Očami zubárov: Toto je päť najčastejších chýb, ktoré robíme pri čistení zubov

Prvý úsmev sa ráta. A preto, ak sa chcete na svojich blízkych usmievať a ukazovať pri tom svoj zdravý chrup, prezradíme vám päť najčastejších chýb, ktoré robíme pri čistení zubov.

25.03.2019 06:00
jahody, úsmev, zdravé zuby Foto:
Po každom jedle by sme mali vyčkať 20 až 30 minút, až potom siahnuť po kefke.
debata (6)

Podľa zubárov ide o viac ako o rozhodnutie používať elektrickú či mechanickú zubnú kefku, čistiť si zuby dvakrát denne, používať zubnú niť a potom si aj skutočne čistiť tri minúty zuby. Je to zložitejšie, ako sme si mysleli, a pritom také dôležité.

Päť najväčších chýb pri čistení zubov:

Príliš krátko
Väčšina ľudí nevie, ako správne čistenie zubov funguje. Okrem nesprávnej techniky to často zlyháva z dôvodu (krátkeho) trvania. Výskumy ukázali, že mnohí sa príliš ponáhľame. Namiesto odporúčaných troch minút si zuby drhneme len skromných 48 sekúnd a to dokonca menej ako dvakrát denne.

Príliš tvrdé štetiny
Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že čistenie zubov je efektívne až vtedy, keď používajú zubnú kefku s tvrdými štetinami. Omyl! Z dlhodobého hľadiska môže príliš tvrdá kefka poškodiť sklovinu a poraniť aj ďasná. Bolesti zubov na seba nenechajú dlho čakať.

Zabúdame na jazyk
Ani to najintenzívnejšie čistenie zubov neprinesie veľa, ak si zároveň nevyčistíme jazyk. So svojimi nespočetnými výklenkami totiž predstavuje ideálne podmienky pre rôzne baktérie, ktoré sú okrem iného zodpovedné aj za nepríjemný zápach z úst.

Bez zubnej nite
Zubná niť je jedným zo základných „nástrojov“ zubnej hygieny. Odstraňuje zvyšky jedál z medzizubných priestorov, s ktorými si zubná kefka len tak ľahko neporadí. Aj ústne sprchy, vody a špeciálne žuvačky predstavujú užitočné doplnky. Nezabúdajte však, že denné používanie zubnej nite je jednoducho nevyhnutné!

Bezprostredne po jedle
Po každom jedle by sme mali vyčkať 20 až 30 minút, až potom siahnuť po kefke, v opačnom prípade riskujeme poškodenie zubnej skloviny. Lepšie urobíte, ak si po jedle len vypláchnete ústa vlažnou vodou.

VIDEONÁVOD: Žiarivo biele zuby a svieži dych. Vyrobte si domácu zubnú pastu

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #zubná kefka #sklovina #čistenie zubov