Účinné zábaly! Zmiernite nimi kašeľ, horúčku aj zápal ucha

Zábal patrí k najstarším domácim prostriedkom vôbec, rýchlo sa pripraví a je vhodný aj pre deti.

23.11.2016 06:00
cibuľa Foto:
Cibuľu nakrájajte nadrobno, zabaľte do gázy a priložte za ucho.
debata

Pri prechladnutí

Budete potrebovať 100 gramov ľanového semienka, trochu vody, päť polievkových lyžíc strúhaného zázvoru, niekoľko zemiakov, cibuľu, tymián, tvaroh a ocot. To je recept, ktorý sa nebude konzumovať, ale zabalí sa plátna. Použiť ho môžete v prípade prechladnutia.

Pri bolestiach hrdla

Bolí vás hrdlo a chcete si pomôcť čo najprirodzenejšie? Navlhčite kuchynskú utierku vo veľmi teplej vode a priložte na krk. Omotajte tento jednoduchý zábal suchou utierkou a potvrďte to aj šálom. Nechajte pôsobiť, kým zábal nevychladne. Proti bolestiam hrdla pomáha aj tento zábal: Potrite čisté ľanové plátno tvarohom a priložte na krk. Obmotajte suchým šálom a relaxujte.

Pri kašli

Pomáha tymiánový zábal. Okrem toho, že zahreje, posilní imunitný systém – éterické oleje, ktoré obsahuje, majú inhibičný účinok na rast baktérií. Zalejte dve čajové lyžičky tymiánu pol litrom vriacej vody a nechajte niekoľko minút lúhovať. Potom prelejte cez utierku a mierne vyžmýkajte. Opatrne priložte na hruď – zábal má byť čo najteplejší, nie však horúci! Navrch priložte suchú tkaninu a prikryte sa dekou. Relaxujte, kým je zábal teplý.

Pri bolestiach ucha

Zábaly s cibuľou patria k najznámejším domácim prostriedkom pri ušných bolestiach a začínajúcom zápale stredného ucha. Cibuľa obsahuje veľmi silné éterické oleje, pôsobiace antibakteriálne a protizápalovo a v kombinácii s teplom tlmia aj bolesť. Cibuľu pokrájajte na drobné kúsky, zabaľte do gázy a priložte za ucho. Zafixujte pomocou čiapky alebo šálu a nechajte polhodiny pôsobiť.

Pri horúčke

Mnohí poznáme octový zábal z detstva. Prečo sa na tento osvedčený recept nespoľahnúť aj v dospelosti, keď nám stúpa telesná teplota? Zmiešajte liter 30 stupňovej vody s litrom octu. Vymáčajte v tejto liečivej tekutine kuchynskú utierku alebo inú čistú tkaninu a dobre vyžmýkajte. Zábal aplikujte na lýtko, zafixujte suchým šálom. Relaxujte, kým zábal nevychladne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť hrdla #horúčka #tymian #ocot #tvaroh #lýtko #zábal #bolesť ucha