V Bratislave sa objímalo: Psoriáza nie je lepra!

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa v utorok ľudia objímali. Nie, nikto nevyhral jackpot a nerozdával okoloidúcim od šťastia zo svojej výhry. Atraktívna dievčina v bielych šatách kúsok nad svojím poprsím držala tabuľku s nápisom: "Dnes je deň objatí, objím ma, prosím.“

28.06.2017 06:00
psoriáza, objatie Foto:
V utorok sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí ľudia objímali s dievčinou, ktorá imitovala, že má psoriázu.
debata (5)

Vo chvíli, keď ste sa odhodlali ju objať, uvideli ste nad jej dekoltom dovtedy tabuľkou umne zakryté nepekné ložisko psoriázy. Vytvoril ho umelecký maskér. Zapálenú, šupinatú pokožku, ktorá veru nikomu nepridáva na atraktivite ani sebavedomí.

Napodiv, väčšina ľudí sa nezľakla a vo svojom odhodlaní objať modelku nepoľavili. Na námestí tak vládla skvelá atmosféra, ľudia sa zastavovali a so skutočnými pacientmi aj odborníkom na kožné ochorenia MUDr. Tomášom Kopalom z Považskej Bystrice debatovali o diagnóze s názvom psoriáza.

Vedeli ste, že človek potrebuje denne približne štyri objatia, aby sa cítil byť šťastným? Objatie je mimoriadne účinným prostriedkom proti strachu, zaháňa hádky a pôsobí upokojujúco. Psoriatik ich denne potrebuje aj dvojnásobok. Psoriáza je totiž autoimunitné ochorenie, ktoré pacienta hendikepuje a pre nepríjemné kožné prejavy zraňuje aj jeho psychiku. Mnohí psoriatici, najmä s akútnymi výsevmi na koži, trpia depresiami a sociálne sa izolujú. Do 18. storočia bola psoriáza dokonca zaradená v jednej skupine chorôb s leprou! Práve preto sa Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR a občianske združenie Bodkáčik rozhodli vzdelávať laickú verejnosť aj prostredníctvom utorkového Dňa objatí na bratislavskom námestí v centre mesta.

Základnou zmenou pri psoriáze je výrazné urýchlenie delenia buniek pokožky. Z 28 dní, čo je normálny cyklus života bunky kože, len na 4 dni. Delenie buniek pokožky sa v porovnaní so zdravou kožou 20– až 30-násobne zvýši. Bunková látková premena výrazne stúpne, objem pokožky sa niekoľkonásobne zväčší. Životný cyklus bunky je teda rýchly, bunka nestihne adekvátne dozrieť, tvorí nedokonalý keratín a pokožka tak šupinatie a opadáva.

V súvislosti s týmto ochorením sa často možno stretnúť s predsudkami, nepochopením okolia až diskrimináciou pacientov. K najčastejším omylom patrí tvrdenie, že psoriáza je nákazlivé ochorenie. Nie je to pravda. Psoriáza je neinfekčné, dedične podmienené, chronické a recidivujúce zápalové ochorenie, pri ktorom je postihnutá koža, kĺby, sliznice a nechty. Počet psoriatikov na Slovensku stúpa a presahuje hranicu 200-tisíc chorých. Vhodnou liečbou ochorenia však možno toto nepríjemné ochorenie dostať pod kontrolu a významne zlepšiť kvalitu života. K metódam liečby patrí fototerapia, lokálne lieky, biologická či vhodne nastavená tabletková liečba. Pacientom pomáha aj slnenie alebo pobyt pri mori.

V utorok sa v Bratislave na Hviezdoslavovom... Foto: Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR
psoriáza, objatie V utorok sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí ľudia objímali.

Na Hviezdoslavovom námestí bol aj psoriatik zo Štúrova Alexander Bubuš: „Mám toto ochorenie už 30 rokov. Boli obdobia, keď som doslova celý kvitol, mal som ťažké štádium psoriázy, postihla mi prakticky celé telo. Som však otvorený človek a extrovert, mám veľa priateľov, takže som pre svoje ochorenie nikdy nemal psychický problém. S manželkou dokonca rád chodím aj do wellness a za svoju pokožku sa nehanbím, veď moje kožná choroba nie je nákazlivá. Len raz ma na kúpalisku plavčík vyhodil z bazéna, pretože som mal na sebe biele tričko, bolo to však z hygienických dôvodov. Teraz mi výrazne pomohol pobyt v Bulharsku pri mori a nová tabletková liečba. Bol som prvý na Slovensku, kto ju dostal. Biologickú liečbu som totiž nemohol absolvovať, pretože som mal pred desiatimi rokmi kožnú rakovinu – malígny melanóm.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #objatie