Cholesterol: Nevyhnutný pre život aj zabijak

Hovoríme o ňom ako o dobrom a zlom. Nebezpečný je najmä ten "zlý“, ktorý negatívne pôsobí na naše zdravie. Každé zníženie „zlého“ LDL cholesterolu len o jedno percento je spojené so znížením srdcovocievneho rizika o dve percentá.

25.02.2017 06:00
cholesterol, zdravie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

V rebríčku ochorení srdca a ciev patrí našej krajine nelichotivé miesto. Takmer 52 percent všetkých úmrtí ide totiž práve na vrub kardiovaskulárnych chorôb. "Príčina tohto stavu je pomerne jednoduchá. Deväť z desiatich Slovákov má nielen minimálne jeden závažný rizikový faktor, väčšina ich má dva či tri,” konštatoval docent Gabriel Kamenský, hlavný odborník MZ SR pre kardiológiu. "Patrí k nim vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, nadváha, nesprávny životný štýl.” Problém je o to zložitejší, že ani jeden z rizikových faktorov nebolí a nesignalizuje, že hrozí infarkt či mozgová príhoda.

Cholesterol je tuk, podobne ako ďalšie mastné látky nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL (dobrý) a LDL (zlý). V skutočnosti je teda cholesterol len jeden, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Celkový cholesterol je súčet všetkých druhov cholesterolu.

„Hlavnou úlohou HDL lipoproteínu je odvádzať prebytočný cholesterol z krvného riečiska do pečene. Odtiaľ sa dostáva do žlče a opúšťa ľudské telo. HDL lipoproteín dokonca odstraňuje cholesterol aj z tukových usadenín v cievach. Preto sa takémuto cholesterolu ľudovo hovorí „dobrý“. Zlý nosič LDL je hlavný transportér cholesterolu do buniek tela. Každá bunka cholesterol potrebuje, ak ho však v krvi koluje príliš veľké množstvo a bunky ho nezužitkujú, hrozí riziko postupného usadzovania tuku na stenách tepien. Tento jav je známy ako ateroskleróza,“ vysvetľuje doktor Alexander Klabník z kardiologickej ambulancie v Námestove.

Existuje množstvo dôkazov, ktoré hovoria o vzťahu medzi cholesterolom a rozvojom srdcovo-cievnych či mozgovo-cievnych komplikácií. „Dôslednou kontrolou cholesterolu v rámci diétnych či režimových opatrení alebo liečbou liekmi možno znížiť riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev až o 80 percent,“ konštatoval doktor Klabník.

Len tretina Slovákov vie, že maslo, šľahačka, vnútornosti, topené syry neprospievajú zdraviu. Všetky patria do skupiny nasýtených mastných kyselín, teda tých zlých. Okrem zlých však poznáme aj dobré, nenasýtené. Z nich najdôležitejšie sú omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny a omega-6. Obsahujú ich najmä ryby, ľanový olej, vlašské orechy, olej z repky olejnej, strukoviny, horčičné semená, v menšom množstve mandle, lieskové orechy.

Čo je to cholesterol?

  • tuková látka, ktorá sa nachádza v krvi. Nachádza sa v bunkách a krvi každého cicavca. Rastlinám táto látka chýba. Je dokázané, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je hlavným rizikovým faktorom pre vznik a rozvoj aterosklerózy. Následkom závažného zúženia ciev alebo ich upchatia môže byť infarkt alebo mozgová mŕtvica.
  • bez cholesterolu ľudské telo nemôže fungovať, potrebuje ho každá bunka pre svoj normálny chod. Je súčasťou žlčových kyselín nevyhnutných pre vstrebávanie tukov v čreve a prekurzorom (východiskovou látkou) vitamínu D. Ak dostatočné množstvo cholesterolu neobsahuje strava, produkuje túto látku v potrebnom množstve pečeň. Pečeň môže vytvárať až 80 % celkového cholesterolu v tele.
  • v organizme sa nachádza približne 140 gramov cholesterolu, pričom vyše 90 % je prítomných v bunkových membránach. Za vznik aterosklerózy zodpovedá len cca 5 % cholesterolu, ktorý cirkuluje v krvnej plazme (jedna zo zložiek krvi).
  • jeho dlhodobo zvýšená hladina môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cholesterol sa usádza na stenách tepien a znižuje ich priechodnosť. Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie: srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, poruchy erekcie u mužov
Cieľové hladiny cholesterolu (v mmol/l)
Celkový cholesterol < 5,0 mmol/l
LDL cholesterol < 2,5
HDL cholesterol – Muži > 1,4
HDL cholesterol – Ženy > 1,6

Kód zdravého života

Jedno z piatich čísel kódu zdravého života (0–30–5–120–80) zdôrazňuje normálnu hladinu celkového cholesterolu v krvi (5 mmol/l). Prvé hovorí o nefajčení, druhé v sebe skrýva polhodinu pohybu denne a posledné dvojčíslo je optimálny tlak krvi. Zaujímajte sa o to, aký máte cholesterol, môže vám to zachrániť život.

Cholesterol pre život potrebujeme. Môže však byť aj nebezpečný

Hovoríme o ňom ako o dobrom a zlom. Nebezpečný je najmä ten "zlý“, ktorý negatívne pôsobí na naše zdravie. Každé zníženie „zlého“ LDL cholesterolu len o jedno percento je spojené so znížením srdcovocievneho rizika o dve percentá.

