Kĺby: Život bez bolesti by nemal byť luxus

Bolesť kĺbov je jednou z najnepríjemnejších zdravotných indispozícií. Ak vás bolia alebo v nich cítite tuhosť, ide o príznaky, že sa v nich niečo deje. Kde hľadať pomoc. U ortopéda či fyzioterapeuta?

17.11.2019 06:00
telo, kĺby, bolesť Foto:
Cieľom fyzioterapie je dosiahnuť plnú funkčnosť tej časti pohybového aparátu, ktorá je z nejakého dôvodu obmedzená.
debata

Existuje niekoľko ďalších expertov na tieto ťažkosti. Športoví, rehabilitační lekári, fyzioterapeuti a fyziotréneri. Kedy za ktorým ísť?

Fyzioterapia je v našich končinách pomerne mladá disciplína, preto asi neprekvapí, že bežný človek nevie, čo si má pod ňou predstaviť. Väčšina si predstaví masáže. Fyzioterapeut je však vysokoškolsky vzdelaný zdravotnícky pracovník, ktorého poslaním je prinavrátiť ľuďom zdravie, vrátiť ich k plnohodnotnému životu a práci. Pomáha riešiť problémy s pohybom, ktoré vznikli ako dôsledok životného štýlu – športovania, nešportovania, sedenia, jednostranného preťaženia, zápalu, operácie, úrazu. Od maséra sa líši aj tým, že okrem úľavy od akútnej bolesti dokáže zistiť príčinu jej vzniku a v spolupráci s pacientom ju natrvalo odstrániť. Neordinuje lieky či utišujúce prostriedky, ale správnu terapiu – zvyčajne kombináciu vhodných dotykov, pohybov a aplikáciu prístrojov určených na regeneráciu a obnovu tkanív. Navyše každého naučí niečo výnimočné – rozumieť „reči“ svojho tela.

Fyzioterapeut pacienta vždy najskôr vyšetrí, bez ohľadu na to, či už má, alebo nemá stanovenú diagnózu od iného odborníka, a na základe výsledkov vyšetrenia vytvorí dlhodobý alebo krátkodobý rehabilitačný plán. Cieľom fyzioterapie je dosiahnuť plnú funkčnosť tej časti pohybového aparátu, ktorá je z nejakého dôvodu obmedzená. Aby sme toto obmedzenie odstránili, napríklad bolesť, opuch alebo čokoľvek iné, pátrame po jeho príčine.

Ten, kto môže ordinovať lieky, je ortopéd. Ortopédia je jednou z chirurgických špecializácií. „Pokiaľ človek nemá problémy spôsobené úrazom a sú skôr dlhodobé, odporúčal by som najskôr fyzioterapeuta,“ hovorí ortopéd Tomáš Jakubík z Clinica Orthopedica. „Mal by byť zorientovaný v pohybovom aparáte a vedieť urobiť vlastné vyšetrenia, na základe ktorých posúdi, či pacient potrebuje ortopéda, alebo by pomohla fyzioterapeutická liečba.“ Až keď sa ukáže, že fyzioterapia nemá želaný efekt, teda že bolesť alebo opuch pretrvávajú, je čas navštíviť ortopéda.

Ideálne je, keď fyzioterapeut a ortopéd úzko spolupracujú. „Pre pacienta je najlepšou voľbou také zariadenie, ktoré má fyzioterapiu a ortopédiu v podstate vo vedľajších dverách, kde majú títo odborníci vytvorené podmienky na úzku spoluprácu,“ hovorí Jakubík. „Ortopéd musí vedieť, čo dokáže fyzioterapeut, že vie často pomôcť aj bez operácie. Fyzioterapeut by zas mal vedieť, kde sú hranice jeho možností a kde bude užitočnejší ortopéd.“ Podľa Jakubíka je komunikácia ortopéd – fyzioterapeut veľmi dôležitá, aby sa potvrdili fakty a aby na sto percent fungovalo plánovanie a postup rehabilitácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ortopéd #fyzioterapeut #zápal kĺbov #bolesti kĺbov