Český lekár potvrdil zvrat v liečbe roztrúsenej sklerózy

Liek Alemtuzumab je na trhu už niekoľko rokov, český lekár Tomáš Kalinčík ale potvrdil, že je extrémne účinný v boji s roztrúsenou sklerózou v jej počiatočnom štádiu. Problémom je, že liek je veľmi drahý. V praxi ho tak pacienti dostávajú až vo chvíli, keď iná liečba zlyhá.

21.03.2017 10:43
debata (4)

V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici (VFN) sa podľa portálu idnes.cz na roztrúsenú sklerózu liečil tridsaťročný pacient. „Mal kvôli chorobe ťažké postihnutie – takmer oslepol a nemohol sa normálne hýbať. Potom, čo sme mu nasadili tento liek, príznaky ustúpili, dnes sa cíti oveľa lepšie,“ potvrdzuje účinky lieku Alemtuzumab docentka Dana Horáková.

Rovnaké výsledky zaznamenal počas svojho výskumu aj lekár Tomáš Kalinčík, ktorý so svojím tímom porovnával účinky deviatich rôznych liekov na viac ako štyroch tisícoch pacientov v dvadsaťjeden krajinách sveta.

Liek Alemtuzumab preukázal úžasné výsledky. Dôvody, prečo ho však nedostávajú všetci pacienti, ktorým by pomohol, sú dva. Po prvé, tento moderný liek je veľmi drahý. Jedna liečba stojí poisťovňu 1,5 milióna českých korún (55, 5 milióna eur), a preto sa k nemu stovky pacientov nedostanú. Sklerózou multiplex trpí v Česku asi 17-tisíc ľudí.

Druhú prekážku potom predstavujú zákony. Sú nastavené tak, že na Alemtuzumab majú nárok len tí ľudia, u ktorých liečba „starými“ liekmi zlyhá. Rýchlosť nasadenia účinného lieku je pritom zásadná. Možnú invaliditu odďaľuje až o niekoľko rokov.

U niekoho má navyše liek ešte zázračnejšie účinky. „Niektorým pacientom so začínajúcou sklerózou multiplex dokáže zabezpečiť život bez príznakov,“ uviedol pre MF DNES Tomáš Kalinčík, ktorého štúdiu zverejnil prestížny vedecký časopis The Lancet Neurology. Podobné časopisy pritom publikujú len prelomové štúdie.

Podľa neurologičky Horákové je preto potrebná zmena. Liečbu by malo dostávať čo najviac pacientov. Na výzvy k zmene však reaguje ministerstvo zdravotníctva aj poisťovne tým, že na liek nie je dostatok financií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lieky #roztrúsená skleróza