Nohy si zaslúžia starostlivosť: Najčastejšie problémy, ktoré ich trápia

Denne prejdú aj niekoľko kilometrov, odstojíme na nich niekoľko hodín a napriek tomu, že nás nosia celý život, svoje nohy zanedbávame. Pritom sú naším hlavným dopravným prostriedkom. Zvyčajne spozornieme až vo chvíli, keď si ich pre bolesti takmer necítime.

24.11.2016 06:00
nohy, ženy, sukne, podpätky Foto:
Chôdza sa považuje za najprirodzenejšiu fyzickú aktivitu.
debata

Štatistiky pritom hovoria jasnou rečou. Takmer 90 percent poškodených nôh dospelých spôsobilo nosenie nesprávnej obuvi v mladosti. Každé poškodenie nôh v detskom veku sa prejaví často až o 30 či 40 rokov. Pritom každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, napriek tomu, často možno len z nevedomosti, mu vyberá zlú obuv. Nesprávne topánky pritom môžu spôsobiť ploché nohy, artritídu, padnutú klenbu, vybočený palec, nevhodná obuv môže zapríčiniť aj bolesti chrbtice, hlavy či kŕčové žily.

„V súvislosti s chodidlami mnohých ľudí trápia vybočené palce, nechtové deformity, do hĺbky praskajúca koža, mykóza, diabetes a s ním súvisiace nepríjemnosti a ďalšie problémy a ďalšie problémy,“ hovorí podológ, doktor Jaroslav Fešar. „Chôdza sa považuje za najprirodzenejšiu fyzickú aktivitu. Telo dokáže vďaka nej lepšie odbúravať tuky, zrýchli sa metabolizmus. Každý deň by sme mali urobiť 4– až 6-tisíc krokov. Naše nohy sa musia používať,“ hovorí.

Podľa jeho slov existuje veľa teórií, prečo sa človek vlastne postavil. Veľa rokov sa hovorilo o tom, že vzpriamená chôdza súvisí s ochladzovaním tela. Potom začal klasický úchopový reflex hornou končatinou, až sa z toho stali ruky. A potom sme sa začali vracať v evolúcii a takmer celý deň sedíme. „Je tu riziko, aby sme nezakrpateli, aby sme sa od opice opäť nevrátili k opici. Skúsme vynechať výťah alebo vystúpme skôr z električky či zaparkujme ďalej od domu,“ vraví doktor Fešar.

Ak máme problém s nohami, často spôsobený nesprávnou obuvou, môžeme mať aj rôzne zdravotné problémy. Keď vás bolia kolená, chrbát či hlava, skúste pouvažovať nad tým, či máte správnu obuv. Nohy majú totiž vplyv na celé telo. Kto nosí nevhodné topánky, má nesprávne postavenie celých dolných končatín. Asymetrickou a neprirodzenou záťažou nohy sa môžu podráždiť aj veľmi vzdialené miesta na tele.

„Chodidlá nám umožňujú chôdzu a súčasne nesú celú váhu tela. Aj keď si to neuvedomujeme, nožná klenba zohráva veľký význam pri držaní tela,“ hovorí doktor Fešar. „Každý z nás má špecifický typ chôdze. Hoci sme každý iný, mali by sme pri chôdzi dbať na správne držanie tela, čo nám dokáže uľaviť od zbytočnej únavy aj od možnej bolesti chrbta. Naše telo pracuje ako celok, ak teda niečo pracuje zle, prejaví sa to niekde na tele. A chôdza, tá je priamo závislá na chodidlách a najmä nožnej klenbe,“ vraví. So zvyšujúcim sa vekom pribúdajú komplikácie ako nadváha, ktorá poškodzuje klenbu a noha sa stáva menej funkčnou, človek zmení biomechaniku chôdze, má problémy s kĺbmi, máva migrény, problémy s krčnou chrbticou práve preto, že zle chodí. „Keď má niekto problém s nohami, tak musí niečo urobiť aj so svojou obuvou. Musíme sa pozerať na to, ako obuv vyzerá, či je dostatočne funkčná,“ hovorí podológ. Keď si kupujete topánku v prvom rade sa treba pozerať na kvalitu, zdravotné hľadisko a až potom na to, či je módna.

Ako teda vybrať správnu obuv? „Treba vyberať kvalitnú, priedušnú, stabilnú a pevnú v tvare, mal by to byť vhodný typ a tvar vzhľadom k zdravotným problémom a deformáciám klenby a treba sa vyvarovať kúpe topánok, ktoré sú len módnym výstrelkom,“ upozorňuje. Zdravá obuv je podľa neho z prírodného materiálu, má správnu výšku podpätku, má vhodne tvarovanú stielku pevnú špičku a stabilnú pätu a pevnú a nešmykľavú podrážku.

Najčastejšie problémy, ktoré trápia naše nohy

Ploché nohy

Podľa prieskumov ich má takmer 80 percent populácie. Prvým a najčastejším príznakom je únava nôh po dlhšej záťaži, chôdzi, státí, opuchy. Neskôr sa objavujú bolesti svalov, následne vznikajú deformity – pokles klenby.

Dôsledkom plochých nôh býva: posunutie ťažiska na vnútornú stranu nohy, ktorá je preťažená, zlé držanie tela, únava nôh a bolesť, skrátenie Achillovej šľachy, otlaky, opuchy a varixy, ale aj bolesť svalov a kĺbov.

