Pitný režim: pre štíhlosť a zdravé obličky

Dostatok tekutín je základnou podmienkou správneho fungovania organizmu. Dostatočný prísun tekutín pomáha aj pri chudnutí. Už jeden či dva poháre (200 až 400 ml) dokážu zaplniť žalúdok a človeka rýchlejšie zasýtiť. Navyše aj voda má svoj objem, a neobsahuje žiadnu nadbytočnú energiu.

21.03.2017 14:00
limonáda, voda, nápoj, tekutiny, pitný režim Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dostatočný a pravidelný príjem tekutín, napríklad nízkominerali­zovaných vôd, preukázateľne podporuje látkovú výmenu a zvyšuje energetický výdaj organizmu až o 30 percent. Už desať minút po konzumácii pol litra tekutín musí organizmus začať pracovať na „vyššie obrátky“. Energetický výdaj je najvyšší po 30 až 40 minútach. Odborníci uvádzajú, že ak človek denne vypije asi 1,5 litra vody, tak organizmus by mal za rok spáliť približne 73 000 kJ.

Nedostatočný príjem tekutín môže, naopak, viesť až k prejedaniu. Hlavnou príčinou je, že pocit hladu môže byť vyvolaný dehydratáciou organizmu. Každým pohybom, potením, dokonca aj každým výdychom organizmus stráca určité množstvo vody. Pri strate vody na úrovni asi 1 % hmotnosti vyšle telo signál – smäd. Často ho však ľudia mylne považujú za hlad, pričom je veľmi pravdepodobné, že telo namiesto jedla len potrebuje vhodnú tekutinu.

Zdravý dospelý človek by mal vypiť priemerne 2 až 3 litre vody denne, záleží však i na množstve pohybu. Treba prihliadať na individuálne potreby, v letných mesiacoch alebo pri zvýšenej fyzickej námahe to môže byť aj viac.

Najvhodnejšia je čistá voda, nízkomineralizované vody alebo nesladené bylinné čaje. Pri pití minerálnych vôd treba byť opatrný, nie každá je vhodná na časté pitie kvôli vysokému obsahu sodíka či iných minerálov. Bylinkové čaje si tiež treba vyberať, niektoré môžu mať vo veľkých množstvách na organizmus aj negatívny vplyv kvôli nahromadeniu prírodných chemických látok z bylín v tele.

Vhodné tekutiny v dostatočnom množstve pomáhajú metabolickým procesom, správnemu fungovaniu čriev a celého tráviaceho traktu a vplývajú napríklad aj na vzhľad našej pokožky, na jej pružnosť a sfarbenie. Dostatočný príjem tekutín podporuje aj činnosť obličiek, detoxikáciu organizmu a nepriamo napomáha posilňovať imunitný systém. Naše telo zhruba z dvoch tretín tvorí voda, ktorá je dôležitá pre mnohé jeho vitálne funkcie.

Zníženie množstva vody v tele pod 60 % môže znamenať narušenie vnútorného prostredia. Objavuje sa vysychanie slizníc, pokles tlaku, závraty, zrýchlenie pulzu a smäd. Odborníci však upozorňujú, že nie je vhodné vypiť naraz priveľké množstvo tekutiny. Už 0,7 litra vody vypitej naraz v krátkom čase až na hodinu nadmerne zaťaží obličky. Nadmerné množstvo prijatej vody môže spôsobiť „otravu vodou" – dôsledkom sú poruchy v metabolizme. V príliš rozriedenej krvi klesá koncentrácia sodíka.

Príznakom prevodnenia môže byť bolesť hlavy, vyšší tlak, nevoľnosť, vracanie a opuchy. Tieto ťažkosti sa rozvinú najmä u ľudí s poruchou funkcie obličiek alebo srdca. Zdravé obličky si dokážu s prechodným nadmerným príjmom tekutín poradiť. Nedostatok tekutín v organizme sa zase prejaví bolesťami hlavy, pocitom sucha v ústach, závratmi, poruchami pozornosti, nevoľnosťou, kŕčmi, zníženou výkonnosťou, zrýchleným tepom, absenciou potu, tmavým močom, prípadne absenciou močenia.

Moč je vhodným ukazovateľom toho, či je v organizme dostatok tekutín. V prípade, že je pitný režim v poriadku, moč je svetlý a je ho dostatok. Zdravý človek, ktorý v priebehu dňa dostatočne pije, by mal za deň vylúčiť asi 1,5 l moču.

Sladené nápoje, obezita a obličky

Sladené nápoje treba podľa odborníkov z pitného režimu úplne vylúčiť. Ich pravidelné pitie 1,6-násobne zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Pol litra denne môže znamenať 12 kíl navyše za jediný rok. Približne 20 minút po vypití nápoja s vysokým obsahom cukru dosiahne hladina cukru v krvi vysoké hodnoty. Pečeň na to reaguje tak, že premieňa prebytočný cukor na tuk.

Nápoje obsahujúce sacharidy sú vlastne jedlom. Kolový nápoj obsahuje v 360 ml až 39 g cukru, 250 ml jablčného džúsu až 30 g cukru, 250 ml pomarančového džúsu až 25 g cukru, 300 ml piva obsahuje 14 g cukru a 2 % mlieko má 12 g sacharidov. Kalórie zo sladkého nápoja navyše nezasýtia tak ako rovnaké množstvo kalórií z jedla. Ľudia, ktorí pijú sladené nápoje, nejedia menej. V sladkých nápojoch teda prijímajú nadbytočnú energiu. Sladké limonády navyše neobsahujú ani žiadne užitočné základné živiny a môžu byť preto klasifikované ako „prázdne“ kalórie. Fruktóza, ktorou sú sladké nápoje osladzované, navyše podporuje vylučovanie kyseliny močovej. Pravidelné pitie sladených nápojov podľa viacerých štúdií zvyšuje riziko dny u žien až o 75 % a u mužov až o polovicu.

Hyperurikémia spôsobená zvýšeným vylučovaním kyseliny močovej súvisí so vznikom močových kameňov. Energetické nápoje okrem 30 g cukru na 200 ml obsahujú aj 80 g kofeínu a 90 g taurínu. Dráždia žalúdok, zaťažujú srdce i obličky.

Nápoje s umelými sladidlami zase spôsobujú podľa viacerých štúdií zvýšenú chuť do jedenia, čím podporujú nadmerný príjem energie a výskyt metabolického syndrómu.

Pravidelné pitie sýtených sladených nápojov či energetických nápojov zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov, rovnako ako aj ochorenia obličiek.

Kolové nápoje obsahujú okrem obrovského množstva cukru kyselinu fosforečnú, ktorá pri zvýšenom príjme spôsobuje problémy s močením, podporuje tvorbu obličkových kameňov a zvyšuje riziko chronických ochorení obličiek. Nadmerný príjem cukru podporuje nadmerné odbúravanie vápnika, ktorý sa vylučuje močom. Prijatý oxid uhličitý (bublinky) má močopudný účinok a vedie k väčšiemu vylučovaniu vody a minerálnych látok.

Káva v množstve väčšom ako 2 až 3 šálky denne nie je vhodný nápoj pre zdravie obličiek. Príliš veľa kofeínu totiž tiež zvyšuje vylučovanie vápnika do moču, čo rovnako môže vyvolať tvorbu obličkových kameňov. Kofeín má zároveň močopudné účinky. Časté močenie môže viesť k dehydratácii, čo je tiež rizikovým faktorom pre tvorbu obličkových kameňov. V prípade, že je káva sladená, jej pitie prináša aj konzumáciu zbytočného pridaného cukru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #chudnutie #obličky