SOS pre imunitu? Pomoc hľadajte doma

Kým príroda v zime oddychuje, pre ľudský organizmus a imunitný systém je toto obdobie zaťažkávacou skúškou. Nízke teploty, vysoká vlhkosť vzduchu, málo pohybu, málo slnka, málo vitamínov... Pomoc je však bližšie, ako by ste čakali.

18.02.2017 06:00
choroba, nádcha, imunita, chrípka, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Počas zimy často navštevujete lekáreň, aby ste si nakúpili rôzne vitamíny? Preventívni však môžete byť aj tým, čo jete. „Výživa významne prispieva k zachovaniu zdravej imunitnej ochrany. Ak v potrave dlhodobo chýbajú isté minerálne látky alebo vitamíny, silne sa znižuje schopnosť imunitného systému a náchylnosť na infekcie u postihnutého stúpa,“ potvrdzuje, čo všetci vieme, imunológ Dušan Hríb. Zároveň však upozorňuje, že základom dobrej imunity je sezónny jedálny lístok. „Vytvára väzbu medzi ľudským organizmom a jeho okolím. Dodržiavanie sezónnosti nám bez problémov zabezpečí dostatok vitamínov, minerálov a živín, pretože z prírody máme v každom čase k dispozícii práve to, čo najviac potrebujeme. Exotické ovocie, ktoré zvyčajne v zime kupujeme, aby sme mali dostatok vitamínu C, napríklad citrusy alebo kivi, nepotrebujeme tak veľmi, ako si myslíme. Je lepšie, ak sú malým spestrením, ale nie hlavným zdrojom vitamínov. Tie by sme mali čerpať najmä z prirodzene domácich, sezónnych potravín.“

Ako skvelé antibiotiká nám preventívne dobre poslúžia cibuľa a cesnak. Žiadna iná zelenina sa im nevyrovná v schopnosti bojovať s vírusmi a baktériami. Samozrejme, nie je nič príjemné, keď sme síce zdraví, ale ľudia od nás bočia, pretože cibuľový alebo cesnakový odor je jednoducho neprehliadnuteľný. Ako však upozorňuje doktor Hríb, nie je potrebné tlačiť do seba extra veľké dávky. „Zvyčajne vystačí, ak cibuľu a cesnak používame pri príprave jedla, ale opäť takého, ktoré je typické pre našu zemepisnú šírku a dĺžku. Prípadne si z cibule môžeme variť čaj, dobré látky z nej sa tým neznehodnotia.“

Každý jeden vitamín je pre správne fungovanie organizmu dôležitý, pretože každý má na starosti niečo iné. Podobne, ako keď v hodinovom strojčeku hapruje jedno koliesko, majú problém aj ostatné, aj keď v našom tele poriadne nefunguje jeden z mnohých fyziologických procesov, nemôžu dobre a plnohodnotne fungovať ani ostatné. V zimnom období treba dopĺňať najmä vitamín C. Najviac ho však nemajú už spomínané citrusy, ale kapusta. „Kyslá kapusta obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa označujú ako probiotiká. Sú to kmene buniek, ktoré v žalúdku a črevách ,vyrábajú' prírodné antibiotiká,“ vysvetľuje doktor Hríb. Tie vedia zatočiť s vírusmi a baktériami, produkujú zlúčeniny obmedzujúce množenie kvasiniek a syntetizujú vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu niektorých protilátok.

V jedálničku by nemala chýbať ani čerstvá zelená zložka. Kto chce naozaj istotu, že je domáca, ľahká pomoc. Petržlenová vňať bez problémov vydrží vonku aj tuhé zimy. Žerucha sa dá pohodlne vypestovať v kvetináči. Zelené petržlenové byľky zasa získame tak, že odrezaný vršok petržlenu necháme tróniť vo vode. Podobne môžeme nechať naklíčiť aj obilie. Všetko sú to významné zdroje vitamínov a navyše obsahujú flavonoidy – známe vďaka antioxidačným účinkom. „Laicky povedané, sú to látky, ktoré podobne ako vitamíny C, A a E zabraňujú voľným radikálom napádať a pustošiť zdravé bunky. V posilňovaní imunity majú preto flavonoidy významnú úlohu,“ vysvetľuje. Čerstvého lokálneho ovocia je v zime menej. Hoci v obchodoch bez problémov kúpime jahody, oveľa lepšiu službu urobia jablká či hrušky. Existuje viacero odrôd, ktoré dobre uskladnené vydržia chutné a zdravé celú zimu.

Zabúdať by sme nemali ani na huby. „Obsahujú beta glukán, ktorý, ako je známe z množstva výskumov, štúdií aj praktického používania, je schopný optimalizovať imunitný systém,“ vysvetľuje Adrián Doboly zo spoločnosti Natures. Už v 60. rokoch minulého storočia sa robili viaceré štúdie, ktoré potvrdili protirakovinové účinky rôznych druhov húb. Betaglukán sa osvedčil u ľudí s častým výskytom infekčných ochorení, s alergiami a oslabenou imunitou. Jeho významným zdrojom je napríklad hliva ustricovitá.

Mali by ste vedieť, že…

Ako si vybaviť ošetrovné za ošetrovanie dieťaťa počas chrípkovej sezóny

V súvislosti s rozšíreným chrípkovým ochorením na Slovensku Sociálna poisťovňa pripomína rodičom, ktorí potrebujú zostať doma s chorým dieťaťom, ako požiadať o dávku ošetrovné. O ošetrovné požiada rodič, ktorému trvá nemocenské poistenie, prípadne mu plynie ochranná lehota po jeho zániku (spravidla sedem dní), podaním I. dielu Žiadosti o ošetrovné, ktoré vystaví pediater. I. diel žiadosti treba odoslať najlepšie ihneď po vystavení do Sociálnej poisťovne (zamestnanec v zásade podľa sídla zamestnávateľa, SZČO a dobrovoľne poistená osoba podľa miesta trvalého bydliska), a to buď priamo, alebo ak ide o zamestnanca, prostredníctvom svojho zamestnávateľa, ktorý ho pred odovzdaním potvrdí. Rovnako potvrdenie o skončení potreby osobného a celodenného ošetrovania – II. diel tohto tlačiva – treba zaslať čo najskôr príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok na ošetrovné trvá najviac 10 kalendárnych dní, samotná potreba ošetrovania (už bez nároku na dávku ošetrovné) však môže trvať aj dlhšie.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #imunita #prevencia #chrípka #vitamíny