Biologická liečba. Čo to vlastne je?

Viacerí už o nej aspoň úchytkom počuli, ale často ju vnímame nesprávne - ako liečbu bylinkami, homeopatikami či liekmi, ktoré nie sú chemicky upravené. Nie je to tak! Čo to vlastne je, tá biologická liečba?

20.09.2019 06:00
tabletka, liečba, chromozóm, DNA Foto:
Tým, že ľudské telo je biologickým organizmom, biologická liečba sa vie ľahšie priblížiť k štruktúram na bunkovej úrovni.
debata

Podľa nedávneho prieskumu len každý tretí Slovák pozná pojem biologická liečba a len približne štvrtina opýtaných vie správne určiť, čo to vlastne je, ak majú na výber viacero možností. Takmer dve tretiny z tých, čo už o biologickej liečbe počuli, ju vnímajú ako nový trend v liečbe závažných ochorení a tri štvrtiny súhlasia, že má menej nežiaducich účinkov ako klasická liečba.

Ako teda vzniká biologický liek? Pri jeho tvorbe sa používajú živé organizmy alebo bunky, ktoré sa získajú oddelením z geneticky čiastočne upravených živých organizmov – obyčajne sú to rôzne bielkoviny s určitým osobitým účinkom. Biotechnologickým postupom sa upravia molekuly, ktoré následne získajú špecifické vlastnosti a v organizme cielene pomáhajú v liečbe daného ochorenia. Za prvých priekopníkov biologickej liečby sa dá považovať objav inzulínu či očkovanie.

Najpoužívanejšou formou biologickej liečby sú v súčasnosti monoklonálne protilátky. Tieto špecifické protilátky napodobňujú protilátky, ktoré prirodzene vytvára náš imunitný systém, pričom majú schopnosť nadviazať sa na špecifické povrchové antigény choroboplodných buniek. Zasiahnu tak do mechanizmov zodpovedných za vznik a vývoj choroby. V niektorých prípadoch pomôžu imunitnému systému ľahšie identifikovať nepriateľské bunky, v iných prípadoch môžu blokovať nežiaduce procesy v tele (napr. nadmerne aktívny zápal). Tým, že ľudské telo je biologickým organizmom, biologická liečba sa vie ľahšie priblížiť k štruktúram na bunkovej úrovni.

„Mnohé tie biologiká prichádzajú ako zázrak, pacient sa mal strašne zle a odrazu od nastavenia na biologickú liečbu sa jeho stav zásadne zlepší,“ konštatuje imunológ prof. MUDr. Miloš Jeseňák z Martina. „Biologická liečba prichádza ako pomoc pre pacientov v štádiách ochorení, ktoré sme nedokázali dostatočne zvládnuť pomocou klasickej liečby.“

Viac na informačnej platforme www.slovenskypacient.sk, časti Vzdelávanie, sekcia Biologická liečba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #biologická liečba