Potraviny, ktoré pôsobia ako prírodné antibiotiká

Sú potraviny, ktoré pôsobia proti baktériám, účinkujú aj antifungicídne (proti plesňovým ochoreniam).

08.02.2017 06:00
med Foto:
Med, cesnak, zázvor, a iné. Vhodné najmä preventívne.
debata (2)

Med

Účinok medu sa nepotvrdil len v úli, ale aj v laboratóriu. Sladká šťava je účinná proti baktériám a plesniam a aktivuje imunitný systém. Z toho dôvodu sa med používa aj pri hojení rán. Obzvlášť antibakteriálne pôsobí predovšetkým pravý, medicínsky Manuka med.

Horčičné oleje

Antibiotickými účinkami sa môže pochváliť aj chren. Horčičné oleje, ktoré obsahuje, tlmia rast baktérií v tenkom čreve, a teda konzumáciou chrenu možno vzniku bakteriálnych infekcií predísť.

Štipľavé látky

Aj cibuľa, cesnak a zázvor obsahujú ostré látky (odborne nazývané glukozinoláty), ktoré sú účinné proti baktériám.

Dokážu viac

Zaradiť do jedálnička tieto a mnohé iné potraviny rastlinného pôvodu sa každopádne oplatí nielen z dôvodu ich antibiotických vlastností. Paleta fytochemikálií je široká a dokážu ešte oveľa viac. Znižujú riziko vzniku rakoviny, posilňujú imunitný systém a pôsobia antioxidačne. Skrátka, zelenina je veľmi zdravá a pre všetky tieto vlastnosti môže oddialiť aj proces starnutia.

Zlikvidujú zárodky

Potraviny rastlinného pôvodu dokážu bakteriálnu infekciu zlikvidovať už v zárodku, preto sú tzv. antibiotické potraviny vhodné ako prevencia, aby nás sezónne bolesti (napríklad zápal hrdla), vôbec neprekvapili.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #rakovina #antibiotiká #imunitný systém #baktérie #fytochemikálie