Harmanček: Kráľom medzi bylinkami je "jablko zeme"

Ak by ste hľadali bylinku, ktorej účinky by ste nespočítali ani na prstoch oboch rúk, určite by vám odborníci na bylinky ako prvý ponúkli harmanček. „Je spoľahlivým pomocníkom v boji so zápalmi a posilňuje imunitný systém, čo určite oceníme najmä v blížiacom sa chladnom a sychravom období. A zaženie aj starosti s nepokojným spánkom,“ hovorí bylinkárka Kamila Stehlíková.

18.10.2019 06:00
harmanček, kamilka, kvet Foto:
Ak by sme medzi bylinkami hľadali pomoc pri zápaloch, harmanček stojí na prvom mieste.
debata

Ľudový názov tejto jednoročnej bylinky – kamilka – pochádza z gréckeho kamai melon, čo znamená jablko zeme. A presne tak aj harmanček vonia – ako zdravé, chutné jabĺčko. Má 10 – 50 cm vysokú rozkonárenú stonku s nitkovitými lístkami a úbormi, teda skupinkami malých kvietkov so žltým stredom a bielymi lupienkami. Kvitne od mája do septembra a zápary z jeho kvetov, či už čerstvých alebo sušených, ktoré obsahujú veľa účinných látok, majú široké využitie. Harmanček môžeme zbierať vo voľnej prírode, ale takisto si ho jednoducho vypestujeme aj doma.

Pomocník v boji proti zápalom

Ak by sme medzi bylinkami hľadali pomoc pri zápaloch, harmanček stojí na prvom mieste. Vďaka obsahu silíc a a chamazulénu má výrazné protizápalové účinky. Teplé harmančekové obklady sú veľkou pomocou pri akné, ovčích kiahňach, ľahších popáleninách či iných ťažko sa hojacich ranách. Teplý harmančekový čaj zase môže pomôcť pri žalúdočných a črevných kŕčoch, črevnej viróze alebo nevoľnosti.

Posilňuje imunitný systém

Pri prechladnutí, chrípke a sprievodných horúčkach harmančekový čaj podporuje potenie vďaka obsahu silíc. Pomáha tak telu rýchlejšie sa zbaviť škodlivých látok.

Doprajte si harmančekový „kľud“

Účinné látky v harmančeku sú tiež veľkou pomocou v boji proti stresu a úzkosti a prinášajú aj rýchlu úľavu od migrén a bolestí hlavy. Ak človek potrebuje spomaliť a uvoľniť sa, môže využiť prírodné sedatívne účinky harmančeka. Ocení to nielen začiatkom jesene, keď sa pre mnohých zasa začal rýchly pracovný kolotoč. Teplý harmančekový čaj večer pred spánkom pomôže rýchlejšie privolať pokojné sny a ráno vstať svieži a oddýchnutý.

Odohnanie bolesti prírodnou cestou

Harmanček je vhodný pre všetkých, pre veľkých aj malých, pre ženy aj pre mužov. Ako obklad zaženie bolesti pri prerezávaní zúbkov u najmenších a je tiež účinným kloktadlom pri bolestiach trvalých zubov. Harmančekový čaj pomôže uľaviť od menštruačných bolestí a teplý kúpeľ zmiešaný s odvarom z harmančeka zmierni kožné problémy a zrelaxuje celý organizmus. „Harmanček je nedráždivou rastlinou, preto je pri správnom užívaní vhodný pre každého. Aj pre ľudí alergických na peľ z harmančeka sú harmančekové odvary alebo zábaly bezpečné. Denne si môžeme bezpečne dopriať 2–3 šálky harmančekového čaju,“ odporúča Kamila Stehlíková, bylinkárka, ktorá mala toto leto pod dohľadom aj pestovanie harmančeka v Rajeckej doline.

Ako si vypestovať harmanček doma?

  • Budeme potrebovať len 4 veci – hlinu, kvetináč, vodu a semená harmančeka.
  • Do kvetináča dáme hlinu a na povrch nasypeme semienka harmančeka, ktoré potrebujú na klíčenie svetlo. Hlinou ich preto nezasypeme!
  • Výdatne ich zalejeme vodou a kvetináč dáme na slnečné miesto.
  • Po niekoľkých týždňoch sa možno tešiť z prvých kvietkov nášho vlastného harmančeka.
  • Kto chce pestovať harmanček vonku, ideálnym termínom pre jesenný výsev je obdobie do polovice septembra. Vtedy ešte býva dostatočne teplo aj vlhko, takže pekne vyklíči a do prvých mrazov stihne dorásť do dostatočnej veľkosti!

Ako si správne pripraviť harmančekový nálev?

Harmančekový čaj výborne chutí s citrónom a medom. Foto: SHUTTERSTOCK
harmanček, kamilka, čaj Harmančekový čaj výborne chutí s citrónom a medom.
  • Do jednej 250 ml čajovej šálky čaju nasypeme 1–2 čajové lyžičky harmančeka.
  • Zalejeme vriacou vodou a prikryjeme, aby z nálevu neunikali silice, ktoré tvoria základ účinných látok harmančeka.
  • Lúhujeme 8–10 minút, nie dlhšie, aby čaj nezhorkol.
  • Harmančekový čaj výborne chutí s citrónom a medom – ako od babičky.
  • Odporúča sa vypiť najviac tri šálky denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #bylinky #bylinkový čaj #harmanček