Mnohí krv darovať chcú a nemôžu. Ak môžete, darujte!

Pri mnohých dočasných či trvalých kontraindikáciách darovania krvi je až neuveriteľné, že nejaká krv od darcov je k dispozícii pre takých, čo ju naozaj potrebujú. Rozmýšľate o piercingu či tetovaní? Minimálne na pol roka vás to vyradí z darcovstva!

22.01.2017 10:35
debata (18)

Dočasné kontraindikácie darovania krvi

  • po prekonaní infekčného ochorenia (horúčka vyššia ako 38 stupňov Celzia) – na 2 týždne
  • pri nákazách (brucelóza, osteomyelitída, tbc) – 2 roky od úplného uzdravenia, toxoplazmóza – 6 mesiacov od uzdravenia, reumatická horúčka – 2 roky od dátumu skončenia príznakov, malária – osoby, ktoré žili v oblasti s výskytom malárie počas 3 rokov od poslednej návštevy endemickej oblasti, dočasní návštevníci oblasti bez príznakov malárie – 6 mesiacov od opustenia rizikovej oblasti
  • pri vystavení riziku infekcie prenášanej krvou: endoskopické vyšetrenie, kontakt sliznice s krvou alebo poranenie ihlou, transfúzia krvi a jej zložiek, chirurgický zákrok, tetovanie, piercing, akupunktúra, osoby v blízkom kontakte s chorými na hepatitídu B a C – vylúčenie na 6 mesiacov (za predpokladu, že test na hepatitídu B a C je negatívny)
  • osoba, ktorej sexuálni partneri majú pozitívne testy na HIV – 12 mesiacov od posledného pohlavného styku
  • po očkovaní: rôzne druhy vakcín (podľa platnej vyhlášky)
  • ďalšie: tehotenstvo, alergie, stomatologické ošetrenie – 1 deň (po vŕtaní zuba) až 7–10 dní od doužívania antibiotík po zašívaní v ústach, užívanie niektorých liekov

Trvalé kontraindikácie darovania krvi

  • epilepsia, ostatné systémové ochorenia (metabolické, hematologické, imunologické, obličkové, alergické, pohlavné, choroby tráviacej a dýchacej sústavy), cukrovka (liečená antidiabetikami a inzulínom), infekčné choroby (hepatitída B, C, HIV pozitivita), zhubné ochorenia, syfilis, užívanie drog, príjemca transplantátov, sexuálne správanie s vysokým rizikom infekcií prenášaných krvou
(Zdroj: Knižka o krvi pre darcov a pacientov)
Koľko krvi zachráni život?
liečba rakoviny až 8 jednotiek týždenne
koronárny bajpas 1 až 5 jednotiek
automobilová nehoda/postrelenie až do 50 jednotiek
transplantácia pečene až do 100 jednotiek
iné orgánové transplantácie až do 10 jednotiek
operácia mozgu 4 až 10 jednotiek
zlomenina krčka bedrovej kosti 2 až 5 jednotiek
(Zdroj: American Blood Centers, za jednotku sa počíta 450 ml = 1 transfúzny vak)

Bezradní v poradni

Možno darovať krv, ak mám nohu v sadre?
Nie, v organizme prebiehajú reparačné procesy, telo sa očisťuje od pozostatkov úrazu a prípadného zápalu, darovanie krvi je možné až zhruba 14 dní po odstránení sadry.

Mám zvýšené hodnoty ASLO, môžem darovať krv?
ASLO býva zvýšené ako dôsledok prekonanej streptokokovej infekcie a niekedy pretrváva dlho (aj roky). Darovať môžete, ak sú hodnoty pod 200 jednotiek a nemáte žiadnu aktívnu infekciu a iné ťažkosti.

Prepichovali mi prinosové dutiny, môžem darovať krv?
Darovať možno tri mesiace po zákroku, pretože dôvod prepichovania bol pravdepodobne infekcia v prinosových dutinách. Konkrétnu situáciu musí posúdiť transfúzny lekár.

Krv v prášku? Možno raz

Tím vedcov z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v Saint Louis vytvoril novú umelú krv v prášku, ktorý môže rozpustený vo vode zachrániť tisíce životov. Štúdiu nazvanú ErythroMer vedci predstavili na zasadnutí Americkej spoločnosti pre hematológiu. Nové červené krvinky sú vytvorené tak, aby čo najpresnejšie napodobňovali funkcie krvi. Vedci teraz skúmajú, ako dosiahnuť, aby ich ľudské telo prijalo. Umelá krv je sušená mrazom, konzervovaná pri bežnej teplote a možno ju ľahko použiť.

„ErythroMer bude náhradou krvi, ktorú lekár môže nosiť pri sebe, v prípade potreby pridať vodu a infúziou zaviesť do tela. Je to prášok, ktorý sa podobá paprike a v plastovom vrecúšku ho lekár môže mať pri sebe v taške viac ako rok. V prípade potreby ho naplní sterilnou vodou, zamieša a krv je pripravená na transfúziu,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Allan Doctor. Testy sa zatiaľ robili iba na myšiach, vedci sa však chystajú umelú krv v prášku vyskúšať aj na väčších zvieratách. Laboratórne testy na myšiach a potkanoch preukázali, že umelé červené krvinky sú schopné efektívne dodávať kyslík do tkanív. „Nahradili sme umelou krvou 70 percent objemu krvi u myši a zvieratá v stave šoku sme oživili,“ uviedli vedci.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #tetovanie #darcovstvo krvi #piercing #seriál Tisíc a jedna kvapka