Fajčíte? Ako znížiť riziko

Kde sú tie časy, keď sa na nás z reklamy mohol usmievať kovboj Marlboro man a herci vo všetkých filmoch fajčili. Napriek tvrdému boju proti fajčeniu sa však počet fajčiarov celosvetovo neznižuje. Toto číslo síce o 1-2 % ročne klesá, s rastúcou populáciou však stále "dorastajú" noví fajčiari - predovšetkým v Číne či Indii. Na Slovensku fajčí okolo 600-tisíc ľudí.

20.01.2018 06:00
fajčenie, cigareta, dym Foto:
Hoci väčšina fajčiarov by najradšej zahasila svoju poslednú, z rôznych dôvodov sa im nedarí.
debata (3)

Zabojovať so závislosťou od cigariet nie je jednoduché. Fajčenie sa začína ako psychická závislosť a obyčajne sa do dvoch-troch rokov vyvíja fyzická závislosť od nikotínu. Hoci väčšina fajčiarov by najradšej zahasila svoju poslednú, z rôznych dôvodov sa im nedarí. Pritom fakt, že kašľú, sú zahlienení, rýchlo sa zadýchajú, majú žlté prsty, zuby a oblečenie im páchne od dymu, prekáža často samotným fajčiarom, nielen ich okoliu.

Zodpovední fajčiari si navyše uvedomujú, že cigareta zabíja dymom hneď dvakrát, pretože nefajčiari v ich blízkosti (vrátane detí) fajčia „second hand“. Ako pasívni fajčiari vdychujú vedľajší prúd dymu unikajúci z horiaceho konca cigarety medzi jednotlivými ťahmi. Niektoré látky sú dokonca práve v tomto vedľajšom prúde dymu (neprefiltrované pľúcami fajčiara) vo vyšších koncentráciách. Aj preto je pasívne fajčenie také nebezpečné.

Fajčiari sú dnes v rámci ochrany nefajčiarov na každom kroku obmedzovaní. Nájsť miesto, kde si môžu zapáliť bez obťažovania nefajčiarov, nie je jednoduché. Fajčiarske kútiky sú často v nemalej vzdialenosti od ich pracovného miesta, často je v nich vzduch nedýchateľný pre samotného fajčiara, stačí si všimnúť „fajčiarske skleníky“ na letiskách, kde pre množstvo dymu často ani nevidno jednotlivé postavy.

Bezdymové alternatívy cigariet = vapovanie

Bezdymové alternatívy cigariet v podobe elektronickej cigarety prišli na trh približne pred desiatimi rokmi. Po prvýkrát ich uviedli do obehu v Číne v roku 2004. Určite nemožno tvrdiť, že e-cigarety sú zdravou alternatívou klasických. Z e-cigariet používateľ inhaluje nikotín obsiahnutý v tekutine. Nikotín je droga. Nejde o štandardné spaľovanie tabaku, pretože nedochádza ku procesu horenia, pri dodržaní názvoslovia by sa správne malo tvrdiť, že používateľ elektronickej cigarety „vaporizuje“ (ľudovo vapuje), čiže inhaluje paru, nie dym.

Samozrejme, okrem nikotínu sú v pare prítomné aj formaldehyd, acetaldehyd či propylénglykol, ktoré sú u fajčiara naďalej hrozbou pre vznik rôznych ochorení dýchacích ciest. Čo je však výhodou – nedochádza k procesu pasívneho fajčenia okolím. Elektronických cigariet je na trhu množstvo a majú rôznu kvalitu. Niektorých fajčiarov takáto elektronická cigareta neuspokojí, inhalujú častejšie, ťahajú intenzívnejšie, aby si zabezpečili stabilnú hladinu nikotínu v krvi bez abstinenčných príznakov. Ako forma odvykania od fajčiarskeho zlozvyku sa e-cigarety neosvedčili, sú len alternatívou – v každom prípade aspoň menej rizikovou pre okolie.

K elektronickým cigaretám najnovšie pribúdajú ďalšie bezdymové alternatívy, a to produkty, ktoré obsahujú reálny tabak, nie chemický roztok nikotínu. Systém nazývaný IQOS je už dostupný vo viac ako 25 krajinách vrátane Slovenska. Na svete naň z pôvodných cigariet prešli viac ako tri milióny ľudí. IQOS systém predstavuje bezdymové elektronické zariadenie, ktoré umožňuje zahrievanie (nie spaľovanie) reálneho tabaku. Do tzv. pera (nazývaného aj držiak) sa vloží tabaková náplň pripomínajúca krátku cigaretu vrátane filtra obaleného náustkovým papierom. Tabak je tu zlisovaný inak ako v bežnej cigarete. Špeciálne upravený tabak sa pri tomto inhalovaní nespaľuje, ale iba zahrieva. Tabak sa zahrievaním nespotrebúva, jednorazová tabaková náplň po použití nevyhorí. Aj filter na náustku ostáva čistý. Keďže nedochádza k pyrolýze, patrí IQOS medzi bezdymové tabakové výrobky. Hladina oxidu uhoľnatého (CO) v pľúcach používateľa sa podľa meraní blíži k hladine CO u nefajčiara.

Znižovanie rizika

FDA (Food and Drug Administration) je jediná inštitúcia v USA, ktorá má autoritu a právny rámec posúdiť, či majú výrobky ako IQOS modifikované, čiže nižšie riziko. Žiadosť o posúdenie technológie zahrievania tabaku (IQOS) podala tabaková firma Philip Morris v decembri 2016. Výsledky výskumu majú viac ako dva milióny strán. Rozhodnutie FDA o modifikovanom riziku pre IQOS sa očakáva niekedy v polovici roka 2018.

Očakáva sa, že do roku 2025 aspoň 40 miliónov fajčiarov prejde na bezdymové alternatívy. Prístup podporovania alternatív na znižovanie zdravotného rizika u dospelých fajčiarov je téma, ktorú si postupne osvojujú viaceré krajiny. Napríklad vo Veľkej Británii sa "znižovanie rizika” (harm reduction) stalo ústrednou témou britskej organizácie verejného zdravia (Public Health England) a jej projektu Stoptober.

Aerosól z IQOS systému

  • Hlavný prúd: aerosól aktívne vdychovaný fajčiarom do dýchacích ciest a pľúc, obsahuje nikotín. Prechádza cez cigaretový filter obalený náustkovým papierom, ktorého úlohou je ochladzovať aerosól, nie filtrovať pevné častice, takže po inhalovaní bezdymovej tabakovej náplne ostáva biely, neobsahuje decht. Hladina oxidu uhoľnatého v pľúcach používateľa sa podľa meraní blíži k hladine CO nefajčiara.
  • Vedľajší prúd: ide o bezdymovú vaporizáciu (inhalovanie teplého aerosólu), takže vedľajší prúd dymu neexistuje. Je však pravdou, že tento druh inhalovania nie je úplne bez zápachu, istý čuchový vnem okolie má (to však platí aj pri elektronických cigaretách). Zákon na ochranu nefajčiarov sa preto IQOS systému (ide o bezdymový tabakový výrobok) netýka, tolerantný používateľ by sa však rozhodne mal svojho okolia opýtať, či mu pachová stopa v miestnosti neprekáža.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #závislosť #elektronická cigareta #pasívne fajčenie #cigaretový dym