Starostlivosť o nohy sa začína už v detstve

Starostlivosť o nohy sa začína už v dojčenskom veku, keď dieťa začína chodiť.

28.11.2016 14:00
matka, dieťa, láska, radosť Foto:
O nohy dieťaťa by sme sa mali začať starať už keď začína chodiť.
debata

Dieťa by nemalo chodiť bosé po tvrdom a rovnom povrchu (typu dlažba, lino, plávajúca podlaha a pod.), pretože noha je prispôsobená v rámci svojho vývoja na chôdzu po mäkkom nerovnom povrchu (mach, tráva, piesok, mäkká pôda). Na nohe je veľké množstvo nervových zakončení a stimuly z týchto zakončení formujú tzv. pohybový stereotyp – vzpriamený stoj a chôdzu. V tomto prípade predstavuje noha základ pre vývoj pohybového systému. Prirovnanie – keď dom stojí na nestabilných základoch, začne sa nakláňať, praskať alebo sa zrúti. Rovnako je to aj s nohami – vznikajú na nich rôzne deformity. Preto sa o nohy musíme starať nielen v detstve, ale aj v dospelosti.

Vývoj nohy

Predškolský a raný školský vek

Typ chôdze sa dedí po rodičoch. Je ovplyvňovaná športom, chorobami, úrazmi… Preto je v tomto veku nutné strážiť správne držanie tela a voliť primerané pohybové aktivity so zameraním na koordináciu a stabilitu. Treba dbať na to, aby dieťa nenosilo školskú tašku na pleci, ale na chrbte. Malo by striedať obuv – nenosiť každý deň rovnaké topánky, voliť obuv na danú pohybovú aktivitu. Detská topánka by mala tvarom zodpovedať tvaru nohy, dĺžkovo aj šírkovo, mala by mať dostatočne flexibilnú podošvu a pevný opätok.

Dospievanie

Treba dbať na dostatok pohybu, pravidelnú hygienu nôh a striedať topánky. Na každú aktivitu treba zvoliť správny typ obuvi, rešpektujúci tvar nohy a spôsob pohybu. Odporúča sa nepodliehať módnym trendom v obúvaní, zaväzovať si šnúrky, dievčatá by nemali nosiť obuv s podpätkom. Úzky a vysoký podpätok narušuje stabilitu a mení ťažisko, čím dochádza k zaťaženiu členkov, kolien a bedier, ale aj preťaženiu prednej časti nohy, čo spôsobuje pokles priečnej klenby s následným vývojom deformít prstov. Nevhodná je aj obuv – takzvané baleríny, pretože deformuje nohu a obmedzuje správnu funkciu nohy pri chôdzi. Akékoľvek vývojové a funkčné poruchy v oblasti nohy sa do tohto veku dajú veľmi úspešne korigovať. S postupujúcim vekom sa dá dosiahnuť náprava už s menším efektom a za dlhší čas.

Dospelosť

Dôležité je dodržiavať pravidelnú hygienu nôh a obuvi, pravidelné pohybové návyky a voliť pohodlnú a proporčne i materiálovo vhodnú obuv. V práci sa prezúvať, meniť topánky počas dňa. V prípade potreby korigovať alebo kompenzovať chyby ortopedickými stielkami, rehabilitáciou a cieleným cvičením. Chyby a deformity sú však nevratné.

Ako predísť problémom s nohami

Prevencia sa začína už v detstve, keď sa dieťa začína stavať na nohy a chodiť a začínajú sa vytvárať pohybové stereotypy. Pre správny vývoj chôdze dieťaťa je dôležité mu umožniť prirodzený vývoj. Nechať mu väčší pohybový priestor s mäkkým povrchom, aby sa mohlo samo stavať a chodiť. Keď začne stáť a urobí pár krokov, v prípade že sú vyvinuté jadierka hlavice stehennej kosti, môžete chôdzu cvičiť. Pre prvé krôčiky sú vhodné takzvané capačky (ponožková obuv – bez tuhej podošvy), aby sa stimulovali drobné svaly nohy. Pevná obuv by dieťa obmedzovala v pohybe a zabraňovala by drobným svalom nôh, aby sa mohli rozvíjať a zapájať sa pri chôdzi. Len čo začne dieťa samostatne chodiť a jeho chôdza sa stabilizuje, treba mu obuť členkovú obuv s pevným opätkom a mäkkou podrážkou, ohybnú v prednej časti v mieste pod hlavičkami prstových kĺbov. V predškolskom a školskom veku je dôležitá vhodná obuv s pevným opätkom, flexibilná v prednej časti a volená podľa typu pre danú činnosť.

