Inkontinencia netrápi len ženy, postihuje tretinu starších mužov

Samovoľný únik moču patril ešte nedávno medzi spoločenské tabu. Ide o intímnu tému. Nejde pritom o chorobu v pravom zmysle slova, ale je príznakom, ktorý môže mať mnoho príčin. Preto je veľmi dôležité definovať jej typ nielen kvôli správnej liečbe, ale aj kvôli výslednému efektu terapie.

09.02.2017 06:30
moč, urológia, inkontinencia Foto:
Azda najväčším problémom, ktorý musia riešiť pacienti v počiatočných štádiách inkontinencie, je zahanbenie.
debata (1)

Inkontinencia je definovaná ako sťažnosť na akýkoľvek nechcený únik moču. Človek trpiaci urgentným typom často nestihne dobehnúť na toaletu. Jedným z dôvodov vzniku choroby môže byť ochorenie nervovej sústavy, napríklad skleróza multiplex alebo cievna mozgová príhoda. Môže postihnúť aj pacientov s cukrovkou či ochorením prostaty.

„Na Slovensku trpia inkontinenciou desiatky tisíc ľudí a kvôli starnutiu obyvateľstva bude týchto pacientov pribúdať. Hoci je to komplikácia, mali by sme sa na ňu pozerať ako na ktorýkoľvek medicínsky riešiteľný problém,“ konštatoval profesor Ján Švihra, profesor na Urologickej klinike v Martine. „Urológ či gynekológ vedia poradiť, navyše takáto návšteva môže presne stanoviť diagnózu: či ide o problém ochabnutých svalov panvového dna, zápalový proces močového ústrojenstva či iný zdravotný problém.“ Po zistení diagnózy nasleduje liečba a odporúčania, ktorými by sa pacient mal riadiť.

Návyky zdravého močového mechúra

  1. Pite bezkofeínové tekutiny, dva litre denne. Keď je vonku teplo alebo cvičíte, tak aj viac.
  2. Netlačte, keď močíte. To môže vyvinúť tlak na zvierač.
  3. Neponáhľajte sa a buďte na toalete až dovtedy, pokiaľ nevyprázdnite svoj mechúr úplne.
  4. Obmedzte pitie alkoholu.
  5. Upravte si časové intervaly medzi močením. Choďte na toaletu každé 3 až 4 hodiny cez deň a raz alebo dvakrát v noci.
  6. Udržiavajte si správnu telesnú hmotnosť.
  7. Nefajčite.
  8. Vyhýbajte sa zápche.

Azda najväčším problémom, ktorý musia riešiť pacienti v počiatočných štádiách inkontinencie, je zahanbenie. Pacienti chodia k urológom v poslednej chvíli. Pritom adekvátna lekárska pomoc a rady, ako postupovať, môžu významným spôsobom zvrátiť priebeh problému s únikom moču. Pacient sa musí totiž naučiť s touto poruchou zaobchádzať tak, aby mu neznepríjemňovala každodenný život. Samovoľný únik moču sa nedá vyliečiť nejakou zázračnou pilulkou. Treba sa s ním naučiť žiť a robiť všetko preto, aby sa inkontinencia nestala nočnou morou. Na to slúžia aj inkontinenčné pomôcky. Bežné menštruačné vložky nikdy nenahradia pohodlie a pocit bezpečia ako vložky určené na únik moču. Inkontinenčné vložky na rozdiel od menštruačných majú väčšiu savosť, pohlcujú zápach a pomáhajú predchádzať nechceným dermatitídam a zapareninám na koži. Pri výbere pomôcok sa vždy riadime stupňom savosti. Iné je pri ľahkej, strednej a ťažkej inkontinencii.

Postupné uvoľňovanie a ochabnutie svalov panvového dna môže mať rôzne príčiny, ale následok – samovoľný únik moču – je vždy nepríjemný a spôsobuje psychický stres. Ochabnuté svaly panvového dna je možné posilniť pravidelným cvičením, takzvanými Kegelovými cvikmi. Na stránke www.moliklub.sk je, okrem iného, aj možnosť bezplatne si objednať vzorky inkontinenčných pomôcok a výučbové DVD s Kegelovými cvikmi, ktoré spevnia, čo spevniť treba. Cvičenie nebolí a nie je fyzicky náročné, ale rozhodujúci vplyv na efekt má pravidelnosť cvičení a najmä dobré technické zvládnutie cvikov.

