Zdravá a krásna aj v chladnom počasí

Zimné obdobie so sebou prináša nielen radosť z blížiacich sa sviatkov, ale aj zmeny pre organizmus. Najmä mrazy vystavujú naše telo nadmernej záťaži. Ako zvládnuť zimu s noblesou?

15.12.2016 06:00
zima, sneh, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zimné obdobie so sebou prináša nielen radosť z blížiacich sa sviatkov, ale aj zmeny pre organizmus. Najmä mrazy vystavujú naše telo nadmernej záťaži. Ako zvládnuť zimu s noblesou?

Naše zdravie ovplyvňuje aj to, čo jeme. Jednotlivé zložky výživy totiž posilňujú alebo oslabujú naše genetické dispozície a výsledkom nevyváženej stravy môže byť rozvoj civilizačných chorôb. Výživa má dôležitú úlohu pri prevencii chorôb, ktoré zhoršujú kvalitu a skracujú dĺžku života. Najväčším stravovacím hriechom sú údeniny a sladkosti. Rovnako však svojmu telu uškodíte, ak jete málo ovocia a zeleniny. Zdravý človek by z nich mal denne, ako predchádzanie chorobám, zjesť aspoň päť porcií. Prečo? Vedci dokázali, že vďaka zelenine, vitamínom a ďalším látkam v nej obsiahnutým klesá riziko úmrtia na srdcové ochorenia.

Zimné obdobie je v porovnaní s inými ročnými obdobiami náročnejšie nielen na našu výživu, ale aj pre našu pleť. Vietor a mráz môže zanechať na pokožke nežiaduce stopy. Kráse neprospievajú ani prudké zmeny teplôt pri prechode z vonkajších mrazov do prekúreného prostredia. Pleť sa viac vysušuje a sťahuje, v extrémnych prípadoch až olupuje. Predchádzať tomu možno adekvátnou starostlivosťou. Zvonku poctivou hydratáciou výživnými krémami, zvnútra dostatočným príjmom tekutín a vhodným jedálničkom. Okrem dostatku ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vlákniny, vita­mínov, minerálov či stopových prvkov, má na peknú a zdravú pleť vplyv aj optimálny príjem tukov v strave.

Tuky sú prvé „na rane“, keď robíme škrty v jedálnych lístkoch s cieľom čo najrýchlejšie schudnúť. Robíme však naozaj dobre? Aký dosah má na organizmus radikálne zníženie príjmu tukov? „Určite to je jedna z najčastejších chýb, s ktorými sa stretávam vo svoje praxi. Tuky netreba vylúčiť z jedálnička, len si treba vybrať tie správne. Ich zníženie alebo vylúčenie zo stravy má za následok únavu, priberanie, alergie, zlý spánok, lámavé nechty, zlú kvalita vlasov, suchú pokožku, ale aj depresie a zlý spánok,“ hovorí výživová špecialistka Janka Trebulová.

Do svojho denného menu by sme mali preto zaradiť zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, obzvlášť omega-3. „Tie nájdeme predovšetkým v morských rybách, ako je losos, sleď, tuniak alebo makrela. Dobrým zdrojom omega-3 sú aj morské plody, chia semiačka, ľanový alebo repkový olej. Chybu neurobíme, ak si popoludní namiesto sladkej maškrty doprajeme hrsť vlašských orechov alebo chutné avokádo,“ radí odborníčka na výživu, doktorka Alžbeta Béderová.

Sprievodným javom chladného počasia je aj nádcha, kašeľ či chrípka. O dôležitosti dostatočného príjmu vitamínov a minerálov čítame denne, kdesi v závetrí záujmu pritom zostávajú omega-3 mastné kyseliny. Pritom ide o nemenej hodnotné látky, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu. „Nedostatočný príjem omega-3 spôsobuje zníženie obranyschopnosti organizmu. To má za následok vyšší sklon k infekčným ochoreniam, pomalé hojenie rán alebo kvasinkové infekcie,“ vysvetľuje Béderová.

Viaceré štúdie potvrdili, že omega-3 pozitívne ovplyvňujú rýchlosť imunitnej reakcie a skracujú priebeh zápalových procesov. Preto na príjem týchto zdravých tukov nesmieme zabúdať obzvlášť v zime, keď je naša imunita krehkejšia. „Imunitný systém si vyžaduje dodržiavať zásady zdravej životosprávy v podobe racionálneho jedálnička a fyzickej aktivity. Ani v chladnom počasí nesmieme zabúdať na pobyt na čerstvom vzduchu. Nemenej dôležité je popri každodennom zhone dopriať si odpočinok a dostatok spánku,“ prízvukuje doktorka Béderová. Ak vám ryby nechutia, na orechy máte alergiu a avokádo nie je vaším obľúbeným ovocím, zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj výživové doplnky.

Pochúťky s omega-3

Orechovo – špenátová nátierka

Čo treba: 200 g opražených vlašských orechov, 3 hrste baby špenátu, 2 hrste strúhaného syra (eidam, mozarella), 1 cream cheese alebo lučina, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja, šťava z 1/2 citróna, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Do mixéra dáme špenát, orechy, syr, citrónovú šťavu. Rozmixujeme a postupne pridávame cream cheese alebo lučinu. Dochutíme soľou a korením.

Sladká avokádová nátierka

Čo treba: 1 avokádo, 3 PL kakaa, 6 PL javorového sirupu alebo medu
Postup: Avokádo ošúpeme, dužinu rozmixujeme a postupne pridáme kakao a med. Môžeme zjemniť aj banánom, ktorý rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami.

Avokádovo-bryndzová nátierka

Čo treba: 1 avokádo, 1/2 balenia bryndze, 1/2 téglika bieleho hustého jogurtu, citrónovú šťavu, tekvicový olej, 1 PL petržlenovej vňate, podľa chuti čili, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Avokádo, bryndzu a jogurt rozmixujeme a postupne pridávame ostatné ingrediencie podľa chuti.

Avokádovo-nivová nátierka

Čo treba: 1 avokádo, 50 g nivy, 1 téglik kyslej smotany, mleté čierne korenie
Postup: Zrelé avokádo vydlabeme zo šupky a dobre premiešame s rozdrobenou nivou. Primiešame smotanu, dochutíme korením a všetko spolu dobre premiešame. Už nesolíme, niva je dostatočne slaná.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo, zdravie, omega 3 mastné kyseliny Ilustračné foto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #prevencia #prechladnutie #zima