Tisíc a jedna kvapka: Určite ste niečí typ!

Hovorí sa: On (ona) nie je môj typ. Pri krvných skupinách to platí tiež, hoci tu sa nemožno riadiť dojmom ani pocitmi. Navyše niektoré krvné skupiny majú veľký výber, zatiaľ čo iné môžu prijať jedine svoj typ a žiaden iný.

04.12.2016 06:00
krvinky, krv Foto:
Ilustračné foto.
debata

Krvnú skupinu AB+ má približne 6,8 % Slovákov. V nešťastí sú to tí šťastnejší – v prípade potreby transfúzie môžu prijať krv prakticky od všetkých jestvujúcich krvných skupín. Sami sú však „vyberavejší“ a darovať krv môžu len svojej krvnej skupine AB s pozitívnym Rh faktorom. Univerzálnymi darcami rozdávajúcimi na všetky strany sú zase negatívne nuly. Dať môžu komukoľvek a v krvných bankách vaky s ich červenými krvinkami fungujú ako rezerva pre nečakané prípady. Krv však môžu prijať len od typu nula Rh negatív, čo nie je ktoviečo, lebo takých ľudí je na Slovensku len 4,8 %.

Najvzácnejším typom krvnej skupiny na Slovensku sú AB mínusky. Je ich len 1,2 %! Ak by náhodou sami potrebovali transfúziu krvi, nie sú na tom tak zle, pretože môžu prijať červené krvinky od akejkoľvek krvnej skupiny s podmienkou, že je Rh negatív. Tým, že ich je tak málo, sú veľmi vzácnymi darcami. Navyše ľudí s Rh negatívnym faktorom je vo všeobecnosti v populácii len 15 %. AB sa zároveň považuje za najmladšiu krvnú skupinu, kým najstaršia, patriaca prapôvodným lovcom mamutov, je nula.

Samozrejme, ako to už v živote býva, s krvnými skupinami aj Rh faktorom je to trochu zložitejšie a tabuľky „kto je čí typ“, kto komu môže krv dať a od koho prijať, neplatia univerzálne. Transfúziológia je zložitejšia a niektorí príjemcovia môžu mať v krvi špeciálne protilátky, ktoré by mohli spôsobiť životunebezpečnú transfúznu reakciu aj napriek tomu, že dostali krv zo „svojej krvnej skupiny“ vrátane príslušného Rh faktora.

Odkliknite svoj typ na FB!

Na webovej stránke mojakrvnaskupina.sk kliknite na „Páči sa mi to“ pri svojej krvnej skupine. Po tejto registrácii sa stanete členom komunity ľudí s rovnakou krvnou skupinou a okrem zaujímavých informácií a súťaží budete na sociálnej sieti vidieť aj výzvy, ak niekto potrebuje konkrétne vašu krv. Mimochodom, zistíte aj to, ktorí z vašich priateľov majú rovnakú krvnú skupinu! Pozvite ďalších!

Ste nula či „béčko?“ Kto je váš typ?
krvná skupina môžete darovať červené krvinky
A+ A+, AB+
0+ 0+, A+, B+, AB+
B+ B+, AB+
AB+ AB+
A- A+, A-, AB+, AB-
0– všetkým KS
B- B+, B-, AB+, AB-
AB- AB+, AB-
Ste „áčko“ či „ábéčko“? Čí ste typ?
krvná skupina môžete dostať červené krvinky
A+ A+, A-, 0+, 0–
0+ 0+, 0–
B+ B+, B-, 0+, 0–
AB+ od všetkých KS
A- A-, 0–
0– 0–
B- B-, 0–
AB- AB-, A-, B-, 0–

Bezradní v poradni

Možno darovať krv v čase menštruácie?
Neodporúča sa to, pretože zo ženského organizmu odchádza krv a v maternici prebiehajú hojivé a reparačné procesy. Znižuje sa aj hladina hemoglobínu. Cieľom darovania je nepoškodiť a negatívne neovplyvniť zdravie darkyne, ktorá by mala pred aj po darovaní pociťovať pohodu. Preto je lepšie počkať.

Môže darovať krv človek s cukrovkou, ktorý si však nepichá inzulín?
Pacienti s cukrovkou, bohužiaľ, nemôžu darovať krv. Bez ohľadu na to, či si pichajú inzulín, alebo nie, užívanie antidiabetík je kontraindikáciou darovania krvi – hoci aj dosahujú dobré glykémie.

Smie krv darovať človek užívajúci antidepresíva?
Darovať môžete najskôr po roku od ukončenia užívania liekov. Počas liečby akéhokoľvek psychického ochorenia darovanie krvi nie je možné. A ak ide o vážnejšie diagnózy ako psychóza, endogénna depresia či bipolárna porucha (maniodepresia) – darcovstvo krvi nie je možné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #krvné skupiny #seriál Tisíc a jedna kvapka