Kolorektálny karcinóm: Nečakajte s prevenciou do päťdesiatky!

Asi 20 % prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka tvorí nádor spojený s vrodeným, rodinným rizikom a prejavuje sa zvyčajne u ľudí mladších ako 50 rokov. Na Slovensku zatiaľ neexistuje žiadny mechanizmus na aktívne vyhľadávanie mladých bezpríznakových jedincov, ktorí môžu mať familiárne podmienený kolorektálny karcinóm.

05.01.2017 06:00
karcinóm, pankreas, rakovina Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Je známe, že nárok na preventívne vyšetrenie zadarmo v zmysle testu na okultné (skryté) krvácanie do stolice majú ľudia od veku 50 rokov – každý človek po päťdesiatke môže tento test u praktického lekára absolvovať raz za dva roky na poisťovňu. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) je totiž najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice a jedno z troch najčastejších onkologických ochorení vôbec. Zo 100 Európanov naň môže v priebehu života ochorieť až 6. Aj keď tento typ rakoviny najčastejšie postihuje ľudí po päťdesiatke (asi 80 % prípadov), čoraz častejšie postihuje aj mladších.

„V niektorých rodinách sa kolorektálny karcinóm vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii,“ píše sa na stránke www.europacolon.sk. „Pokrvní príbuzní človeka s diagnostikovaným karcinómom tohto typu alebo s črevnými polypmi sú ohrození jednoznačne vyšším rizikom.“ V posledných rokoch sa čoraz častejšie dostáva do popredia otázka, akými opatreniami by bolo možné podchytiť skupinu ľudí so zvýšeným rizikom ochorenia, ktorí sú mladší ako 50 rokov.

Riziko tohto typu rakoviny sa pritom dá priam významne znížiť prevenciou zameranou práve na tento typ nádoru. Určenie pacientov s familiárnym rizikom tohto typu rakoviny nie je dôležité len pre nich samých, ale umožní sa aj rozpoznanie ďalších členov rodiny, ktorí netušia, že patria do skupiny s vysokým rizikom ochorenia. Je dôležité, aby ľudia vedeli o svojom individuálnom riziku a o tom, že ak patria do rizikovej skupiny, mali by začať so systémom preventívnych prehliadok (vrátane preventívnej kolonoskopie) omnoho skôr.

Gastroenterológ môže poslať mladého človeka s preukázaným rizikom riziko rodinne podmieneného KRCa na testy a vyšetrenia už v mladšom veku. V niektorých prípadoch by sa s prevenciou malo začať už od 25. roku života. Týmto rizikovým pacientom hradí všetky odporúčané vyšetrenia poisťovňa bez ohľadu na vek.

Typy rodinne podmieneného kolorektálneho karcinómu (KRCa)

Existujú dve familiárne podmienené ochorenia na kolorektálny karcinóm, ktoré ohrozujú generáciu mladšiu ako 50 rokov:

1. Dedične podmienený kolorektálny karcinóm (5 %) – ide o dedičné zmeny alebo mutácie na konkrétnom géne, ktoré je možné identifikovať. Tieto mutácie sa dedia z generácie na generáciu a riziko, že nositeľ takto zmutovaného génu ochorie na KRCa, je veľmi vysoké.

2. Familiárne podmienený kolorektálny karcinóm (15 %) – pri tomto type zatiaľ nie je celkom známe, prečo sa častejšie vyskytuje v niektorých rodinách. Je možné, že dochádza k zmenám na viacerých génoch, ktoré zatiaľ lekári neidentifikovali, možný je aj vplyv rovnakého životného štýlu v rodinách, ktorý napomáha vzniku ochorenia. Riziko ochorenia na kolorektálny karcinóm je v rodine s familiárnym KRCa u prvostupňových príbuzných (deti, súrodenci, rodičia) vyššie oproti bežnej populácii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #konečník #hrubé črevo #kolorektálny karcinóm