovanie ovplyvňuje riziko srdcovocievnych problémov viacerými spôsobmi. Zloženie stravy a obsah soli môžu mať na srdce ochranný alebo, naopak, ničivý vplyv a jedlo tiež ovplyvňuje iné rizikové faktory – nadváhu, vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru. Podľa WHO spôsobuje nedostatočný príjem ovocia a zeleniny až 1,7 milióna úmrtí ročne.

Pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o srdcovocievne ochorenia – pre širokú verejnosť, pacientov, aj ich blízkych, je k dispozícii web stránka www.presrdce.eu, na ktorej sú dostupné komplexné informácie o všetkých rozšírených kardiovaskulárnych ochoreniach, ich príznakoch a príčinách vzniku, prevencii, diagnostike, liečbe, ale tiež praktické rady pre pacientov a ich blízkych, ktoré im pomôžu zvládať ochorenie a jeho liečbu.

Príznaky ochorení srdca

Pri kardiovaskulárnych ochoreniach je príčinou zúženie alebo zablokovanie ciev, ktoré bránia dostatočnému prekrvovaniu srdca, mozgu či iných orgánov v našom tele. Medzi ich prejavy patria najmä: bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, bolesť, znecitlivenie, slabosť alebo chlad v končatinách.

  • Prejavy súvisiace so srdcovou arytmiou: Srdcové ochorenia môžu byť spôsobené tiež abnormálnym srdcovým rytmom (srdcovou arytmiou), keď srdce bije príliš rýchlo, príliš pomaly alebo nepravidelne. Medzi prejavy srdcových arytmií patrí: pocit chvenia v hrudníku, rýchle búšenie srdca (tachykardia), pomalý tlkot srdca (bradykardia), bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, závraty, mdloby až strata vedomia
  • Prejavy vrodených ochorení srdca: Vážnejšie vrodené choroby srdca sa obyčajne prejavia krátko po pôrode, a to najčastejšie týmito príznakmi: sivé alebo modré až fialové sfarbenie pokožky (cyanóza), opuchy nôh, brucha alebo oblasti okolo očí, dýchavičnosť počas kŕmenia. Menej závažné vrodené ochorenia sa obyčajne podarí odhaliť až v staršom veku dieťaťa a nezriedka až v dospelosti. Príznaky týchto ochorení, ktoré obyčajne nie sú život ohrozujúce, môžu byť: dýchavičnosť počas cvičenia či aktivity, únava aj po krátkom cvičení či aktivite, hromadenie tekutiny v srdci alebo pľúcach, opuchy rúk, členkov alebo nôh
  • Príznaky spôsobené oslabením srdcového svalu: Spočiatku sa nemusí táto porucha nijako prejavovať, no s postupom a so zhoršovaním ochorenia sa môže objaviť: dýchavičnosť pri námahe alebo aj v pokoji, opuchy nôh, členkov a chodidiel, opuch (zväčšenie) brucha v dôsledku hromadenia tekutiny, únava, nepravidelný tlkot srdca, ktorý pacient pociťuje ako rýchle búšenie alebo chvenie, závraty, mdloby alebo strata vedomia
  • Príznaky súvisiace s infekciami srdca: Príznaky sa môžu mierne líšiť podľa toho, ktorú časť srdca infekcia postihne, najčastejšie sa však objavuje: zvýšená teplota, dýchavičnosť, slabosť alebo únava, opuchy nôh a brucha, zmeny srdcového rytmu, suchý alebo pretrvávajúci kašeľ, kožné vyrážky, škvrny či vriedky na koži
  • Príznaky spôsobené poruchou srdcových chlopní: Úlohou srdcových chlopní je otvárať a uzatvárať tok krvi srdcom, aby dokázalo fungovať ako dokonalá pumpa a správne okysličovať krv. Naše srdce má štyri chlopne a ich poškodenie alebo porucha ich funkcie sa obyčajne prejavujú týmito príznakmi: únava, dýchavičnosť, nepravidelný tlkot srdca, šelest na srdci, opuchy nôh alebo členkov, bolesť na hrudníku, mdloby, krátke bezvedomie (synkopa)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
srdce, ekg, vyšetrenie, lekár, Ilustračné foto.