Čo by ste si mali všímať a nezanedbať

  1. nečakajte dlho s problémami s unikajúcim močom a čím skôr sa poraďte s lekárom, najlepšie s odborníkom, ktorý sa danej problematike venuje (najčastejšie s urológom, alebo s gynekológom) – je veľká pravdepodobnosť, že mnohí z vás sa vyhnú čo i len minimálnej operácii
  2. nemajte obavy z diagnostiky – v súčasnosti je vyšetrenie minimálne zaťažujúce
  3. čím skôr prídete k lekárovi, tým menej komplikovaných vyšetrení budete musieť podstúpiť
  4. čím skôr sa zdôveríte odborníkovi so svojimi problémami s udržaním moču, tým bude liečba jednoduchšia aj účinnejšia
  5. nehanbite sa s lekárom hovoriť o svojom probléme
  6. všímajte si aj svojich partnerov, najmä ak sú starší ako 50 rokov a presvedčte ich, aby tento svoj prípadný problém s únikom moču či s prostatou a podobne nezanedbali
  7. dodržiavajte telesnú hygienu – dodáva to okrem iného aj sebavedomie
  8. zoznámte sa so špeciálnymi cvikmi na posilnenie príslušného svalstva (panvového dna).

Ľahký a ťažký únik moču

Ľahký únik moču

  • postihuje viac ženy, ale nevyhýba sa ani mužom. Je najmenej závažný stupeň inkontinencie. Stále však ide o problém, ktorý znepríjemňuje život. Je charakteristický občasným únikom moču, a to po kvapkách alebo max. raz až 2-krát denne pri vyššej fyzickej námahe, kýchnutí, kašľaní alebo v tehotenstve. Objemovo ho možno vyjadriť množstvom do 100 ml za 4 hodiny. Ak trpíte únikom moču, navštívte lekára (praktického lekára, urológa, gynekológa, neurológa, geriatra).
  • inkontinencia má vždy viac príčin: genetické sklony, zdravotný stav, psychika, vek, pohlavie, pohyblivosť pacienta, obezita, výskyt zápchy alebo chronického kašľa, infekcia močových ciest, užívanie liekov, následky zranení, ale takisto aj vonkajšie faktory, ako napríklad dostupnosť toaliet. Po jej príčinách treba pátrať. Mnoho z nich možno zvládnuť vhodnými liekmi či nenáročným chirurgickým výkonom.
  • dôležitou súčasťou boja s únikom moču je zdravý životný štýl, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je pohyb a cvičenie. Osobitne na posilnenie svalov panvového dna existujú špeciálne cviky, vďaka ktorým môže človek lepšie ovládať vyprázdňovanie. Sú známe ako Kegelove cviky a sú zamerané na posilňovanie svalov panvového dna, či už ako forma prevencie, alebo ako náprava drobných anatomických odchýlok, ktoré vznikajú predovšetkým po pôrode.

Ťažký únik moču

  • postihnúť môže každého a v akomkoľvek veku: závažnejšie formy postihujú 15 % žien a 8 % mužov vo veku nad 65 rokov. Celosvetovo trpí vážnou formou inkontinencie viac ako 200 miliónov osôb. Ťažká inkontinencia je najzávažnejším stupňom inkontinencie. Predstavuje záťaž nielen pre postihnutú osobu, ale aj pre jej najbližšie okolie. Ťažký únik moču je charakteristický trvalým únikom moču niekoľkokrát denne aj v noci, a to v množstve viac ako 200 ml za 4 hodiny. Často postihuje imobilných pacientov, ktorým súčasne s močom môže unikať aj stolica. Pomôcky na ťažkú inkontinenciu môže predpísať ošetrujúci lekár (praktický lekár, urológ, gynekológ, neurológ, geriater, onkológ alebo chirurg).
  • často so sebou prináša aj ďalšie zdravotné riziká, ako sú zlyhávanie adaptačných mechanizmov, dehydrátacia, infekcie, vznik preležanín, celkové zhoršenie zdravotného stavu alebo spojenie s inými závažnými ochoreniami. Nezanedbateľné sú tiež sociálne komplikácie. Medzi ne zaraďujeme spoločenský hendikep, vysoké ekonomické náklady a dlhodobú finančnú záťaž pacienta, jeho rodiny i zdravotníckeho personálu.
  • ošetrovanie pacienta by malo prebiehať v priestoroch a miestnostiach, ktoré by mali byť: ľahko prístupné, priestranné, svetlé, ľahko vetrateľné, v blízkosti toaliet. V prípade imobilného pacienta je dôležitý takisto čo najjednoduchší prístup na lôžko. Ideálne je vyššie polohovateľné lôžko, ktoré poskytuje najvyšší komfort nielen pacientovi, ale aj ošetrovateľovi. Uľahčuje manipuláciu a prístup k pacientovi, ktorý by mal byť možný najlepšie zo všetkých strán. Samozrejmé je optimálne rozmiestnenie nábytku v miestnosti, aby pacientovi hrozilo čo najmenšie nebezpečenstvo úrazu pri pohybe. To isté platí i pre ostatné priestory, predovšetkým cesty na toaletu a do kúpeľne.
  • sociálna podpora je pomoc, ktorá je poskytovaná osobám nachádzajúcim sa v nepriaznivej sociálnej situácii. Konkrétne podmienky sociálnej podpory sú vymedzené zákonom č. 448/2008 o sociálnych službách.
Výskum ukázal, že vďaka posilňovaniu svalov... Foto: SHUTTERSTOCK
fajčenie, cigareta, kašeľ Výskum ukázal, že vďaka posilňovaniu svalov panvového dna môžete úplne zastaviť alebo citeľne znížiť úniky moču počas vášho kašľa.

