Zuby si do laty dávajú aj dospelí

Ľudia, zdá sa, chceli mať pekné a rovné zuby odjakživa. Krúžky na vyrovnávanie zubov sa našli už na egyptských múmiách a už v starom Ríme opísali vyrovnávanie zubov pôsobením tlaku prstov. Dnes však strojčeky nie sú len o pekných zuboch. Väčším problémom ako estetika môže byť nesprávny zhryz.

25.11.2016 06:00
úsmev, zuby, strojček, jablko, chrup Foto:
Strojčeky na zuboch však nie sú len o neesteticky krivých predných rezákoch, ktoré nám v úsmeve prekážajú najčastejšie. Často ide o liečbu chybného postavenia čeľustí a zubov, ktoré so sebou môže prinášať rozličné zdravotné ťažkosti.
debata

Staršia generácia si možno spomenie, ako mama niektorým denne zatláčala zuby tlakom rúčky varechy či iného kuchynského náradia. Iná čeľustno-ortodontická liečba vtedy nejestvovala. Prvé fixné aparáty na zuby sa objavili na prelome 19. a 20. storočia. A na prelome tisícročí dokonca priesvitné zubné fólie.

Dnes je čeľustná ortopédia nadstavbový špecializovaný odbor zubného lekárstva. To znamená, že absolvent lekárskej fakulty sa musí ešte tri roky na plný úväzok pracovať a zaúčať sa na akreditovanom univerzitnom pracovisku. Takýto odborník sa nazýva čeľustný ortopéd alebo ortodontista. Na Slovensku pracuje vyše dvesto certifikovaných čeľustných ortopédov.

„Nie všetci zubní lekári, ktorí svojim pacientom vyrovnávajú krivé zuby s pomocou zubných strojčekov, na to majú potrebné nadstavbové vzdelanie,“ upozorňuje MUDr. Irena Klímová, ktorá je predsedníčkou Slovenskej ortodontickej spoločnosti z Bratislavy. „Aj preto by mal pacient v čakárni alebo v ambulancii tohto odborníka hľadať certifikát čeľustného ortopéda, ktorý informuje o jeho dostatočnej kvalifikácii.“

Rovné zuby za 60 sekúnd

Na youtube.com možno nájsť ani nie minútové video s vyše 12 miliónmi videní „Straight teeth in under 60 seconds“ (Rovné zuby za menej ako 60 sekúnd), ktoré azda každého presvedčí o význame zubného strojčeka. V skrátenej nastrihanej verzii ukazuje posun zubov u 11-ročného dievčaťa, ktoré malo skutočne vážny problém s chrupom. Po 18 mesiacoch ortodontickej liečby je výsledok fascinujúci.

Strojčeky na zuboch však nie sú len o neesteticky krivých predných rezákoch, ktoré nám v úsmeve prekážajú najčastejšie. Často ide o liečbu chybného postavenia čeľustí a zubov, ktoré so sebou môže prinášať rozličné zdravotné ťažkosti. Nesprávny zhryz deformuje tvár a preťažuje čeľustný kĺb. Zajačie zuby (nápadný predhryz) alebo, naopak, obrátený zhryz ľahko zbadá aj laik. A niektoré závažné vrodené chyby tváre (rázštep pery a podnebia) komplikujú aj také prirodzené záležitosti, akými sú dýchanie či jedenie. Zuby, ktoré sa v ústach navzájom prekrývajú, alebo sú príliš „natesno“, môžu výrazne sťažiť ústnu hygienu, pretože pomedzi ne neprestrčíte medzizubnú kefku ani dentálnu niť. Čeľustná ortopédia teda naozaj nie je výlučne o krásnom úsmeve. Našťastie, zuby možno posúvať nielen v detstve, ale aj v dospelosti.

V akom veku strojček na zuby?

„Rozhádzané zuby v ústach“ alebo navzájom nedoliehajúce zubné oblúky môže človeku nadeliť príroda, svoju úlohu však môžu zohrať aj zlozvyky v podobe cmúľania palca a cumlíkov, podkladania pery pod horné zuby, jazyka pomedzi zuby a podobne. „Netreba podceňovať ani to, ako dlho a v akom stave dieťaťu v ústach vydrží mliečny chrup," zdôrazňuje MUDr. Irena Klímová. „Ak mliečne zuby vypadnú, alebo musia byť odstránené priskoro, medzery v ústach môžu spôsobiť poposúvanie trvalých zubov.“

Foto: SHUTTERSTOCK
ústa, zuby, pery, hryz

Zlozvyky v oblasti tváre a úst

Zlozvyk je opakovaná činnosť, ktorá sa vykonáva často a ľahko, až sa stane automatickou a človek si ju ani neuvedomuje. Niektoré zlozvyky v detstve, ale aj v dospelosti, môžu byť dôvodom vzniku odchýlok zhryzu a vzájomného vzťahu čeľustí.

