Večne studené nohy? Šesť tipov, ako si rýchlo pomôcť

Na studené nohy nepomáha len termofor a obliecť si ešte desať párov ponožiek. Od veci určite nie je napríklad ani také otužovanie.

09.12.2016 06:00
studené nohy, bosé nohy Foto:
Masáž, horúca polievka či časté saunovanie - všetko vymenované pomáha. A ešte oveľa viac.
debata

Kvalitné topánky a ponožky

V prvom rade je potrebné zamerať sa na obuv, ktorú si v zime naťahujete na nohy. Topánky vás nesmú omínať a to isté platí aj pre ponožky – ak sú príliš tesné, zhoršujú cirkuláciu krvi a ľahko zapríčinia ľadové nohy. Najvhodnejšie sú ponožky zo zmesových tkanín. Odvádzajú pot a izolujú chodidlá od chladu.

Čerstvo napadaný sneh

Dobrý tip pre všetkých, ktorí majú to šťastie a majú k dispozícii záhradu, terasu alebo aspoň balkón. Skoré ranné behanie po snehu (stačí po ňom symbolicky pošliapať), pôsobí na studené nohy ako zázrak, pretože rozprúdi krvný obeh. Najvhodnejšie je zaboriť sa chodidlami do čerstvo napadaného snehu tesne po prebudení, kým sú chodidlá príjemne teplučké. Chodidlá po tomto „cvičení“ poriadne vyutierajte a natiahnite si hrejivé ponožky.

Masáž kefou

Aj masážou sa možno studených nôh zbaviť rýchlo, ako lusknutím prstami. Začnite z vonkajšej strany pravej nohy. Masírujte krúživými pohybmi smerom nahor, až k stehnám. To isté zopakujte z vnútornej strany. Nasleduje ľavá noha. Prejdite takto kefou po nohách dokopy 5-krát.

Vankúšik s čerešňovými kôstkami

Vankúšik ohrejte podľa návodu v mikrovlnnej rúre a priložte na nohy.

„Šliapať“ vodu

Napustite si vaňu do výšky troch štvrtín lýtok, voda nech však nemá viac ako 16 stupňov. Prechádzajte sa v nej hore-dolu. Toto cvičenie sa ráno postará o rozprúdenie krvného obehu, večer pomôže pri zaspávaní. Nech ho však vykonávame kedykoľvek počas dňa, zaručí teplé nohy. Čas sa však nesmie prekročiť, minúta celkom stačí.

Olejová masáž

Ľadové nohy poteší aj masáž s rozmarínovým olejom. Nakvapkajte zopár kvapiek do dlaní a vmasírujte do nôh. Použite však skutočne len pár kvapiek, vysoké dávkovanie môže podráždiť kožu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #rozmarín #chlad #studené nohy #olejová masáž #krvný obeh #pot