Chronický kašeľ ovplyvňuje únik moču

Inkontinencia sa často vyskytuje u ľudí, ktorí majú chronické ochorenia hrudníka, ako je bronchitída, astma alebo chronická obštrukčná choroba pľúc. Najmä pre ustavičné kašľanie. Čo sa deje počas kašľa? Počas kašľa dochádza k silným sťahom brušných svalov. Toto zvyšuje tlak na močový mechúr a svaly panvového dna. Svaly panvového dna sa musia s každým kašľom stiahnuť, aby nedošlo k úniku moču. Tento proces sa deje automaticky. Dôvod, prečo sú pacienti s chronickým kašľom vystavení vyššiemu riziku úniku moču, nie je úplne známy. Štúdie ukazujú, že svaly panvového dna sú zvyčajne dostatočne silné, ale niekedy nedokážu zvládnuť daný tlak predĺžený kašľom.

Čo pomáha? Prvý krok je uvedomiť si, že nie ste sami a rozprávať o svojich problémoch s lekárom, len čo sa vyskytne akýkoľvek problém. Inak sa môže stať, že sa únik moču bude zhoršovať. Výskum ukázal, že vďaka posilňovaniu svalov panvového dna môžete úplne zastaviť alebo citeľne znížiť úniky moču počas vášho kašľa. Váš pľúcny lekár by vám mal odporučiť návštevu urológa alebo gynekológa. Je dôležité mať na pamäti, že vďaka kašľu si „čistíte“ pľúca, zbavujete sa hlienov. Preto únik moču nemôže ovplyvniť váš kašeľ. Kontrolovaný kašeľ a úprava techniky vykašliavania môžu pomôcť odstrániť alebo minimalizovať únik moču. Dôležité je aj správne držanie tela. Svaly, ktoré pracujú pri kašľaní a tie, ktoré kontrolujú panvové dno, pracujú najlepšie, keď je chrbát vo vodorovnej polohe.

Aké je riešenie? Vždy, keď sa chystáte kašľať, stiahnite svaly panvového dna tak, ako by ste „spodkom“ išli odtrhnúť trávu.

Otázky a odpovede: O úniku moču

Ako inkontinencia vzniká?
Inkontinencia má vždy viac príčin. Okrem veku ide predovšetkým o genetickú predispozíciu, pohlavie a ochabnutie svalov panvového dna. Únik moču je vo všeobecnosti charakteristický poruchou alebo zníženou funkciou uzáverového mechanizmu močového mechúra. Medzi faktory, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť udržať moč alebo stolicu, patria napr. zdravotný stav, psychika, vek, pohlavie, pohyblivosť pacienta, obezita, výskyt zápchy či chronického kašľa, infekcie močových ciest, užívanie liekov, následky zranení, ale aj vonkajšie faktory, ako napríklad dostupnosť toaliet.

