Trápia vás suché oči? Pomôžte si týmito tipmi!

Vonku píska vietor, vnútri zas vysáva vlhkosť zo vzduchu prehriaty radiátor. Výsledkom sú suché, podráždené oči, náchylné na infekciu.

21.01.2019 06:00
muž, únava, oči Foto:
Keď bez prestávky pozeráte do monitora, do mobilu či televízor, budete menej žmurkať, čo znamená, že oči sa vysušia skôr.
debata

Suchosť, pálenie, začervenanie očí – tieto príznaky hovoria o tom, že ochranná funkcia slznej tekutiny je obmedzená. Dôvodom je predovšetkým suchý vzduch, ktorý dráždi oči. Až v 40–60 percentách prípadov sa problém nachádza vo vlhkosti vzduchu, a to práve doma, medzi štyrmi stenami. Deje sa to práve v zime – sliznice sú skúšané studeným vetrom a jemným prachom, doma to častokrát preháňame s kúrením a vzduch je príliš suchý.

Kvety a iné zvlhčovadlá

95 percent vody, ktorú používame na polievanie, uvoľnia rastliny späť do miestnosti. K tomu filtrujú prach a iné častice zo vzduchu. Pomôže aj miska s vodou alebo uterák či vlhká bielizeň – tiež odvádzajú vlhkosť do vzduchu.

Správne kúrte a vetrajte

Otvorte viackrát denne na pár minút okno a poriadne vyvetrajte. Týmto štýlom vženiete do izby vlhkosť, studený vzduch sa môže opäť rýchlo zahriať. Mimoriadne neefektívne sú však sklopené okná.

Uľahčite prácu očiam

Vidíte zle? Máte okuliare alebo šošovky správnej veľkosti? Ak máte pochybnosti, nechajte si oči znova skontrolovať. Nesprávne číslo dioptrií totiž zaťažuje oči.

Wellness pre oči

Aj oči potrebujú oddychovať. Keď bez prestávky pozeráte do monitora, do mobilu či televízor, budete automaticky menej žmurkať – to znamená, že oči sa vysušia skôr. Dlhé pozeranie do krátkej vzdialenosti je okrem iného namáhavé, rovnako modré svetlo obrazoviek – z dlhodobého hľadiska môže oslabiť zrak. Pomôže takéto cvičenie: Pozrite sa na predmet, ktorý je blízko a potom zamierte zrak na predmet, ktorý je veľmi ďaleko. Toto cvičenie opakujte niekoľkokrát, posilňuje očné svaly. Medzičasom poriadne žmurkajte, aby sa oči zvlhčili.

Strava pre oči

Tipujete dobre, oči potrebujú vitamín A. Milujú však aj vitamín C, zabezpečuje lepší zrak. Jedzte častejšie citrusové ovocie, brokolicu, papriku, špenát, strukoviny alebo sladké zemiaky.

Vyhláste vojnu baktériám

Možno to robíte nevedomky, ale vo všeobecnosti si pomerne často všetci siahame rukami na tvár. Vírusy a baktérie tým pádom prechádzajú z rúk do slizníc a do tela. Najmä v chladnom ročnom období si preto treba mimoriadne často umývať ruky. Mnohí však zabúdajú na to, že zvýšenú pozornosť si vyžaduje aj mobil, notebook a monitor počítača. Treba ich z času na čas vydezinfikovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vetranie #žmurkanie #suché oči #modré svetlo #dioptrie