Nekašľať do dlane! ... a ostatné pravidlá pri prechladnutí

Dlaň pred ústa pri kýchaní či kašľaní je jedna poriadne zlá rada a keď sme prechladnutí, vyhnúť by sme sa mali určite aj letmému bozkávaniu "líce na líce". Hlavne v období, keď všade navôkol zúri chladné počasie a mnohí sú chorí.

07.02.2017 06:00
žena - kýchanie - alergia - senná nádcha
Kýchať a kašľať treba do vreckovky.
debata (1)

Kýchať či kašľať „poctivo“ do dlane, lebo sa to tak má a pri privítaní usilovne zatriasť dotyčnému rukou. Patrí sa… Ďalším omylom je rozložiť si pracovný stôl vreckovkami – všetky tieto „ťahy“ by mali byť v sezóne prechladnutia absolútnym tabu, pretože práve dlane sú tými časťami tela, ktorými odovzdávame baktérie ďalej a použité vreckovky patria jedine do koša.

Kýchajte a kašlite do vreckovky

Dlaň pred ústa v období, kedy zúri všade navôkol chrípka a prechladnutie, je jednoznačne zlá rada, pretože prostredníctvom rúk prenášame baktérie ďalej. Rozhodne lepšou voľbou je kýchnuť si či kašľať do vreckovky. Ak nie je poruke, treba vymeniť dlaň za predlaktie.

Umývajte si ruky

Najlepšou ochranou pred nakazením je dôkladné a pravidelné umývanie rúk mydlom. Myslieť na to treba predovšetkým pred jedením.

Likvidujte použité vreckovky

Použité vreckovky nepatria na pracovný stôl a nemali by sa povaľovať ani doma po gauči. Po použití ich čo najskôr vyhoďte – najlepšie do dobre uzavretého plastového vreca.

Držte si odstup

Keďže kvapôčky kvapôčkovej infekcie neletia príliš ďaleko, oplatí sa držať si od druhých odstup – aspoň polmetrový a chrániť sa týmto štýlom pred nakazením. Nepodávať si s ľuďmi ruky a nebozkávať sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #kašeľ #baktérie #infekčné choroby #kýchanie #vreckovka #dlaň