Aké typy inkontinencie poznáme?
Inkontinenciu delíme podľa druhu na inkontinenciu moču (najčastejší druh inkontinencie, spojený s únikom moču) a inkontinenciu stolice (v menšej miere ako inkontinencia moču, spojená s únikom stolice). Podľa príznakov delíme inkontinenciu na stresovú (najčastejší typ inkontinencie u žien, vo väčšine prípadov je spôsobená uvoľnením svalov panvového dna), urgentnú (únik moču je spojený s náhlym, silným a neovládateľným nutkaním na močenie), zmiešanú (kombinuje príznaky stresovej aj urgentnej inkontinencie) a inkontinenciu z pretekania (postihuje predovšetkým mužov ako dôsledok zväčšenej prostaty, pri tomto type inkontinencie sa močový mechúr nevyprázdňuje úplne, dochádza tak k jeho preplneniu a následnému unikaniu rôzneho množstva moču). Podľa závažnosti, resp. podľa stupňov delíme inkontinenciu na ľahkú, strednú alebo ťažkú.

Čo je ľahký únik moču?
Únik moču znamená akýkoľvek samovoľný únik moču. Postihnúť môže každého a v akomkoľvek veku. Ľahké formy úniku moču postihujú viac ženy, ale nevyhýbajú sa ani mužom. Ľahký únik moču je najmenej závažný stupeň inkontinencie. Stále však ide o problém, ktorý znepríjemňuje každodenný život. Ľahký únik moču je charakteristický občasným únikom moču, a to po kvapkách alebo max. raz až 2-krát denne pri vyššej fyzickej námahe, kýchnutí, kašľaní alebo v tehotenstve. Objemovo ho možno vyjadriť množstvom do 100 ml za 4 hodiny. Ak trpíte únikom moču, navštívte svojho lekára (praktického lekára, urológa, gynekológa, neurológa, geriatra), ktorý vám môže predpísať absorpčné pomôcky. Pri druhom (občasnom) a treťom (trvalom) stupni inkontinencie máte nárok na inkontinenčné pomôcky, ktoré sú plne hradené zdravotnými poisťovňami.

Ako ľahká inkontinencia vzniká?
Inkontinencia má vždy viac príčin. Okrem veku ide predovšetkým o genetické sklony, pohlavie alebo ochabnutie svalov panvového dna. Únik moču je vo všeobecnosti charakteristický poruchou alebo zníženou funkciou uzáverového mechanizmu močového mechúra. Medzi príznaky, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť udržať moč, patria: genetické sklony, zdravotný stav, psychika, vek, pohlavie, pohyblivosť pacienta, obezita, výskyt zápchy alebo chronického kašľa, infekcia močových ciest, užívanie liekov, následky zranení, ale takisto aj vonkajšie faktory, ako napríklad dostupnosť toaliet. Po príčinách inkontinencie treba pátrať. Mnoho z nich možno zvládnuť vhodnými liekmi či relatívne nenáročným chirurgickým výkonom.

Kto mi môže poradiť s riešením problému inkontinencie?
V prípade problémov alebo otázok sa môžete obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára (všeobecného lekára, prípadne odborného lekára) alebo zavolajte na bezplatnú telefonickú linku 0800 100 150. V ni­ektorých prípadoch možno využiť služby špecializovaných zariadení, ako sú agentúry domácej starostlivosti, liečebne, domovy sociálnej starostlivosti a pod.

Čo znamená ťažký stupeň inkontinencie?
Ťažká inkontinencia je najťažším stupňom inkontinencie. Predstavuje záťaž nielen pre postihnutú osobu, ale aj pre jej najbližšie okolie. Je charakteristická trvalým únikom moču niekoľkokrát denne aj v noci, a to v množstve viac ako 200 ml za 4 hodiny.

Kto mi môže predpísať inkontinenčné pomôcky?
Pomôcky na inkontinenciu predpisuje buď praktický lekár, alebo urológ, gynekológ, neurológ, geriater.

Ako vybrať správnu pomôcku?
Pri výbere vhodnej a správnej pomôcky (plienky, vložky) dbajte predovšetkým na správny typ pomôcky, správnu veľkosť, savosť a správne použitie. Najdôležitejšiu úlohu pri výbere zohrávajú typ a stupeň inkontinencie, vek, celkový zdravotný stav a životný štýl človeka postihnutého inkontinenciou.

Na čo na pomôckach slúži tzv. indikátor vlhkosti?
Indikátor vlhkosti (farebný prúžok na spodnej vonkajšej časti pomôcky) na plienkových nohavičkách signalizuje, kedy treba pomôcku vymeniť. Prúžok pri použití pomôcky pomaly mizne alebo mení farbu. Len čo celkom zmizne alebo úplne zmení farbu, je nutné pomôcku vymeniť. Veľkou výhodou indikátora je fakt, že upozorní na výmenu plienky bez nutnosti jej ďalšieho rozbaľovania. Zároveň šetrí čas, zvyšuje pohodlie pacienta, umožňuje efektívne využitie pomôcky a znižuje riziko zaparenín.