Dôležité je dieťaťu umožniť hýbať sa adekvátne veku. Ak je to možné, nechajte ho čo najčastejšie behať naboso po prirodzených, mäkkých 3D povrchoch – piesok, tráva, mach. Chôdza naboso je vhodná aj pre dospelých. Vyrovnávanie stability pri chôdzi na nerovnom povrchu zlepšuje prekrvenie nôh, precvičuje a spevňuje svaly nôh. Chôdza naboso po tvrdých povrchoch – dlažba, betón, plávajúce podlahy a podobne sa neodporúča.

Mnohé problémy môžu spôsobiť aj ponožky. Nemali by byť príliš tesné ani voľné, nemali by mať ani hrubý šev nad prstami. Tesná ponožka bráni prekrvovaniu nohy, voľná sa zas môže zhrnúť a spôsobiť otlaky a pľuzgiere, práve tak, ako hrubý šev nad prstami.

Súčasťou starostlivosti o nohy je aj pravidelná hygiena, masáže, ošetrovanie nôh hydratačnými krémami. Dôležitá je starostlivosť o nechty a ich strihanie do správneho tvaru – do roviny.

Ako správne kupovať topánky

  • Veľkosť topánky berte len ako orientačnú informáciu. Je potrebné pri nákupe každú topánku vyskúšať, ako padne na nohu. Je lepšie kupovať topánky popoludní, keď je noha objemnejšia.
  • Dôležité sú obe nohy. Zmerajte veľkosť oboch nôh, teda pravej aj ľavej. Veľkosť obuvi sa vyberá podľa dlhšej a širšej nohy. Vyskúšajte celý pár obuvi. Pri skúšaní sa chvíľu prejdite po predajni. Používajte ponožky v takej hrúbke, aké budete v topánkach bežne nosiť.
  • Sledujte, ako obuv padne v jednotlivých partiách. Dôležité je, či je pred prstami dostatočne dlhá vzdialenosť, to znamená u dospelých jeden centimeter, u detí 12 až 15 milimetrov. Či najširšia časť nohy (v oblasti prstových kĺbov) správne padne do zodpovedajúcej najširšej časti obuvi, či topánka dobre sedí na priehlavku. Obuv nesmie nikde tlačiť ani kĺzať z päty.
  • Nepočúvajte predavačov, ktorí vám tvrdia, že sa obuv časom prispôsobí nohe. Radšej sa držte osvedčeného hesla, že to, čo sedí pri skúšaní, bude sedieť aj pri nosení.
  • Nájdite si tvar vhodný pre vašu nohu. Topánky určené na celodenné nosenie by mali kopírovať tvar nohy, nie sa snažiť prsty stlačiť do špičky.
  • Výška podpätku sa riadi podľa veku a typu obuvi. Odporúčaná výška podpätku pánskych topánok by nemala presiahnuť 2,5 centimetra. Dámska obuv na celodenné nosenie by nemala mať podpätky vyššie ako 3 až 4 centimetre. Podpätky detských topánok musia byť čo najnižšie s veľkou nášľapnou plochou, aby dieťa udržalo stabilitu. Na topánkach pre najmenšie deti by nemal byť vyšší ako 5 milimetrov.
  • V mieste, kde sa noha pri chôdzi ohýba, teda v oblasti prstových kĺbov, by obuv mala byť čo najohybnejšia, aby mohla „spolupracovať“ s nohou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #nohy #topánky #starostlivosť o dieťa