Nedostatok vitamínu D: Poznáte týchto päť príznakov?

V skupine vitamínov má déčko špeciálnu pozíciu. Možno ho prijať konzumáciou určitých potravín, v ktorých sa nachádza, ale aj pôsobením slnečného žiarenia. Pozor, jeho nedostatok môže mať pre naše telo katastrofálne následky.

26.03.2017 06:00
láska, vzťah, prechádzka Foto:
Pomáha prechádzka - v každom ročnom období.
debata (2)

Vitamín D zo slnka

Veľa ľudí to ťahá na slnko, keď je vonku pekne. Slnečné lúče majú vplyv nielen na náladu, ale pomáhajú tiež zásobovať telo vitamínom D. Zvláštnosťou tohto vitamínu je, že pri dostatočne dlhom pobyte na slnku sa v koži tvorí sám.

Rizikové skupiny

Sú rizikové skupiny, ktorých častejšie trápi nedostatok vitamínu D, ako iných. Patria sem:

Starší ľudia
Ľudia s tmavou pleťou
Ľudia, ktorí trávia veľa času v uzavretých miestnostiach (kancelárska práca)
Vegáni
Ľudia, žijúci v severných krajinách, prípadne regiónoch, kde je málo slnka
Ľudia postihnutí malabsorpčným syndrómom (celiakia, Crohnova choroba, cystická fibróza, chronické poškodenie pečene alebo obličiek.

Možné príznaky nedostatku vitamínu D:

Zvýšená frekvencia infekcie
Vitamín D má ochranný účinok proti infekciám. V prípade nedostatku trpia postihnuté osoby častejšie prechladnutím, chrípkou alebo inými virálnymi či bakteriálnymi ochoreniami. Štúdie ukázali, že na ochorenia, ako je tuberkulóza, psoriáza alebo Crohnova choroba, má dostatočný prísun vitamínu D pozitívny vplyv.

Osteomalácia a rachitída
Pre zdravie kostí hrá vitamín D dôležitú úlohu. Rachitída je ochorenie z nedostatku vitamínu D v detstve, keď ešte nebola dokončená osifikácia (prestavba chrupkových kostných modelov na skutočnú kosť). Kosti sú v takomto prípade mäkké a krivia sa, sú zdeformované. Čo sa týka osteomalácie (krivica dospelých), ide o systémové ochorenie, ktoré sa vyznačuje nedostatočnou mineralizáciou kostného tkaniva. Príčinou choroby môže byť nedostatok vitamínu D. Prejavuje sa bolesťou končatín a chrbtice.

Poruchy homeostázy vápnika a metabolizmu fosfátu
V kostiach sa vyskytuje homeostáza (rovnováha) medzi demineralizáciou, teda uvoľňovaním vápnika a fosfátu a mineralizáciou. Vitamín D zohráva pri homeostáze vápnika dôležitú funkciu a je zodpovedný za demineralizáciu. Nedostatok vitamínu D môže viesť k poruchám homeostázy vápnika ako aj metabolizmu fosfátu, a tým negatívne ovplyvniť metabolizmus kostí a jeho štruktúry. Výsledkom môže byť riziko zlomenín a strata kostnej hmoty.

Osteoporóza
Nedostatok vitamínu D prispieva k vzniku osteoporózy v starobe. Výsledkom je vyššie riziko zlomenín, najmä v oblasti chrbtice a krčka stehennej kosti. Vitamín D a vápnik sú najdôležitejšie stavebné kamene pre zdravie kostí, preto je potrebné dbať na jeho dostatočný príjem.

Depresia
V zimných mesiacoch, kedy slnko príliš často „nevykúka“, mnohí upadáme do depresívnych nálad – aj to je (môže byť) príznakom nedostatku vitamínu D. Istá štúdia ukázala, že suplementácia vitamínu D v zime môže symptómy depresie znížiť. Zlepšiť náladu a pomôcť pri tvorbe vitamínu D v jesenných a zimných mesiacoch pomôže aj prechádzka na slnku. Slnečné lúče však musia dopadať na holú kožu – tvár a ruky sú v tomto prípade najvhodnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #slnko #zlomenina #kosť #vitamín D #celiakia #infekčné choroby #nálada