Zabojujte proti nádche polievkou. Pomáha nielen slepačia!

Nielen notoricky známa slepačia. K dispozícii sú aj iné polievky, ktoré sú účinným "liekom" pri prechladnutí. Zložky týchto robia s telom divy a pomáhajú k rýchlemu zotaveniu.

18.01.2017 06:00
viróza, nádcha, prechladnutie, chrípka, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Slepačia polievka

Liečivé sily slepačej polievky pri prechladnutí poznali už naši starí a prastarí rodičia. O tom, že sa nemýlili, svedčí aj štúdia výskumníkov z univerzity v Nebraske. Slepačia polievka podľa výsledkov ich skúmania tlmí niektoré biele krvinky, ktoré sú spoluzodpovedné za zápalové procesy v tele. Konzumáciou polievky možno zmierniť zápaly a opuchy slizníc. Horúca slepačia polievka pomáha aj v boji proti vírusom, ktoré sú zodpovedné za nádchu. Para z vývaru zvlhčuje sliznice a rozpúšťa hlien v dýchacích cestách. Aby bola polievka účinná, je dôležité, aby bola čerstvo pripravená. Instantná nemá rovnaký účinok!

Cibuľová polievka

Cibuľa je „vážnou“ zbraňou pred nádchou, posilňuje imunitu. Obsahuje látky, ktoré tlmia zápal a uvoľňujú hustý hlien, sprevádzajúci kašeľ a prechladnutie. Kto cibuľovú šťavu (domáci prostriedok našich babičiek) neznáša, alternatívou je cibuľová polievka.

Kuracia polievka s kokosovým mliekom

Je známa pod thajským názvom „Tom-Kha-Gai“. Ostrá kokosová polievka z thajskej kuchyne spája v sebe viac zabijakov prechladnutia. Čerstvé čili papričky obsahujú kapsaicín, ktorý aktivuje prekrvenie slizníc a napríklad pomáha aj uvoľniť upchatý nos. Ostrosť čili tiež zahrieva prechladnutím oslabený organizmus. Zahrieva tiež protizápalový zázvor, jeho éterické oleje, tzv. gingeroly, sa považujú za prírodný acylpirín, keďže majú podobnú chemickú štruktúru. Túto polievku si hravo pripravíte aj doma, exotické prísady, ako je citrónová tráva a kafírový limetkový list dostať v obchodoch s ázijskými špecialitami.

Bazová polievka

Sladká polievka s intenzívnou chuťou je balzamom nielen pre dušu, je úspešná aj v boji s nádchou. Bazu pri liečení používal vraj aj Hippokrates, a v lekárničke ju mala aj lekárka a botanička, svätá Hildegarda z Bingenu. Šťava z čierno-modrých bobúľ vyvoláva potenie a znižuje teplotu. Zrelé bobule sa varia 15 minút vo vode s cukrom, potom sa prepasírujú cez látku. Vhodné na prípravu džúsu alebo polievky. Pije (konzumuje) sa predovšetkým pri horúčke, pomáha aj pri kašli.

Kórejská kapustová kimči

Horúca, kyslá a neskutočne ostrá. Na kimči sa oplatí spoľahnúť už pri prvých príznakoch prechladnutia. Je bohatá nielen na čili, ale aj kimči (kvasená čínska kapusta). Kapustová zelenina, napríklad brokolica či kel, obsahujú veľa vitamínu C a E, ktoré chránia imunitný systém. Okrem toho sa kapustové hlavy pýšia mnohými minerálnymi látkami, vitamínmi skupiny B a vlákninou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #prechladnutie #zápal #polievka #dýchacie cesty #hlien #upchatý nos