Ako v zime jesť zdravo a ušetriť

Je možné, že sa mnohým v zimnom období zdá, že kvalita ovocia a zeleniny klesá. V obchodoch je ľahké podľahnúť pokušeniu kúpiť si čučoriedky alebo papriky, ktoré sa zvyčajne jedia v lete, pretože ich považujeme za veľmi prospešné pre zdravie. V skutočnosti však je možné ušetriť peniaze a konzumovať sezónne produkty.

14.02.2017 13:00
Žena, kuchyňa, mixér, smoothie Foto:
V poslednom čase sú populárne tzv. smoothies z ovocia či zo zeleniny.
debata

Mnoho druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú k dispozícii v zime, poskytuje bohatý zdroj výživných látok. Viaceré druhy koreňovej zeleniny sa zberajú v zime. Napríklad červená repa je známa vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov, je významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K. „Koreňová zelenina je odolná a je oveľa ťažšie jej živiny pri varení zničiť,“ vysvetľuje hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky Sara Haasová. Repa je vynikajúca ako šalát s olivovým olejom, pretože tak sa absorbujú vitamíny rozpustné v tukoch.

Ďalším významným zdrojom živín je fenikel. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovú. Môže sa jesť surový alebo pripravovaný pri nízkej teplote do zmäknutia, keď sa stáva ľahko sladkým. Ružičkový kel nájdeme v obchodoch po celý rok, ale je to v zime sezónna zelenina, a tak nie je taká drahá. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si zachovala svoje výživné látky a absorboval sa vitamín A, je vhodné ju piecť s olivovým olejom, so soľou a s korením.

Veľmi zdravá je zelenina so zelenými listami. Kapusta, brokolica, špenát a ďalšia zelenina so zelenými listami sú výbornou alternatívou mliečnych výrobkov ako zdroj vápnika, ale aj kyseliny listovej a železa, ktoré sú zvlášť významné pre tehotné ženy.

Citrusové plody sú k dispozícii po celý rok, ale niektoré ich druhy sú lepšie v zime, pretože vtedy vrcholí ich dozrievanie. Pomaranče, grapefruity a mandarínky sú zásobníkom vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Odporučiť možno aj konzumáciu granátových jabĺk, ktorých hlavná sezóna je na neskorú jeseň a na začiatku zimy. Sú významným zdrojom antioxidantov, betakaroténu, draslíka a vitamínu C. Jadierka je možné jesť surové ako prídavok do nízkotučného jogurtu alebo sa môžu vyžmýkať a piť ako ovocný džús.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #smoothie