Prečítali sme za vás: Kámasútra na ortopédii

Novinára a spisovateľa Petra Vala (nar. 1948) inšpiruje zápas o ľudský život. Pri reportážach z operačných sál sa zoznámil s osobnosťami slovenskej medicíny. Humorné epizódky z ich života sa stali základom jeho najnovšej knižky Čierny humor v bielom plášti 2, ktorá je pokračovaním úspešného prvého dielu. Skrátené "doktorské historky" vám prinášame v rámci seriálu.

05.02.2017 10:22
debata (3)
Peter Valo - Čierny humor v bielom plášti 2

Odvolanie za cirkus

Primár chirurgie v trebišovskej nemocnici MUDr. Anton Haninec dostal predvolanie na okresný výbor strany. Na vrátnici sa opýtal: „Kde máte riaditeľa?“

„Tu nie je žiadny riaditeľ, tu je vedúci tajomník strany,“ zazrel na primára prísne súdruh, čo strážil túto dôležitú inštitúciu. „Ako je to možné, že tu nemáte riaditeľa, veď každý cirkus má riaditeľa,“ začudoval sa primár. Odpoveď z „óvékáeses“ na seba nedala dlho čakať. Primára Haninca odvolali z primariátu. Ušiel do Kanady, kde urobil slušnú kariéru.

Radostné trojčatá Ivana Hollého

Začiatkom 80. rokov minulého storočia MUDr. Ivan Hollý ako sekundárny lekár ešte s „mokrým“ diplomom nastúpil v nedeľné ráno do služby. Od sobotnej služby prebral pacientku, ktorá sa nejako pridlho „otvárala“. Nie a nie porodiť. O nejakom ultrazvukovom vyšetrení počas tehotnosti sa vtedy dalo hovoriť len výnimočne. Presnú príčinu, prečo pôrod nepokračoval, nepoznali. Museli urobiť cisársky rez. Pacientku uspali, dezinfikovali prednú brušnú stenu, dostali sa do brušnej dutiny a otvorili maternicu. Vybrali dieťa. Bolo v poriadku. Čakali, až sa placenta odlúpi. Nešlo im do hlavy, prečo nevychádza. Až po nejakom čase sa namiesto nej, na ich veľké prekvapenie, objavil ďalší plod. Tak a teraz už len tá placenta… Ale kdežeby, stále nič. Vsunul ruku do maternice a… vnútri ešte jedno dieťa! Keď sa rodička prebrala, oznámili jej, že nemá jedno, ale tri deti. Zvládla to veľmi dobre. Keď to povedali šťastnému oteckovi, ten už taký hrdinský nebol. Lapal po dychu, odpadol a museli ho kriesiť…

Najkrajší nádor doktora Kliku

Gynekológ v kysuckej dedine Turzovka MUDr. Alexander Klika sa vybral k pacientke žijúcej na samote. Bol to nedostupný kraj, kde ženy ešte nedávno zvykli rodiť doma v doslova frontových podmienkach. Doktor Klika rád rozprával o jednom pôrode, keď dieťaťu na svet pomáhala rodičkina matka.

„Podržže mi tú petrolejku,“ zavelila desaťročnému vnúčikovi. Potom vytiahla na svetlo božie novorodenca a ťapla ho po zadku, aby sa nadýchol. „Len mu dajte, babka,“ povzbudzoval ju vnúčik. „Nech sa už druhýkrát neschováva materi medzi nohami.“

Poslucháči si zväčša mysleli, že je to podarený vtip. Mladá žena, ktorá ho tentoraz sprevádzala k pacientke, verila, že sa to naozaj stalo. Žila v divokom kraji, kde bolo možné všetko. Urastená a zhovorčivá deva neustala v kroku ani v reči. „Dajte pozor, pán doktor, nech sa neudriete hlavou do nízkych dverí.“ Zastal pred posteľou, v ktorej ťažko oddychovala chorobou zmorená staršia žena. Lekár vedel, že ani jeho lieky jej už neprinavrátia sviežosť. Môžu len utíšiť bolesti. Chcelo sa mu stratiť teplejšie slovo, nuž prihovoril sa starkej, že akú má driečnu vnučku.