Akú rolu zohráva pri inkontinencii kozmetika?
Nielen absorpčné pomôcky, zjednodušene povedané plienky, pomáhajú pri riešení inkontinencie. Pri všetkých stupňoch inkontinencie dochádza k špecifickému zaťaženiu pokožky v intímnych partiách. Koža je vystavená zmenám hodnôt pH, vplyvom pre pokožku škodlivého amoniaku alebo zvýšenej či konštantnej vlhkosti a zvýšenej teplote. Preto treba dbať na správnu a pravidelnú starostlivosť o takto namáhanú pokožku, ktorá je navyše s pribúdajúcim vekom menej odolná, menej elastická a má omnoho horšie regeneračné vlastnosti. Medzi zásady správnej hygieny preto patrí aj použitie špeciálnych kozmetických produktov na inkontinenciu.

Ako najvhodnejšie usporiadať priestor pre inkontinentného pacienta?
Najskôr by sme mali upravovať miestnosti, v ktorých sa pacient zdržiava najčastejšie. Miestnosti by mali byť ľahko prístupné, priestranné, svetlé, ľahko vetrateľné a v blízkosti toaliet. V prípade imobilného pacienta je dôležitý aj čo najjednoduchší prístup na lôžko.

Sprevádzajú inkontinenciu vždy problémy s pokožkou?
Medzi najčastejšie komplikácie pokožky, ktoré môžu sprevádzať inkontinenciu a sú najčastejšie spôsobené jej zaparením v kombinácii s pôsobením vlhkosti, škodlivých vplyvov stolice, moču a rýchlo sa množiacich baktérií pôsobiacich na pokožku, patria zapareniny, preležaniny (dekubity) u imobilných pacientov, diabetická noha a holenné vredy.

Aké inštitúcie sa môžu postarať o inkontinentné osoby?
Starostlivosť o inkontinentné osoby zaisťujú tieto inštitúcie a zariadenia: agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), opatrovateľské agentúry/opatro­vateľská služba, domy s bytmi s opatrovateľskou službou (DOS), liečebne pre dlhodobo chorých, domovy sociálnych služieb (DSS), denné stacionáre (DS).

Čo je to agentúra domácej starostlivosti?
Agentúry domácej starostlivosti (ADOS) sú agentúry, ktoré zabezpečujú ošetrovateľskú starostlivosť v domácom prostredí a eventuálne ďalšie potrebné služby. Domáca starostlivosť je dostupná nonstop, teda 24 hodín 7 dní v týždni vrátane víkendov a sviatkov. Je určená pacientom, ktorých nie je nutné hospitalizovať v zdravotníckom zariadení, ale ich stav si aj tak vyžaduje pravidelnú, dlhodobú a kvalifikovanú starostlivosť. Je predpisovaná praktickým lekárom či zdravotníckym zariadením a je plne hradená zdravotnou poisťovňou. Agentúry domácej starostlivosti zabezpečujú zdravotnú, najmä ošetrovateľskú starostlivosť – odborné a kvalifikované sesterské úkony.

Čo je príspevok na opatrovanie?
Príspevok na opatrovanie je finančná pomoc osobám, ktoré sa o seba z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu nedokážu sami postarať, a preto potrebujú pri starostlivosti o vlastnú osobu a pri zaistení sebestačnosti pomoc inej osoby.

Aké druhy závislosti od pomoci inej osoby existujú?
Existujú 4 stupne (druhy) závislosti od pomoci inej osoby. Ľahká závislosť (každodenná pomoc pri viac ako 12 úkonoch starostlivosti o vlastnú osobu), stredne ťažká závislosť (každodenná pomoc alebo dohľad pri viac ako 18 úkonoch starostlivosti o vlastnú osobu a sebestačnosti), ťažká závislosť (každodenná pomoc alebo dohľad pri viac ako 24 úkonoch starostlivosti o vlastnú osobu a sebestačnosti) a úplná závislosť (každodenná pomoc alebo dohľad pri viac ako 30 úkonoch starostlivosti o vlastnú osobu a sebestačnosti).

Zdroj: moliklub.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #samovoľný únik moču #inkontinencia