Rakovina hrubého čreva: Nečakajte na prvé príznaky

Rakovina hrubého čreva a konečníka, kolorektálny karcinóm, patrí celosvetovo k najčastejším formám karcinómu. Vo svete je vo výskyte na treťom mieste po karcinóme pľúc a prsníka. Slovensko, žiaľ, patrí na prvé miesto vo výskyte a úmrtnosti na túto chorobu v celosvetových tabuľkách.

21.10.2017 06:00
rakovina hrubého čreva Foto:
Kolorektálny karcinóm patrí k ochoreniam, ktoré sa vedia prezradiť už v ranom štádiu, teda v čase, keď je ešte možné ich úplne vyliečenie!
debata

V minulom roku u nás pribudlo vyše 4 800 nových prípadov kolorektálneho karcinómu, z nich takmer polovica zomiera, pretože ochorenie sa diagnostikovalo v neskorých štádiách. V roku 2016 bol podľa dostupných štatistických údajov predpokladaný nárast počtu novodiagnosti­kovaných prípadov na 2 781 prípadov u mužov a 2 061 prípadov u žien. Žiaľ, až 25 % pacientov s kolorektálnym karcinómom je diagnostikovaných v štádiu metastáz, keď najbližších 5 rokov prežíva len 10 %.

Kolorektálny karcinóm patrí k ochoreniam, ktoré sa vedia prezradiť už v ranom štádiu, teda v čase, keď je ešte možné ich úplne vyliečenie! Je to dané tým, že KRCa krváca viac a častejšie ako normálna sliznica tráviacej rúry. Asi dve tretiny karcinómov krvácajú raz do týždňa a až 90 % z nich sa dá odhaliť testom na okultné krvácanie v stolici (TOKS). Krvácanie býva intermitentné – prerušované, nie je v stolici rovnomerne rozložené a jeho množstvo je úmerné pokročilosti karcinómu.

Krvácanie je teda prítomné už vtedy, keď je karcinóm ešte v štádiu polypu. Je tým ľahšie zistiteľné, čím je polypov viac a čím sú väčšie (nad 2 cm). Pretože polypy sú častejšie než karcinóm, dokážeme ich zistiť skôr, než sa transformujú na karcinóm. Test na okultné krvácanie v stolici nám takto umožní odhaliť inak bezpríznakový polyp a odstránením polypu odstrániť aj riziko jeho potenciálne malígnej transformácie na karcinóm. Pozitivita TOKS však ešte neznamená, že ide o karcinóm. Znamená iba možnosť, že v konečníku alebo v hrubom čreve sú prítomné krvácajúce polypy, karcinóm alebo úplne iné príčiny krvácania.

Pozitívny TOKS je preto iba indikáciou na ďalšie diagnostické procedúry (kolonoskopiu, irigografiu), ktoré zistia príčinu krvácania. Nečakajte na prvé príznaky ani na výzvu lekára, včasná diagnostika vám môže zachrániť život. Využite možnosť urobiť si bezplatne test na vyšetrenie stolice na okultné krvácanie v rámci preventívnej prehliadky hradenej zo zdravotného poistenia. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky, a to aj keď nemajú žiadne iné problémy. Všeobecná zdravotná poisťovňa prináša túto možnosť už aj poistencom nad 40 rokov.

Príznaky, ktoré treba brať vážne

  • Dlhodobo pretrvávajúca zmena spôsobu vyprázdňovania: urgentné chodenie na stolicu aj niekoľkokrát denne alebo naopak – zápcha či nemožnosť vykonať veľkú potrebu.
  • Pocit, že sa črevo úplne nevyprázdňuje – snaha o vyprázdnenie s neuspokojivým výsledkom.
  • Zmena konzistencie stolice – dlhšie trvajúca stolica podobná hnačke či tvrdá stolica alebo, naopak, ich časté striedanie.
  • Krvácanie z konečníka, tmavá stolica – vyskytujúce sa viac ako 3–4 týždne, bez opuchu alebo svrbenia konečníka.
  • Náhle bolesti v brušnej oblasti – bolesti, plynatosť, kombinácia oboch, objavujúce sa bez zjavnej príčiny.
  • Neobjasnená anémia – bez návratu do normálneho alebo predchádzajúce­ho stavu.
  • Nechuť do jedla, celkový pocit únavy
  • Výraznejšia strata hmotnosti bez inej zjavnej príčiny
  • Nevysvetliteľná únava, horúčky, závraty
  • Hrča v bruchu alebo pocit masy v bruchu

Bezplatná infolinka pacientskeho združenia Europacolon Slovensko – Nie rakovine
pondelok – piatok od 8. do 16. hod. tel. 0800 800 183

Osobné poradenstvo vyškolených spolupacientov
Národný onkologický ústav v Bratislave, pondelok – streda od 9. do 12. hod.
Východoslovenský onkologický ústav Košice streda od 9. do 12. hod.

Poradňa odborníkov na webe
www.europacolon.sk, www.nierakovine.sk (onkológ, onkopsychologička, poradkyňa v oblasti výživy)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polyp #rakovina hrubého čreva #onkologické ochorenia