  • cmúľanie palca, prstov
  • bruxizmus – škrípanie zubami
  • podkladanie dolnej pery pod horné rezáky
  • hryzenie dolnej pery, líc
  • obhrýzanie nechtov
(Zdroj: stomatologička MUDr. Gabriela Alexandrová, Interdental 2016)

Dnes podľa štatistík potrebuje strojček na zuby takmer polovica detí a mladých ľudí do 18 rokov. Ak na potrebu navštíviť čeľustného ortopéda neupozorní pediater alebo zubný lekár, rodičia by si mali na deťoch všímať, či nedýchajú ústami, lebo aj veľká nosová mandľa môže mať negatívny vplyv na vývoj čeľustí, zle sa rozvíja horné zuboradie. Aj preto si pri vyšetrení ortodontista všíma aj držanie tela pacienta, to, ako dýcha, ako vyslovuje. Prvá návšteva u čeľustného ortopéda je vhodná okolo deviateho roku veku, deti s obráteným zhryzom (dolné zuby hryzú pred hornými) by však odborník mal vidieť ešte s mliečnym chrupom. Práve u nich totiž nejde o estetiku (môžu mať krásne mliečne zúbky), ale o úpravu funkcie čeľustí. 15-ročný tínedžer má už ukončený rast tváre, vtedy je už neskoro vplývať na rast čeľustí.

Rôzne druhy strojčekov

Strojčeky na zuby sa v zásade dajú rozdeliť na tri kategórie: snímateľné, fixné a udržiavacie. Snímateľné sa používajú predovšetkým v noci a u detí, najmä pri úprave medzičeľustných vzťahov. Fixné, nalepené priamo na zuboch v podobe malých zámočkov a krúžkov spojených pružným drôtikom sú efektívnejšie na detailnú úpravu zubov, ale aj na úpravu zhryzu. Udržiavacie je potrebné nosiť rôzne dlhý čas po sňatí fixného aparátu – aby sa zuby nevrátili do pôvodného postavenia. Dnes sú na vyrovnávanie zubov k dispozícii aj tenké priehľadné fólie, tzv. alignery, ktoré v ústach prakticky nevidno. Ide o sériu vyrovnávačov individuálne vyrobených pre konkrétneho pacienta (vrátane detí), ktoré musí mať s výnimkou jedenia a pitia neustále v ústach.

„Dnes je to komplexný a rýchlo sa rozvíjajúci systém, s pomocou ktorého sme schopní vyriešiť viac ako polovicu ortodontických odchýlok,“ tvrdí čeľustný ortopéd Matúš Cinzer. Jeho nevýhodou je pomerne veľká finančná náročnosť, liečba pacienta môže vyjsť aj viac ako tritisíc eur. Na druhej strane – v porovnaní s fixnými aparátmi pevne nalepenými na povrch zuba sa zjednodušuje dentálna hygiena, pacient si fóliu z úst jednoducho na chvíľu vyberie. Keďže percento dospelých sa v ambulanciách zvyšuje, viacerí takúto „neviditeľnú“ ortodontickú liečbu vítajú. Naopak, u tínedžerov je dnes „in“ mať v ústach fixný aparát s rôznymi farebnými gumičkami.

Pacientom do 18 rokov zdravotná poisťovňa na čeľustno-ortodontickú liečbu prispieva (nie na systém priesvitných fólií). Podľa závažnosti odchýlky existujú tri skupiny pacientov, pričom najvyššiu úhradu zo zdravotného poistenia majú pacienti so závažnými chybami zhryzu a čeľustí, kam patria napríklad deti s rázštepmi. Ak spočítame doplatky za priemerne dva roky, ktoré čeľustno-ortodontická liečba trvá, je táto liečba drahá aj s príspevkami zdravotných poisťovní. Výhodou je aspoň to, že je v priebehu času rozdelená do viacerých platieb. Najväčšiu sumu pacient zaplatí pri nasadzovaní aparátu na zuby. Pre rodinu, kde túto liečbu potrebujú 2–3 deti, sú to však nezanedbateľné výdavky.

Dnes je čeľustná ortopédia nadstavbový... Foto: SHUTTERSTOCK
zuby, zubár, prehliadka, kontrola, strojček, chrup Dnes je čeľustná ortopédia nadstavbový špecializovaný odbor zubného lekárstva.

