Karcinóm pankreasu: Zlá rakovina

Ak sa dá dať rakovine prívlastok "lepšia" alebo "zlá", rakovina pankreasu patrí do tej druhej kategórie. Má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení. Pacienti s karcinómom pankreasu strácajú s diagnózou až 98 percent z pôvodne očakávaných rokov zdravého života.

21.01.2017 06:00
karcinóm, pankreas, rakovina Foto:
Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení.
debata

Aké vážne je toto ochorenie? Len 15 percent všetkých prípadov je operabilných. Hlavnou príčinou neúspešnej liečby pacientov je neskorá diagnóza. Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení. Pacienti s karcinómom pankreasu strácajú s diagnózou až 98 percent z pôvodne očakávaných rokov zdravého života. Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4 – 6 mesiacov. Diagnóza rakoviny pankreasu je dnes spájaná s úmrtím – a veľmi málo pacientov prežíva viac ako jeden rok po diagnostikovaní. „V hociktorom štádiu ochorenia je prežívanie najhoršie zo všetkých častých solídnych nádorov,“ povedal o tejto diagnóze onkológ MUDr. Radovan Barilla, PhD., z Michaloviec. „U viac ako 80 % pacientov sa v dobe stanovenia diagnózy nádor už nedá chirurgicky odstrániť.“ Včasnejšia diagnóza by mohla pomôcť zvýšiť šance na prežitie.

Hoci ochorenie nemusí mať žiadne príznaky, môžu sa pri ňom prejavovať niektoré z týchto symptómov:

  • nevoľnosť
  • príznaky žltačky (svrbenie kože, tmavo zafarbený moč)
  • bolesti brucha
  • bolesti chrbta (u 7 z 10 pacientov s karcinómom pankreasu je prvým dôvodom návštevy lekára bolesť chrbta!)
  • rozvoj alebo zhoršenie cukrovky bez zvýšenia telesnej hmotnosti
  • hlboká žilová trombóza
  • zmeny vo vyprázdňovaní (hnačka, mastná svetlá ílovitá stolica)
  • nevysvetliteľná strata hmotnosti

Diagnostika je veľmi náročná z dôvodu nedostatku biomarkerov, ktoré by mohli identifikovať ochorenie. Všeobecný lekár odporučí pacienta k špecialistovi na ďalšie testy a vyšetrenia (odber krvi, ultrazvuk, rtg, biopsia). Kľúčovým vyšetrením pre špecialistu je počítačová tomografia (CT). 40 % pacientov je však v pokročilom štádiu ochorenia a nádor už metastázuje. Z dôvodu tejto problematickej diagnostiky sa prežívanie pacientov nezmenilo za posledných 40 rokov. Kvôli vysokej úmrtnosti sa navyše do výskumu v tomto smere investuje málo financií.

Dôležitá je preto odpoveď na otázku, koho táto rakovina najviac ohrozuje. Takmer jedna tretina prípadov sa vyskytuje u fajčiarov. Rizikovým faktorom je chronická pankreatitída, ktorú najčastejšie spôsobuje dlhodobé pitie alkoholu. Riziko rakoviny pankreasu zvyšujú aj predchádzajúce onkologické ochorenia a iné zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Ľudia s rodinnou anamnézou rakoviny pankreasu majú takmer dvojnásobné riziko. Takmer na dvojnásobok zvyšuje riziko rakoviny pankreasu cukrovka. A samozrejme, tak ako pri väčšine onkologických ochorení, riziko stúpa s vekom a hmotnosťou. Najvyšší počet prípadov je u ľudí nad 45 rokov. Ak má pacient dva alebo viac z rizikových faktorov a symptómov, mal by praktický lekár pri vyšetrovaní a diagnostike myslieť na rakovinu pankreasu a ihneď (najneskôr do dvoch týždňov) ho odoslať k špecialistovi. Ide najmú o žltačku, pretrvávajúce nevysvetliteľné bolesti brucha a nevysvetliteľnú stratu hmotnosti.

Medzi pacientov, ktorí bojovali s rakovinou pankreasu, patrí zakladateľ firmy Apple Steve Jobs, ktorému bolo ochorenie diagnostikované v roku 2003 a zomrel v roku 2011. Mal zriedkavý – neuroendokrinný typ nádoru pankreasu, ktorý je menej agresívny, no odmietol operáciu a 9 mesiacov sa „liečil“ prostriedkami alternatívnej medicíny, čo neskôr oľutoval. Rakovinu pankreasu mal aj známy herec Patrick Swayze, ktorý ochoreniu podľahol v roku 2009. Operný spevák Luciano Pavarotti podľahol tejto diagnóze v roku 2007.

Slovensko je žiaľ druhé na svete vo výskyte rakoviny pankreasu. V súčasnosti u nás trpí týmto ochorením asi tisíc ľudí a výskyt ochorenia v posledných rokoch stúpa. Na Slovensku je v súčasnosti dostupná liečba, ktorá dokázala v štúdiách predĺžiť prežívanie aj pri takom závažnom a ťažko liečiteľnom ochorení, ako je adenokarcinóm pankreasu. Táto liečba má štatút registrovaného kategorizovaného lieku, takže je dostupná na predpis onkológa.

Výskyt karcinómu pankreasu vo svete (na 100-tisíc obyvateľov)
1. Česká republika 9,7
2. Slovenská republika 9,4
3. Arménsko 9,3
4. Maďarsko 9,3
5. Slovinsko 8,8
6. Fínsko 8,7
7. Japonsko 8,5
8. Dánsko 8,5
9. Rakúsko 8,2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu #onkologické ochorenia