Ako by mala vyzerať životospráva pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc

Strava významne ovplyvňuje zdravie a kvalitu života. Správna výživa je dôležitá nielen pre zdravý organizmus, ale aj pre organizmus postihnutý ochorením. Presne definovaná energeticky bohatá výživa pomáha znížiť pravdepodobnosť infekcií a zlepšiť výkonnosť pacienta.

28.01.2017 14:00
dedo, muž, zdravie, barle, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, aby pacient ľahko odkašliaval. Hlieny sú potom tekutejšie a neusadzujú sa tak ľahko v dýchacích cestách.

Dostatočným príjmom tekutín je príjem minimálne 1,5 litra energeticky chudobných nápojov, ako je voda alebo nesladený čaj. Ak sa chcete zdravo stravovať, je potrebné, aby váš príjem potravín bol v rovnováhe s energetickou potrebou organizmu. Rastlinné potraviny by mali tvoriť najväčší podiel potravín – najmä ovocie, zelenina, obilniny a zemiaky. Len asi jednu štvrtinu by mali tvoriť živočíšne potraviny. Je potrebné nezabúdať ani na bielkovinové jedlá, ako je mäso, ryby, vajcia, mlieko, sója. Najmenší diel by mali tvoriť oleje a tuky.

Ako postupovať pri príjme potravy:

  1. ak pociťujete dýchavičnosť počas jedenia, jedzte pomalšie
  2. nerozprávajte počas jedenia, aj keď malé prestávky sa odporúčajú
  3. ak sa cítite po krátkom čase jedenia nasýtený, jedlo si rozdeľte na viacero menších porcií počas dňa
  4. ak máte nadváhu alebo trpíte na podvýživu, poraďte sa so svojím lekárom o špeciálnej strave a nápojoch, ktoré vám pomôžu optimalizovať vašu hmotnosť

Ako by mal vyzerať životný štýl pacienta

Krok č. 1: Skončite s fajčením: Najlepšie, čo môžete pre zlepšenie kvality svojho života urobiť, je skončiť s fajčením. Môže to byť najťažšia vec, o akú ste sa v živote pokúsili. Nikotín je veľmi návykový a ľudia často skúšajú prestať fajčiť dva- až tri- alebo aj viackrát predtým, ako skutočne prestanú. Štúdie ukázali, že prestať fajčiť nikdy nie je neskoro.

Krok č. 2: Chrípka a zápal pľúc: Veľa pacientov vážne ochorie počas chrípkovej sezóny. Ak dostanete chrípku, je veľká šanca, že môžete skončiť so zápalom pľúc. Mali by ste sa preto vyhýbať ľuďom s chrípkou a prechladnutím, často si umývať ruky s cieľom neprenášať škodlivé baktérie, požiadajte svojho lekára o vakcínu proti chrípke každý rok, a to zvyčajne na konci septembra alebo začiatkom októbra.

Krok č. 3: Pochopte liečbu: Pomôžte vášmu lekárovi pripraviť plán liečby, ktorý bude pre vás najvhodnejší. Môžete to urobiť tak, že mu poviete o svojich problémoch, aktivitách, rodine a vašom životnom štýle. Povedzte lekárovi o alergiách na lieky, ak nejaké máte. Hovorte vždy pravdu a informujte lekára o akomkoľvek probléme, aj keď by podľa vás nebol závažný. Pred návštevou lekára si napíšte otázky na papier, aby ste sa nezabudli niečo spýtať.

Na čo nesmiete zabudnúť: Majte pri sebe vždy aktuálny zoznam liekov, ktoré užívate, vrátane zoznamu vašich alergií. Informujte sa u lekára o nežiaducich účinkoch liekov, ktoré užívate. Vždy majte záujem o informácie, ak vám lekár ordinuje nový liek. Vyhýbajte sa spúšťačom, ak viete, čo vám najviac škodí (znečistenie vzduchu, pracovná expozícia plynom a škodlivými časticami v ovzduší alebo aj infekcie a stres). Ak dokážete prestať s fajčením, vyhnite sa aj pasívnemu fajčeniu. Každoročným očkovaním proti chrípke a očkovaním proti pneumokokom (baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápal pľúc) je možné sa chrániť pred akútnymi zhoršeniami ochorenia. Vyhľadajte poradenstvo o vašom ochorení (združenia pacientov, médiá, časopisy, noviny, internet a pod.). Pacienti s CHOCHP dostávajú rady od svojho pneumológa – o vhodných podporných opatreniach. Určite pre vás nie je jednoduché sám sa naučiť správnu techniku dýchania alebo zrazu začať športovať. Existujú špeciálne vyškolení terapeuti zameraní na dychovú rehabilitáciu, ktorí vám pomôžu v nácviku správnych rehabilitačných postupov buď počas hospitalizácie, alebo ambulantnou formou.

Krok č. 4: Spolupracujte s lekárom: Spolupráca s lekárom je veľmi dôležitá a mala by byť založená na vzájomnej dôvere. Spolupracujte s ním, aby ste sa dozvedeli všetko o vašom lieku a jeho správnom užívaní. Keď začínate v živote niečo nové, vždy je to veľmi náročné. Tak je to aj s užívaním liekov. Získať tú správnu rutinu znamená užívať lieky správne, pravidelne každý deň.

Krok č. 5: Skombinujte lieky s aktivitami: Skúste si nájsť aktivitu, ktorú robíte každý deň. Môže ísť napríklad o čistenie zubov, jedenie, prechádzku alebo čas, keď pozeráte obľúbený seriál. Najvhodnejšia aktivita je umývanie zubov a následne užitie lieku. Pokiaľ liek užívate raz denne, nemusíte na liečbu myslieť celý deň. Urobte si zoznam liekov, ktoré užívate, a tiež rozpis hodín, kedy ich treba užívať.

Zdroj: Doc. MUDr. Marta Hájková, hlavná odborníčka pre pneumológiu na Slovensku, a MUDr. Helena Leščišinová, primárka oddelenia tuberkulózy a pľúcnych chorôb v nemocnici Bardejov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #životospráva #chronická obštrukčná choroba pľúc #CHOCHP