Čo by ste mali vedieť

  • prvá návšteva dieťaťa u čeľustného ortopéda sa odporúča okolo 9. roku veku (nie každý vyžaduje výmenný lístok)
  • väčšina detí potrebuje strojček v zmiešanom (mliečne plus trvalé zuby) až v stálom chrupe
  • deti s obráteným zhryzom (dolné zuby hryzú pred hornými) by mal odborník vidieť ešte s mliečnym chrupom
  • výnimočne potrebujú strojček aj dojčatá (predoperačná príprava u detí s rázštepmi na tvári)
  • čeľustno-ortodontická liečba obyčajne trvá 2 roky, niekedy aj viac (predné horné zuby sa vyrovnajú rýchlo, úprava zuboradí však trvá dlhšie)
  • ucelený rozhovor s MUDr. Irenou Klímovou na tému čeľustnej ortopédie

Dentálna hygiena pri strojčeku na zuby v ústach

Mnohí zubní lekári aj čeľustní ortopédi zdieľajú názor, že lepšie je mať zuby krivé a zdravé ako rovné a pokazené. Znamená to, že pacienti, ktorí nedokážu udržať dostatočnú ústnu hygienu, by strojček nosiť ani nemali. Stáva sa, že je potrebné pacientovi aparát sňať zo zubov práve z dôvodu nedostatočnej hygieny ústnej dutiny. Stráca sa tak čas aj peniaze investované do strojčeka. "Na zuboch bez fixného aparátu sa zvyšky stravy a nebezpečné baktérie do istej miery prirodzene stierajú – slinami, jazykom, perami alebo pohybom líc. Ľudia so strojčekmi sú o túto schopnosť prirodzeného stierania povlaku ukrátení. To má za následok jeho usadzovanie v okolí zámočkov strojčeka, čo môže spôsobiť ochorenie ďasien a zubný kaz,“ apeluje na pacientov špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Gabriela Laštiaková z Dentálnej hygieny Edent v bratislavskej Eurovei.

Pacient s nasadeným fixným aparátom by si po každom jedle mal očistiť chrup s pomocou mäkšej zubnej kefky (predávajú sa aj špeciálne zubné a medzizubné kefky pre ľudí so strojčekmi v ústach), najmä v okolí hranice medzi ďasnom a zubom. Krvácanie ďasien je znakom zápalu, ktorý vzniká pri nedostatočnej hygiene. Počas zápalu je vhodné vyplachovať ústa odvarom z repíka, šalvie alebo ústnou vodou s obsahom chlórhexidínu. „Pre ľudí so strojčekmi je náročnejšie dôsledne si vyčistiť zuby. V pravidelných intervaloch by preto mali navštevovať aj dentálnu hygieničku. V domácom prostredí je nevyhnutné pravidelne používať všetky štandardné pomôcky. Okrem zubnej kefky aj jednozväzkovú a medzizubnú kefku a zubnú niť, ktoré v tomto prípade pomáhajú vyčistiť aj ťažšie dostupné miesta v okolí strojčeka," dodáva Gabriela Laštiaková z Edent-u.

Ako postupovať pri komplikáciách pri fixnom aparáte

  • Pichanie do líca alebo ďasna: Pokúste sa nechtom alebo špáradlom ohnúť pichajúci drôt. Ak sa vám to nepodarí, po osušení zakryte ostré iesto špeciálnym voskom alebo kúskom žuvačky. Telefonicky si vyžiadajte termín v ortodontickej ambulancii.
  • Odlepená breketa alebo krúžok: Ak je termín vašej budúcej návštevy vzdialenejší ako jeden týždeň, žiadajte si telefonicky skorší termín.
  • Bolestivosť zubov po napružení fixného aparátu: Obyčajne trvá dočasne. Ak je veľmi obťažujúca, v prvý deň možno užiť liek proti bolesti. Nepiť nič studené ani horúce, čo by mohlo zuby urobiť ešte citlivejšími. Ak bolesť trvá dlhšie ako dva dni, konzultovať telefonicky s ambulanciou čeľustnej ortopédie.
  • Jedenie tvrdých potravín: Počas liečby fixným aparátom je zakázané jesť tvrdé potraviny (hrianky, popcorn) a žuť žuvačku. Tuhšie súčasti stravy (jablko, mrkva) je potrebné pokrájať na menšie kúsky a vkladať si do úst až za predné zuby (pohrýzť na zadných).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #rovné zuby #strojček #MUDr. Irena Klímová #čeľustný ortopéd