Aké sú možnosti prevencie?

Prestaňte fajčiť

Fajčenie je hlavným rizikovým faktorom vzniku ochorení srdca. Nikotín totiž zužuje krvné cievy a tak núti srdce pracovať tvrdšie, aby dokázalo zásobovať tkanivá krvou a živinami. Zároveň oxid uhoľnatý v cigaretovom dyme ničí vnútornú výstelku ciev, čo tiež zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak chcete znížiť riziko vzniku ochorení srdca a ich komplikácií, tým najlepším prvým krokom je preto prestať fajčiť. Škodlivé je aj pasívne fajčenie, preto by ste mali podporiť aj vašich príbuzných, aby s týmto zlozvykom skoncovali.

Kontrolujte si krvný tlak

Zdraví ľudia by si mali dať zmerať krvný tlak u lekára aspoň raz za dva roky. Pokiaľ už trpíte vysokým krvným tlakom alebo máte v anamnéze srdcovocievne ochorenia, lekár vám odporučí častejšie kontroly. Ideálna hodnota tlaku krvi je 120/80 mmHg. Výhodné je mať tlakomer doma. Kontrolujte si hladinu cholesterolu: Prvé vyšetrenie hladiny cholesterolu by mal človek absolvovať okolo 20. roku veku a potom aspoň každých päť rokov. Hladina „zlého“ LDL cholesterolu u zdravého človeka by nemala presiahnuť 3,4 mmol/l (milimol na liter). Pokiaľ však už trpíte srdcovo-cievnym ochorením alebo máte viacero rizikových faktorov v osobnej anamnéze, cieľová hladina by mala byť nižšia ako 2,6 mmol/l. Mimoriadne opatrní by mali byť pacienti, ktorí už prekonali srdcový infarkt alebo trpia cukrovkou a ich hladina cholesterolu v krvi by sa mala pohybovať okolo hodnoty 1,8 mmol/l. Dbajte sa správnu liečbu diabetu: Ak trpíte cukrovkou, dbajte na správnu a dostatočnú liečbu, aby ste hladiny cukru v krvi udržiavali pod kontrolou. Pomôže vám to predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Pohybujte sa

Fyzická aktivita má na organizmus blahodarný vplyv – pomáha dosiahnuť a udržať správnu telesnú hmotnosť, kontrolovať diabetes, cholesterol i vysoký krvný tlak. Obyčajne sa odporúča 30 až 60 minút cvičenia denne. Pokiaľ nemáte každý deň dostatok času, doprajte si aspoň 10 minút fyzickej aktivity. Ak už trpíte srdcovou arytmiou alebo poškodením srdca, poraďte sa o vhodnom cvičení a jeho intenzite najprv so svojím lekárom.

Jedzte zdravo

Vhodné stravovanie vám pomôže udržať správnu telesnú hmotnosť, ale aj hladinu cholesterolu a krvný tlak. Do jedálneho lístka zaraďte čo najviac ovocia, zeleniny a celozrnných potravín a, naopak, znížte príjem tukov a soli. Raz alebo dva razy týždenne si doprajte ryby, vhodné je aj chudé mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Uprednostňujte potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, no zároveň nie sú kalorické.

Udržiavajte si telesnú hmotnosť

Ľudia s nadváhou majú vyššie riziko ochorení srdca. Schudnúť by rozhodne mali muži, ktorí majú obvod pása nad 101 cm, a ženy s obvodom pása nad 88 cm, keďže práve u nich je riziko ochorenia srdca najvyššie.

Zmiernite stres

Môže to byť náročné, ale pokúste sa znížiť stres, ktorý prežívate, na minimum. Pomôcť vám môžu rôzne techniky, napríklad hlboké dýchanie, relaxácia svalov či meditácia.

Dodržiavajte hygienu

Umývajte si pravidelne ruky, vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi, dbajte na ústnu hygienu a pri čistení zubov používajte nielen kefku, ale aj zubnú niť. Pomôže vám to predchádzať jednak infekciám samotného srdcového svalu, ale tiež bakteriálnym a vírusovým infekciám inde v organizme, ktoré tiež zaťažujú srdce.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zdravé srdce #srdcovo-cievne ochorenia