Rakovina hrubého čreva vzniká z polypu na sliznici

Až 80 % prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka vzniká z adenómu - nezhubného nádoru, ktorý sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Príčinou je nadmerné delenie sliznicových buniek.

12.03.2017 06:00
WC, toaleta, záchod, toaletný papier, črevo,... Foto:
Typickou vlastnosťou polypu je krvácavosť. Z povrchu polypu sa do čreva dostáva malé množstvo krvi, ktoré nemožno vidieť voľným okom.
debata (1)

Niekedy začne polyp rásť a jeho bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. Adenóm je predrakovinovým stavom a zmeny, ktoré sa v ňom postupne odohrávajú, sa môžu skončiť až vznikom zhubného nádoru. Táto premena môže trvať aj niekoľko rokov.

Polypy nemusia spočiatku spôsobovať nijaké problémy. Riziko však astronomicky stúpa, ak začnú krvácať. Pravdepodobnosť, či sa zvrhnú, sa dá posúdiť na základe veľkosti polypu, jeho histologickej štruktúry a stupňa dysplázie (nízka, stredná, ťažká). Pravdaže, nie každý adenómový polyp musí nutne prerásť do onkologického ochorenia. Endoskopická polypektómia ich však dokáže jednoducho odstrániť a tým znižuje výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u ľudí, ktorí nimi trpia. „Typickou vlastnosťou polypu je krvácavosť. Z povrchu polypu sa do čreva dostáva malé množstvo krvi, ktoré nemožno vidieť voľným okom. Hovoríme o skrytom alebo okultnom krvácaní do stolice. Samozrejme, neznamená to, že každý, kto má krv v stolici, má hneď aj rakovinu,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Rudolf Hrčka, CSc., z Bratislavy.

Na vyhľadávanie včasných foriem ochorenia, ktoré je možné úspešne liečiť, je zameraná tzv. sekundárna prevencia. Každý človek by mal vo vlastnom záujme pravidelne absolvovať systém preventívnych prehliadok hradených poisťovňou, aj keď nemá žiadne príznaky.

Preventívne vyšetrenia v rámci zdravotného poistenia

  • testy na okultné (skryté) krvácanie do stolice u praktického lekára raz za dva roky pre pacientov starších ako 50 rokov
  • preventívna kolonoskopia raz za 10 rokov vo veku nad 50 rokov (netreba udávať žiadne ťažkosti, nahrádza pravidelné testovanie na skryté krvácanie u ľudí bez príznakov)
  • systém preventívnych vyšetrení u gastroenterológa v prípade mladých ľudí, ktorí majú preukázané riziko rodinne podmienenej rakoviny hrubého čreva a konečníka (v niektorých prípadoch by sa malo začať s prevenciou už od 25. roku života)

Typy rodinne podmieneného kolorektálneho karcinómu (KRCa)

Existujú dve familiárne podmienené ochorenia na kolorektálny karcinóm, ktoré ohrozujú generáciu mladšiu ako 50 rokov:

  1. Dedične podmienený kolorektálny karcinóm (5 %) – ide o dedičné zmeny alebo mutácie na konkrétnom géne, ktoré je možné identifikovať. Tieto mutácie sa dedia z generácie na generáciu a riziko, že nositeľ takto zmutovaného génu ochorie na KRCa, je veľmi vysoké.
  2. Familiárne podmienený kolorektálny karcinóm (15 %) – pri tomto type zatiaľ nie je celkom známe, prečo sa častejšie vyskytuje v niektorých rodinách. Je možné, že dochádza k zmenám na viacerých génoch, ktoré zatiaľ lekári neidentifikovali, možný je aj vplyv rovnakého životného štýlu v rodinách, ktorý napomáha vzniku ochorenia. Riziko ochorenia na kolorektálny karcinóm je v rodine s familiárnym KRCa u prvostupňových príbuzných (deti, súrodenci, rodičia) vyššie oproti bežnej populácii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polyp #rakovina hrubého čreva #konečník #onkologické ochorenia