Operáciu sivého zákalu neodkladajte

„Pacienti si často myslia, že jediným problémom očí je nutnosť nosenia okuliarov. Oko však postihuje množstvo iných ochorení, ktoré v počiatočnej fáze nesprevádzajú žiadne príznaky. Človek si ich nemá šancu všimnúť, zbadá ich až v pokročilejšom štádiu, keď je už liečba zložitá,“ upozorňuje očný chirurg Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

07.12.2016 15:00
očný lekár, operácia, oči
Jedinou možnou liečbou je operácia, pri ktorej očný chirurg odstráni zakalenú šošovku a nahradí ju novou.
debata (1)

Človeku sa podľa neho môže až o 50 % zhoršiť videnie a stále si myslí, že vidí výborne. „Ľahko sa adaptuje na zhoršené videnie a slabnúci zrak si uvedomí, až keď je neskoro.” Najmä sivý zákal, najčastejšiu diagnózu šesťdesiatnikov, môže človek neraz prehliadnuť.

Ochorenie spôsobuje prirodzené starnutie a zakaľovanie vnútroočnej šošovky. „Šošovka stráca vekom svoju pružnosť, spomaľuje sa jej metabolizmus a začínajú sa v nej hromadiť minerály. Viac sa zavodňuje, čím sa zvyšuje jej hmotnosť. Keby ste rozrezali jej povrch, v priereze by ste videli jednotlivé vrstvy ako letokruhy na strome. Postupne stráca priehľadnosť a je čoraz tvrdšia. Práve preto začínajú mať ľudia okolo 60. roku života problémy, najčastejšie v podobne hmlistého videnia. To je princíp sivého zákalu,“ vysvetľuje odborník.

Rýchlosť zakalenia je individuálna. „Od počiatočných ťažkostí do úplnej slepoty môžu uplynúť roky a desaťročia. V niektorých prípadoch na to stačia mesiace. Mierny stupeň zákalu ešte nemusí ovplyvniť videnie, zmeny vo videní vôbec nemusíte postrehnúť.“ V pokročilom štádiu už zbadáte tieto sprievodné príznaky: citlivosť na svetlo, neostré videnie, zahmlený obraz, farby so sivožltým nádychom.

Jedinou možnou liečbou je operácia, pri ktorej očný chirurg odstráni zakalenú šošovku a nahradí ju novou. Starý mýtus, že zákal musí „dozrieť“, kým sa operuje, dávno neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete. Počas operácie očný chirurg odstráni z puzdra šošovky zakalenú šošovkovú hmotu a nahradí ju umelou šošovkou.

Sivý zákal dokázali zoperovať už v starovekom Egypte. Staroveký „očiar“ ho síce odstránil, úľava však bola dočasná. Šošovku zatlačil na dno sklovca, čo na chvíľu zlepšilo stav, po pár týždňoch však pacient oslepol. V starovekej Indii známy lekár Susruta tíšil pacientov marihuanou a alkoholom a oko po operácii potieral materským mliekom. Dvadsiate storočie prinieslo úľavu.

Hoci ešte pred dvadsiatimi rokmi nebola operácia žiadna slasť. „Chirurg používal veľký operačný rez. Nemal k dispozícii stehy, rez sa musel hojiť prirodzene. Pacient opúšťal operačnú sálu s prelepenými očami a bol odkázaný na starostlivosť okolia. V nemocnici strávil sedem až desať dní,“ spomína primár Piovarči. „Dnes už sivý zákal nie je strašiakom. Zákrok je bezbolestný, trvá zhruba pätnásť minút, po ktorých pacient opúšťa kliniku.“ Vďaka femtosekundovému laseru už chirurg nepoužíva skalpel ani ostré nástroje. „Robot nahrádza skalpel precíznym laserovým lúčom. Celá procedúra prebieha bez dotyku ľudskej ruky. Tým vylučuje chyby spôsobené manuálnym vytváraním rezov pomocou skalpela, nožníc a ihiel,“ vysvetľuje doktor Piovarči.

Dnešná očná chirurgia prináša riešenie aj pre ľudí, ktorí operáciu sivého zákalu podstúpili v minulosti a dnes nie sú spokojní s kvalitou videnia. „Počas zákroku im pred umelú, už implantovanú vnútroočnú šošovku, implantujeme ešte jednu, prídavnú. Pomocou nej dokážeme skorigovať zostatkové dioptrické odchýlky,“ vysvetlil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #sivý zákal