Prečo nami krátko pred zaspávaním občas šklbne?

Každý to pozná. Ľahnete si do postele, pýtate sa, či partnerka už spí a ona sa prezradí jedným jediným pohybom: Cuknutím pred zaspávaním.

18.09.2019 06:00
spánok, oddych, relax Foto:
Zášklby môže vyvolať aj zlá poloha pri spaní. Náš mozog sa totiž pokúša inštinktívne nás zachrániť.
debata (2)

Je to jednoznačná indícia, že tomto momente zaspávate. Niekedy je spomínané šklbnutie také silné, že nás zo spánku ešte raz zobudí. Viete, prečo sa to deje?

Mozog potrebuje čas na vypnutie

Dr. Carl Bazil z kolumbijského centra Columbia Sleep Disorders Center pre New York Magazine vysvetlil, že sú za to zodpovedné dva systémy, ktoré proti sebe nastupujú. Oba sú v mozgu. Jeden poskytuje potrebnú svalovú relaxáciu, ktorú potrebujeme pri zaspávaní, druhý sa nás snaží udržať v bdelom stave. „Prebudená časť je ešte taká oživená, že prechádza krátkou nadmernou reakciou, ktorá spôsobí, že nám šklbne vo svaloch,“ vysvetlil Bazil. Mozog teda potrebuje čas, aby pomaly „vypol“.

Snaží sa nás zachrániť

Zášklby môže vyvolať aj zlá poloha pri spaní. Náš mozog sa totiž pokúša inštinktívne nás zachrániť. Ak nám napríklad ruky či nohy visia z postele, signalizujú nášmu mozgu, že môžeme spadnúť, šklbnutie nás privedie späť do bdelého stavu. Tento fenomén sa nazýva „hypnické trhnutie“ alebo aj „slepý začiatok“, čo znamená „začiatok spánku“. V polospánku ho zažíva až 70 percent ľudí.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #záchrana #polospánok #zášklby #hypnické trhnutie