Máme denne jesť 10 porcií ovocia a zeleniny?

Už roky sa hovorí, že máme denne zjesť päť porcií, respektíve 40 dekagramov, ovocia a zeleniny. V odbornom žurnále International Journal of Epidemiology sa dokonca píše, že optimálny účinok ovocia a zeleniny na zdravie má desať porcií, teda 80 dekagramov denne.

13.03.2017 15:00
ovocie, jablká, dieťa, košík, jablko Foto:
Dva kusy ovocia denne stačia na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C.
debata (4)

„A ak dokážete zjesť ešte viac, tým lepšie!“ uvádza sa na internetovej stránke francúzskeho národného nutričného programu. To už však človeka môže aj odradiť.

Medzinárodný tím vedcov vedený nórskymi výskumníkmi porovnával 95 štúdií, ktoré boli publikované vo vedeckých časopisoch. Cieľom bolo osvetliť vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a nebezpečenstvom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a úmrtnosti, ako aj zvláštne účinky ovocia a zeleniny.

Pokiaľ ide o dávky konzumácie ovocia a zeleniny s ochrannými účinkami, sú výsledky nepríjemné pre tých, ktorí sotva zjedia oných päť odporúčaných porcií. „Pri rakovine bolo najnižšie riziko ochorenia pozorované pri 60 dekagramoch ovocia a zeleniny denne, zatiaľ čo pri kardiovaskulárnych chorobách a úmrtnosti to bolo 80 dekagramov denne,“ uviedli autori komparatívneho výskumu. „Ak sa uspokojíte s piatimi porciami denne, ani to nie je zbytočné,“ spresnili autori, ktorých citoval francúzsky denník Le Figaro. Podľa nich sa však treba snažiť viac. Spočítali totiž, že 7,8 milióna ľudí vo svete by v roku 2013 nemuselo zomrieť, keby denne jedli 80 dekagramov ovocia a zeleniny. Ich závery však počítajú s tým, že zníženie rizika úmrtia je späté iba s významným množstvom zjedenej zeleniny a ovocia. No osoby konzumujúce viac týchto produktov majú zároveň lepšiu životnú hygienu.

„Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov ovocia a zeleniny denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok,“ reagoval doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier.

Všetko ale záleží predovšetkým na jednotlivcovi, na druhu zvoleného ovocia a zeleniny a na spôsobe, ako sú konzumované. Pozor tiež na ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukrov a trochu utišujú hlad. Surové produkty sa tiež niekedy ťažko trávia. Chevallier sa pravidelne stretáva s pacientmi, ktorých žalúdok trpí nadmierou surovej stravy.

„Z historického hľadiska ľudia skôr jedli viac varenej stravy, pretože ovocie a zelenina, ktoré mali k dispozícii, boli dosť tvrdé. Tendencia jesť surové potraviny sa zrodila v minulom storočí v súvislosti so záujmom o vitamíny. Tie však tepelnou úpravou pokrmov nie je možné len tak ľahko zničiť. Dva kusy ovocia denne stačia na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C,“ hovorí Chevallier.

Stanoviť optimálne množstvo ovocia a zeleniny, ktoré treba denne zjesť, možno len ťažko, pretože ich kvalita je veľmi rozdielna. „Napríklad hrozno a čučoriedky majú väčší antioxidačný účinok ako jablká,“ uvádza lekár.

Nórski výskumníci tvrdia, že najväčšími nepriateľmi kardiovaskulárnych chorôb sú hrušky a jablká, ďalej zelenina, ako je kapusta, brokolica, žerucha či karfiol, listová zelenina (hlávkový šalát, špenát), paradajky a ovocie a zelenina bohatá na betakarotén a vitamín C. Proti rakovine máme jesť hlavne zelenú a žltú zeleninu. Proti úmrtiam na všetky choroby je potrebné pridať k predošlému zoznamu ešte bobuľoviny, varenú zeleninu a zemiaky. Naopak, konzervované ovocie je podľa vedcov spájané so zvýšením rizika kardiovaskulárnych chorôb.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #vitamíny #zdravá strava #ovocie a zelenina