Kašeľ po prechladnutí ostáva. Čo s tým?

Zdá sa, že ste sa už vyliečili, prechladnutie je za vami, opäť môžete bezbolestne prehĺtať a dýchať aj nosom.

22.02.2017 06:00
žena, kašeľ, ochorenie, chrípka Foto:
... dajte mu osem týždňov. Až potom pátrajte po príčine.
debata

Ale stále kašlete! Zdá sa, že tá choroba nemá konca-kraja, a to aj v prípade, že sa cítite fit! Čo sa deje? „V skutočnosti môže infekcia, ktorá najskôr zasiahne horné dýchacie cesty, prejsť o "poschodie nižšie“." Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to povedal pneumológ Horst Olschewski z LKH kliniky v Grazi. Znamená to, že po nose a hltane prichádza na rad „druhé kolo“ prechladnutia – dolné dýchacie cesty (priedušky). „Pre prechladnutie je celkom typické, že kašeľ ostáva dlhšie,“ povedal ďalej Olschewski.

Osem týždňov

Na otázku, prečo k tejto zmene dochádza, medicína zatiaľ jasnú odpoveď nemá. Lekári vychádzajú z toho, že zápalové bunky prechádzajú predovšetkým v noci z hltana do dýchacích ciest. Často ide podľa Olschewského o zmiešané infekcie, môže ich spustiť vírus, ktorý spôsobil prechladnutie a na postihnutých slizniciach potom kolonizoval baktérie.

Ako máme s takým kašľom „naložiť“? Držte sa tohto pravidla. „Ak vznikne po prechladnutí kašeľ, môže trvať až osem týždňov, kým odznie,“ upozorňuje Olschewski. Ak však týchto osem týždňov uplynie a kašeľ sa u vás stále zdržiava a nechce vás opustiť, musíte hľadať iné príčiny – tých môže byť veľa. Napríklad chronický zápal priedušiek.

Pomôžu antibiotiká?

„Aj refluxná choroba pažeráka, pri ktorej prúdi žalúdočná kyselina do pažeráka, môže spôsobiť kašeľ,“ tvrdí Olschewski. A pretrvávajúci kašeľ môže byť tiež príznakom nádoru v pľúcach. „Ak kašeľ pretrváva, musíte dôkladne pátrať po príčine,“ upozorňuje lekár.

„Ak budem užívať antibiotiká, vyzdraviem.“ Týmto štýlom uvažuje väčšina pacientov – avšak tento prístup je podľa odborníka nebezpečný a navyše nič neprináša. Pacienti, ktorí doteraz užívali antibiotiká ako „na bežiacom páse“, za to teraz zaplatia daň vo forme rezistentných baktérií, proti ktorým už antibiotiká nezaberú. „Štúdie ukázali aj to, že antibiotiká pri kašli nič neprinášajú,“ tvrdí Olschewski.

Stavte na domáce prostriedky

Radšej ako na antibiotiká, spoľahnite sa na domáce prostriedky – napríklad inhalácia stimuluje krvný obeh slizníc. Po prípravkoch proti kašľu siahnite len v prípade, že preň nemôžete zaspať. Inak potlačíte prírodný čistiaci proces pľúc – pretože kašeľ je tu preto, aby sa telo zbavilo choroboplodných zárodkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #prechladnutie #nádor #kašeľ #pľúca #infekčné choroby #priedušky #hltan