Len tretina Slovákov vie, že maslo, šľahačka, vnútornosti, topené syry neprospievajú zdraviu. Všetky patria do skupiny nasýtených mastných kyselín, teda tých zlých. Okrem zlých však poznáme aj dobré, nenasýtené. Z nich najdôležitejšie sú omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny a omega-6. Tieto si telo nevie samo vytvoriť a je odkázané len na ich prívod potravou. Obsahujú ich najmä ryby, ľanový olej, vlašské orechy, olej z repky olejnej, strukoviny, horčičné semená, v menšom množstve mandle, lieskové orechy.

Ak sa hovorí o dobrých a zlých tukoch, hovorí sa o LDL a HDL cholesterole. LDL cholesterol je považovaný vo všeobecnosti za zlý tuk, to znamená taký, ktorý sa podieľa na vývine aterosklerózy a jej komplikácií. Pokiaľ ide o HDL cholesterol, ten je považovaný za dobrý. Jeho vysoké hladiny sú spojené s nižšou úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia. Dobrý cholesterol plní úlohu vychytávača zlého, pôsobí protizápalovo a antioxidačne.

Aké sú normálne hladiny tukov v krvi

  • 5 – celkový cholesterol – hodnoty nižšie sú považované za normálne,
  • 3 – LDL cholesterol – vítané sú nižšie hodnoty, u pacientov, ktorí majú aspoň dva rizikové faktory aterosklerózy, je táto hodnota pod 2,5 a napokon u vysokorizikových pacientov (napríklad po infarkte) by mala byť pod 1,8
  • 2 – triglyceridy – hodnoty nižšie sú žiaduce, ideálne pod 1,7. Často bývajú zvýšené u diabetikov, obéznych pacientov, resp. u ľudí s nedostatkom pohybovej aktivity
  • 1 – HDL cholesterol – keďže tento cholesterol nás chráni pred aterosklerózou, žiaduce sú hodnoty vyššie ako 1. Ak je hodnota vyššia ako 1,6, potom je možné odrátať z hľadiska prognózy jeden rizikový faktor. Ľudia, ktorí majú veľmi vysoký HDL cholesterol (nad 2,0), sa často dožívajú vysokého veku, pokiaľ nemajú iné rizikové faktory aterosklerózy.

Príbeh: Choroby srdca mala celá rodina

„V našej rodine trpelo srdcovo-cievnymi ochoreniami viacero mojich príbuzných. Starý otec mal tri infarkty, strýko na infarkt zomrel už po päťdesiatke. Stará mama prekonala tri mozgové porážky, mama mala ischemickú chorobu srdca a arytmiu, zomrela na mozgovú porážku,“ rozpráva pani Gabriela (63). „Mojej 41-ročnej dcére zistili zvýšený cholesterol už ako 18-ročnej, hoci momentálne má hladinu v norme. Keďže aj ja mám zvýšený cholesterol, v rámci našej rodiny vzniklo podozrenie na familiárnu hypercholeste­rolémiu. Len genetické výsledky ešte nemáme k dispozícii,“ vra­ví.

Po prvýkrát jej zvýšenú hladinu cholesterolu zistili ako 35-ročnej. „Užívala som vtedy dostupnú liečbu a neskôr sa mi cholesterol tak zastabilizoval, že lekár mi odporučil dodržiavať iba zdravú životosprávu. Snažím sa zdravo stravovať, denne jedávať ovocie a zeleninu, z mäsa uprednostňujem hydinu. Svoju pohybovú aktivitu sa snažím prispôsobiť problémom s chrbticou a platničkami. Aktívne sa nevenujem žiadnemu športu, ale dbám o to, aby som denne išla na väčšiu či menšiu prechádzku.“ Je už na dôchodku, takže do práce nedochádza, ale do blízkeho okolia sa snaží chodiť peši. V minulom roku jej však zistili opäť vysokú hladinu cholesterolu – 9,3 a lekárka jej naordinovala jeden statín. „Užívala som ho pol roka, ale pre kĺbové a svalové bolesti i problémy s chôdzou som ho musela vysadiť. Momentálne mám inú liečbu, jednu tabletku denne,“ vraví.

Vysoké hladiny cholesterolu a s nimi spojené srdcovo-cievne ochorenia sa ženám nevyhýbajú. „Viem to aj zo skúseností mojej mamy, ktorá mala dlhodobo vysoké hladiny tejto tukovej látky v krvi, užívala lieky, ale napriek tomu to negatívne ovplyvnilo jej zdravie. Našťastie, dožila sa 83 rokov. Preto aj ja dúfam, že pri dobrej liečbe sa to podarí aj mne,“ dodala Gabriela.

Liečba vysokej hladiny cholesterolu

Ak sa hladinu nepodarí znížiť zmenou životosprávy a pohybovej aktivity, odborník predpíše liečbu liekmi. Do farmakologickej liečby patria najčastejšie predpisované lieky statíny, fibráty a inhibítory vstrebávania cholesterolu (lieky brániace vstrebávaniu cholesterolu) a najnovšie aj nová forma terapie – biologická liečba. Táto pracuje na inom princípe ako doterajšie lieky na zníženie cholesterolu, dokáže zablokovať aktivitu molekuly, ktorá zohráva dôležitú úlohu v látkovej premene cholesterolu. Tým dokáže hladinu „zlého“ LDL cholesterolu znížiť. Je to riešenie pre pacientov, ktorí netolerujú statíny z dôvodu nežiaducich účinkov, pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom (po prekonanej kardiovaskulárnej príhode: infarkt, cievna mozgová príhoda) a účinná možnosť pre liečbu ťažko liečiteľnej, geneticky podmienenej familiárnej hypercholeste­rolémie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá strava #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia