Nadváha môže spôsobiť zlyhanie obličiek

Problémy s obličkami má takmer každý desiaty dospelý obyvateľ Zeme. Mnohí si však životne dôležitú úlohu obličiek neuvedomujú a ich ochorenia podceňujú. Obezita ich výrazne zaťažuje a poškodzuje, čo vedie k ich postupnému zlyhávaniu.

16.03.2017 06:00
obličky, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

S obezitou sa často spája diabetes mellitus 2. typu, vysoký tlak, poruchy metabolizmu tukov a bielkovín, ateroskleróza a zvýšené hodnoty kyseliny močovej. „Všetky tieto ochorenia zvyšujú riziko chronického ochorenia obličiek a priamo súvisia s jeho rozvojom. Sú významným rizikovým faktorom chronického zlyhávania obličiek, vzniku močových kameňov a zhubného nádoru obličky,“ varuje doktorka Ľubomíra Fábryová, predsedníčka obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti. „Ľudia trpiaci obezitou majú 2– až 7-krát vyššie riziko chronického zlyhávania obličiek ako ľudia s normálnou hmotnosťou. Obezita výrazne zvyšuje aj riziko akútneho zlyhania obličiek. Hoci sa môže zdať, že tento vážny stav ohrozujúci život vzniká náhle, zvyčajne je výsledkom dlhodobých mnohoročných chorobných procesov, ktoré obezita výrazne ovplyvňuje,“ vraví.

Obezita podľa jej slov nie je len nepomer medzi pohybom a príjmom jedla, ale choroba, ktorú treba liečiť. „Obezita vedie k štrukturálnym a funkčným zmenám orgánov, významne ovplyvňuje úmrtnosť a tiež aj kvalitu a dĺžku života obézneho človeka.“

Na Slovensku trpí obezitou každý piaty človek, polovica Slovákov je obéznych alebo má nadváhu. „Poškodenie obličiek obezitou je komplexné, deje sa na viacerých úrovniach rôznymi spôsobmi a chorobné deje sa vzájomne znásobujú. Hovoríme o obezitovej nefropatii,“ vysvetľuje doktorka Fábryová.

U mužov s hmotnosťou nad 100 kg sa preukázalo o 44 % zvýšené riziko obličkových kameňov v porovnaní s mužmi s váhou pod 68 kg. „Keď sa rovnaké hmotnostné kategórie použili u žien, zistilo sa zvýšené riziko u mladších žien o 92 % a u starších žien o 89 %. Obezita, ako aj vysoký energetický príjem, sú dôležité rizikové faktory pre rakovinu obličky. Cesta k odstráneniu obezity je dlhodobá, správna výživa a komplexná životospráva. Pomer cukrov, tukov a bielkovín musí byť v strave vyvážený. Ideálne je prijať 50 % zložitých sacharidov, 30 % tukov a 20 % bielkovín,“ približuje docent Martin Demeš, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre nefrológiu.

Dostatočný a pravidelný príjem tekutín podporuje látkovú výmenu a zvyšuje energetický výdaj organizmu až o 30 percent. Nedostatočný príjem tekutín môže, naopak, viesť až k prejedaniu sa. Sladené nápoje treba podľa odborníkov z pitného režimu úplne vylúčiť. Pravidelné pitie sladených nápojov totiž až 1,6-násobne zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Pol litra denne môže znamenať 12 kíl navyše za jediný rok.

Zdravým životným štýlom, správnou výživou a dostatočným pohybom sa dá výrazne predchádzať obezite, rozvoju pridružených ochorení, a tým aj rozvoju chronického ochorenia obličiek. Zníženie hmotnosti a množstva viscerálneho tuku môže zvrátiť alebo aspoň spomaliť poškodzovanie obličiek vedúce k ich zlyhaniu.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
otáznik, jedlo, pizza, hamburger, nezdravá strava Ilustračné foto.

Jedlo, obezita a obličky

Ako jesť bez priberania a ohrozovania obličiek? Vznik obezity najviac ovplyvňuje primárna príčina, ktorou je nesprávna výživa. Pomer prijatých a spálených kalórií či kilojoulov je síce veľmi dôležitý, nie vždy však rovnaké množstvo prijatej a vydanej energie znamená aj správnu výživu. Záleží totiž aj na pomere výživných látok v zdroji potravy. Ide najmä o pomer živín, ktoré dodávajú energiu, teda sacharidov, tukov a bielkovín. Ak sú v zlej kombinácii, telo ich nemôže využiť dokonale a ukladá si ich do zásob. Aj to jedna z príčin vzniku obezity. Pribúdanie tuku je tiež spôsobené podceňovaním glykemického indexu potravín (GI) a aj nesprávnym rozložením potravy a jej skladby počas dňa. Krátkodobé či drastické redukčné diéty schudnutiu nepomáhajú, cestou k odstráneniu obezity je dlhodobá, doživotná správna výživa. Treba pri nej dodržiavať tieto zásady:

  • Pri príjme potravy dbať na jej energetickú vyváženosť – teda prijať iba toľko energie, koľko človek spotrebuje (alebo pri chudnutí menej, než spotrebuje), a tiež dbať aj na jej nutričné zloženie. Je dôležité zohľadniť aj tzv. glykemický index potravín.
  • Znížiť príjem energie z makroživín, ktoré nie sú jej prioritným zdrojom, t. j. energie z tukov a z bielkovín. Prioritným zdrojom energie sú sacharidy, ale sacharidy z kategórie komplexných (zložitých) sacharidov.
  • Správne rozložiť príjem energie prijímanej počas celého dňa.
  • Prípadné tukové rezervy „spáliť“ adekvátnym aeróbnym pohybom.
  • Prijímať viac surovej stravy, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny, čo zaručuje okrem iných pozitívnych vplyvov aj dlhodobý pocit plnosti, ktorý je jedným z regulačných mechanizmov príjmu potravy.
  • Vylúčiť sladké nápoje vrátane light nápojov.

Pri redukcii hmotnosti treba zredukovať aj výdatné prílohy, ako sú knedle, zemiaky, ryža. Pomer cukrov, tukov a bielkovín musí byť v strave vyvážený. Ideálne je prijať 50 % zložitých sacharidov, 30 % tukov a 20 % bielkovín.

Diéta pri chronickom ochorení obličiek

Ak sú obličky už poškodené, treba tomu prispôsobiť aj výživu. Pri chronickom ochorení obličiek (CKD) je stravovanie špecifické a závisí aj od štádia ochorenia. Dodržiavanie správnych diétnych opatrení je nevyhnutnou súčasťou liečby. Podľa vážnosti ochorenia sa môže odporúčaná diéta postupne meniť. Najmä v pokročilejšom štádiu ochorenia, keď filtračná funkcia obličiek klesá, musí byť množstvo bielkovín, kalórií a ďalších živín (minerálov, vitamínov) v strave upravené tak, aby vyhovovalo meniacim sa potrebám tela.

U pacientov s CKD musí byť starostlivo sledovaný príjem týchto živín: bielkovín, fosfátov, vápnika, draslíka, sodíka, tekutín.

Je tiež dôležité, aby výživa obsahovala dostatok kalórií. Mnohým pacientom totiž hrozí podvýživa, najmä v neskorších štádiách ochorenia.

Výživa pri CKD by mala obsahovať: nízke množstvo kuchynskej soli (teda sodíka), nízke množstvo fosfátov, dostatok kalórií, nízke množstvo bielkovín v predialyzačných fázach, vysoké množstvo bielkovín v dialyzačnej fáze .

Nutričné odporúčania vo fáze predialýzy a dialyzačnej liečby sa zásadne líšia.

Predialýza: V predialyzačných štádiách chronického ochorenia obličiek sa odporúča nízky príjem bielkovín. Akýkoľvek príjem bielkovín nad dennú potrebu zvyšuje výskyt symptómov a zhoršuje priebeh ochorenia. Príjem bielkovín by mal byť obmedzený na odporúčanú dávku 0,7 až 0,8 g/kg ideálnej telesnej hmotnosti/deň. Pacienti musia zároveň prijať dostatočné množstvo energie a tiež dostatok minerálov a vitamínov.

Dialýza: Keď je nutné začať s dialyzačnou liečbou, diétne návyky pacienta sa musia úplne zmeniť. Vzhľadom na zvýšené straty bielkovín počas dialyzačného procesu a nadmerný katabolizmus pri hemodialýze má byť denný príjem bielkovín zvýšený minimálne na 1,2 g bielkovín/kg telesnej hmotnosti/deň. Denný energetický príjem by mal zostať na konštantnej hodnote 30 až 35 kcal/kg hmotnosti/deň alebo ideálne vyšší podľa fyzickej aktivity alebo pri veku pod 60 rokov. Ešte dôležitejšie je sledovanie príjmu tekutín a príjmu fosfátov a draslíka. Zvýšenie príjmu bielkovín však zároveň vedie k zvýšenej hladine fosfátov, ktorá má zostať nízka. Naplánovať takýto štýl stravovania nie je jednoduché, preto sa diéte pri ochoreniach obličiek venujú špecializovaní dietológovia.

Ako sa menia obličky pri obezitovej nefropatii

Štrukturálne zmeny:

  • Obličky u obéznych ľudí sú chorobne zväčšené, membrány glomerulov sú zhrubnuté, zväčšujú sa aj glomeruly. V obličkovej kapsule je zmnožené tukové tkanivo, čo následne utláča tkanivo obličiek.

Funkčné zmeny:

  • Pri obezite vzniká zvýšený prietok plazmy obličkami a zvýšená glomerulová filtrácia – obličky sú zvýšene namáhané. Prietok plazmy obličkami a glomerulová filtrácia sú u obéznych ľudí v porovnaní so štíhlymi vyššie o 31 až 51 %.

Obezita – rizikový faktor vzniku obličkových kameňov a karcinómu

Obezita a nadmerná hmotnosť výrazne zvyšujú riziko vzniku obličkových kameňov. Dôvodom je zvýšené vylučovanie kyseliny močovej a kyseliny oxalovej pri hyperurikémii, ktorá súvisí s obezitou. Obézni ľudia majú zvyčajne vysoký príjem sacharidov, čo spôsobuje znížené vstrebávanie vápnika a jeho zvýšené vylučovanie do moču. U mužov s hmotnosťou nad 100 kg preukázalo o 44 % zvýšené riziko obličkových kameňov v porovnaní s mužmi s hmotnosťou pod 68 kg. Keď sa rovnaké hmotnostné kategórie použili u žien, zistilo sa zvýšené riziko u mladších žien o 92 % a u starších žien o 89 % percent.

Obezita, ako aj nadmerne vysoký energetický príjem sú dôležité rizikové faktory pre rakovinu obličky. Toto riziko zvyšuje aj zvýšená hladina estrogénov, cholesterolu, inzulínu podobného rastového faktoru a nižšia hladina vitamínu D, ktoré sa obéznych ľudí vyskytujú. Rizikovým faktorom rakoviny obličky je aj vysoký tlak a diabetes, ktoré tiež súvisia s obezitou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #obezita #nadváha #obličky