„Ach, pán doktor, to veru nie je vnučka. To je ten nádor, ktorý ste mi zistili pred dvadsiatimi rokmi, keď som išla do prechodu.“

Prezentácia podľa profesora Kukuru

Profesor Andrej Kukura prevzal vedenie martinskej chirurgickej kliniky v roku 1969. Zručný chirurg a skvelý pedagóg sa zapísal do pamäti svojich žiakov zemitým humorom a problémami s vyslovovaním spoluhlásky R. Za najväčšiu urážku považoval, ak sa na jeho klinike chcel niekto vyhnúť operácii. Doktor Ernest Caban bol ako študent pri tom, keď pacientka so žlčníkom plným kameňov požiadala pána profesora, či by sa nedala nájsť zlatá stredná cesta, aby sa vyhla operácii. Profesor Kukura ovládol zlosť a naoko pokojne jej oznámil: „Milá pani, zobevte sa domov z mojej kliniky, kúpte si tvuhlu a doma si do nej tvikvát denne ľahnite, aby ste si na ňu zvykli.“

Ortopéd v „objatí ženských nôh“

Podunajskobis­kupický ortopéd primár Juraj Palmaj sa hlási k svojmu učiteľovi, českému neurológovi profesorovi Karlovi Lewitovi. U otca československej manuálnej medicíny sa naučil manipuláciou stavcov chrbtice uvoľňovať bolestivé bloky a pomáhať seknutým ľuďom bez toho, aby museli užívať lieky.

Raz za ním prišla fešná tridsiatnička a posťažovala sa mu, že ju strašne bolia kríže. Diskrétne dodala, že jej muž sa hnevá, keď si nedokáže plniť manželské povinnosti. Ortopéd použil uvoľňovaciu techniku, pri ktorej si lekár kľakne medzi pacientove nohy a zafixuje si ich pod pazuchami. Potom naťahovaním dolných končatín uvoľní blok v krížovej chrbtici.

Primár položil pacientku na stôl a začal s uvoľňovaním. Vo chvíli, keď sa blok uvoľnil a mladá žena vzdychla od úľavy, otvorili sa za doktorovým chrbtom dvere ambulancie. „Ježišikriste!“ vykríkol ktosi a zaplesol dvere. Nečakaný návštevník uvidel kľačiaceho doktora, ktorému spopod pazúch trčali ženské nohy. Túto polohu poznajú vyznávači Kámasútry ako „objatie stromu“.

Pacientku výkrik nevyrušil. Pocit náhlej úľavy prehlušil trápnosť situácie. Vstala zo stola. Zohla sa, urobila drep, potom sa vystrela a nadšene vyhŕkla: „A teraz má môj starý po chlebe.“ Klebety, ktoré následne o doktorovi šírili jeho kolegovia po nemocnici, ju nezaujímali.

„Zaštopkaní“ bez anestézie

Primár Dionýz Majdák vládol v starej banskoštiavnickej nemocnici, ktorá sídlila v bývalom kláštore. Medzi ňou a Metropolkou bývali Rómovia. V jednu noc sa strhla strašná bitka. Do špitála priniesli viac než desiatku dorezaných ľudí. Služba zobudila primára Majdáka. Dvojmetrový stopäťdesiatkilový primár bol skvelý operatér. Keď prišiel a uvidel plnú chodbu krvácajúcich počerných spoluobčanov, zdrapil prvého zraneného a vtiahol ho na operačku. Tam ho pripučil bruchom o stôl a začal zošívať. Róm ručal ako tur. Takto, bez anestézie, postupne pozašíval všetkých. Dnes by z toho bola desiatka sťažností. Od tých čias zavládol v Banskej Štiavnici poriadok. Ani Rómovia sa už vo väčšom nepobili. Asi sa báli, že ich bude zošívať sám primár Majdák.

(Z knihy Čierny humor v bielom plášti 2, kapitola Úsmevný dispenzár, krátené, Forza Music)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamasútra #gynekológ #ortopédia