Prevencia: vyšetrenie u odborníka, kvalitná zdravotná obuv, striedanie polôh, teda nebyť dlho v jednej statickej polohe, nepreťažovať nohy dlhým státím či nosením ťažkých vecí, používať ortopedické vložky.

Hallux valgus

Foto: SHUTTERSTOCK
Nohy

Hallux alebo známejší vybočený palec je skrútenie palca nohy smerom k druhému prstu a súčasne aj zväčšený kĺb palca. Ten vďaka vybočeniu palca vystupuje a býva často červený a najmä boľavý. Hallux je zvyčajne daný geneticky. Dlhodobé nosenie nevhodnej obuvi prispieva k jeho zhoršeniu.

Príznaky: skrútenie palca smerom k ukazováku, často kríženie susedných prstov cez seba, vznik bolestivého palcového kĺbu, častým symptómom je aj plochá noha.

Dôsledky: vďaka vybočeniu palca sa noha rozšíri, kĺb je náchylný k oderom a zápalom, bolesť.

Prevencia: nezanedbať prevenciu, ak máte hallux v rodine, nosiť ortopedické vložky a vhodnú obuv, na zmiernenie bolestí môžete nosiť separátory medzi prstami na nohách. Riešením je aj operácia.

Ostroha na päte

Ide o kostné výrastky v mieste úponu šliach na pätovú kosť. Vzniká z preťaženia úponov na pätovú kosť. Telo sa preťaženiu bráni tak, že sa snaží spevniť preťažené miesto a vypúšťa doň vápenaté prvky. Môže vzniknúť aj z nosenia nevhodnej obuvi.

Príznaky: bolesti päty.

Dôsledky: bolesť pri „každom“ kroku.

Prevencia: znížiť záťaž na pätu, nosiť vhodnú obuv, používať ortopedické vložky, možná je aj operácia.

Diabetická noha

Týka sa ľudí chorých na cukrovku, keď v dôsledku nervového ochorenia človek stráca vnímanie bolesti, dotyku, tepla alebo chladu na svojej nohe.

Príznaky: necitlivosť nohy na dotyk, bolesť, teplo, tlak, mravčenie, nohy sa nepotia, sú opuchnuté.

Dôsledky: zhoršené prekrvovanie a okysličovanie nôh, necitlivosť na zranenia, zlé a dlhé hojenie rán.

Prevencia: denná kontrola a hygiena nôh, nosenie vhodnej obuvi, dodržiavanie liečebného režimu, nosenie ponožiek z prírodných materiálov.

Kŕčové žily

Foto: SHUTTERSTOCK
nohy

Ide o žilové ochorenie – rozšírené žily predovšetkým na dolných končatinách, kde dochádza k hromadeniu krvi. Vo väčšine prípadov ide o dedičné ochorenie, svoj podiel na ňom zohráva aj tehotenstvo a jednostranná záťaž.

Príznaky: opuchy, pocit ťažoby a tlaku, rýchla únava nôh, bolesť, svrbenie kože, nočné kŕče, modré kresby žíl.

Dôsledky: oslabenie žilovej steny, rozšírenie žíl, spomalenie prietoku krvi, vznik zrazenín, opuch, možný vznik vredov.

Prevencia: dostatok pohybu, vyvarovanie sa jednostrannej záťaži, zníženie hmotnosti, cvičenie aj počas dňa, obmedzenie tesného oblečenia, nosenie kompresných pančúch a vhodnej obuvi.

Otlaky, mozole, zarastený necht…

Otlaky, mozole: ide o získané ochorenie kože, spôsobené nosením tvarovo, veľkostne alebo materiálovo nevhodnej obuvi. Otlaky vznikajú pri striedavom pôsobení tlaku obuvi na kožu, ktorá na tlak reaguje zosilnením rohovej vrstvy pokožky. Prejavuje sa oválnym, plochým hrboľom, ktorý je na pohmat tvrdý. Ak nesčervenie alebo netlačí na citlivé miesta, nie je bolestivý.

Pľuzgiere: vznikajú prudkým opakovaným trením, najčastejšie na zadnej časti päty, pri dlhej chôdzi v príliš tesnej alebo voľnej obuvi. Sú bolestivé.

Bradavice: patria medzi vírusové kožné ochorenie nôh, trpia nimi najčastejšie malé deti, ktoré navštevujú kúpele a bazény. Bolestivosť sa prejavuje skôr v stave bez zaťaženia.

Plesne: štatistiky hovoria, že takmer každá druhá osoba v ľudskej populácii má plesnivé nohy. Výskyt plesňových ochorení kože súvisí s tým, akým spôsobom sú ľudia zvyknutí starať sa o svoje nohy a obuv. Priaznivé podmienky na množenie plesní vytvára zvýšená vlhkosť, zvýšená tvorba potu a nedostatočná možnosť odparovania. Nechty zasiahnuté plesňou zmenia farbu (zožltnú) a zhrubnú. Začnú sa drobiť, lámať a uvoľňovať z nechtového lôžka. Častým sprievodným javom plesní na chodidle býva svrbenie alebo pálenie medzi prstami a opuchnutá koža.

Zarastený necht: príčinou býva nesprávne strihanie nechtov alebo nosenie úzkej a špicatej obuvi. Menej časté sú dedičné dispozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #kŕčové žily #otlak #ploché nohy