Kŕčové žily: Ľahká pomoc pre ťažké nohy

Nohy ako z olova mávajú mnohí z nás. O kŕčových žilách, odborne varixoch, by sa dalo povedať, že je len otázkou času, resp. veku, kedy ich v miernejšej či závažnejšej forme dostaneme všetci. Je to daň, ktorou ľudstvo platí za vzpriamenú chôdzu, nesprávnu životosprávu a nedostatok pohybu.

13.12.2019 06:00
noha, stehno, zákrok, kŕčové žily Foto:
Pri vzniku jednotlivých typov kŕčových žíl zohráva dôležitú úlohu zápal.
debata

Kŕčové žily pacienti dlho považujú za kozmetický problém a k lekárovi často prídu až v ťažkých štádiách, s ťažkými žilovými zmenami, v najhoršom štádiu dokonca s vredom predkolenia. Najťažšie formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú ľudia, ktorí v minulosti prekonali žilovú trombózu (upchatie žily krvnou zrazeninou) na dolných končatinách. Liečbu kŕčových žíl možno rozdeliť na viacero foriem. Správna životospráva s dostatočným príjmom vlákniny a pohybu, cievna gymnastika, dôsledná liečba pridružených ochorení ako vysoký krvný tlak, cukrovka či vysoká hladina cholesterolu, ktoré zhoršujú stav žilového systému – to pre seba môže urobiť pacient do veľkej miery sám. Samozrejme, nebyť obézny, nefajčiť, pretože nikotín má na žilový systém veľmi nepriaznivý vplyv, hovorí sa mu aj cievny jed.

Výbornou pomôckou na stabilizáciu stavu sú kompresívne pančuchy alebo podkolienky. Princíp kompresie spočíva v tom, že pančucha či podkolienka obopína končatinu po celom jej obvode tlakom, takže chorobne rozšírené žily sa zúžia, žilové chlopne sa stanú domykavými a krv sa v žilách prestáva hromadiť. Vyrábajú sa v štyroch kompresívnych triedach v závislosti od štádia žilového ochorenia.

Potom je tu celý rad doplnkov výživy a liečiv nazývaných venofarmaká vo forme tabliet, kapsúl, mastí či gélov. Ich úlohou je znormalizovať funkciu ciev, zmierniť opuchy, bolesti, pôsobiť protizápalovo. Existujú totiž dôkazy, že pri vzniku jednotlivých typov kŕčových žíl zohráva dôležitú úlohu zápal. Ten má najvýznamnejšiu úlohu pri zhoršovaní priebehu ochorenia, vzniku opuchu, postupných zmien na koži, bolesti až vredu predkolenia.

Diagnostika u špecialistu angiológa či cievneho chirurga znamená nielen anamnézu (rozhovor s pacientom) a jeho vyšetrenie, počas ktorého lekár zisťuje prítomnosť varixov, opuchov či kožných zmien v stoji a v ľahu, ale aj vyšetrenie s pomocou Dopplerovho ultrazvukového prístroja. Na závažnejšie klinické štádium ochorenia je nevyhnutná podrobná duplexná sonografia žilového systému dolných končatín. Žilový systém nôh totiž tvoria hlboké žily, ktoré vedú asi 90 percent krvi, a žily povrchové, zodpovedajúce asi za desať percent krvného zásobovania. Medzi nimi sú spojky, tzv. perforátorové žily. Ochorenie žíl môže zasiahnuť ktorýkoľvek z týchto žilových systémov. Rozsah ochorenia sa dá objektívne zistiť jedine spomínaným dôsledným sonografickým vyšetrením.

Podrobná diagnostika pomocou ultrazvuku je vo všeobecnosti základom správnej liečby. Viditeľné znaky kŕčových žíl – varixov – totiž vôbec nemusia zodpovedať skutočnému stavu hlbokých žíl. Niektorí pacienti majú len mierne príznaky, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Sonografia umožňuje vyšetriť stav ciev a dynamiku, akou v nich tečie krv, umožňuje tiež odhaliť reflux – spätný tok krvi v povrchovom aj hlbokom žilovom systéme.

Čo sa týka cievnej chirurgie, pre varixy jestvujú dve základné skupiny zákrokov. Prvou je klasická operatíva, keď sa pacientovi odstraňuje žila v celkovej alebo spinálnej anestézii. Je to známy stripping, keď cez malé rezy cievny chirurg chorú cievu odpreparuje a mechanicky vytiahne von. V rámci miniinvazívnych zákrokov možno cievu zničiť tepelnými zákrokmi – môže ísť o endovenózny laser alebo termálnu (rádiofrekvenčnú) abláciu. Kŕčové žily je takisto možné sklerotizovať pomocou peny alebo špeciálneho biologického lepidla.

„Sme jedno z dvoch pracovísk na Slovensku ktoré má akreditáciu na používanie všetkých metód na liečbu kŕčových žíl, a to rádiofrekvenčnú abláciu, terapiu laserom, na aplikáciu biologického lepidla Venasel, mikrostrippingy varixov aj na sklerotizáciu varixov penou pod kontrolou ultrazvuku,“ vysvetľuje venózny chirurg MUDr. Pavel Ištok z Proctoven clinic v Bratislave.

„Rádiofrekvenčnú abláciu, terapiu laserom alebo mikrostripping je možné robiť bez hospitalizácie ambulantne v tzv. tumescenčnej anestézii.“ Tumescenčná anestézia znamená, že žila sa od okolitých tkanív odizoluje fyziologickým roztokom, v ktorom je lokálne anestetikum. Pacient teda nemusí byť v narkóze a ešte v ten deň odchádza domov. Pri aplikácii biologického lepidla Venasel dokonca nie je potrebná ani tumescenčná anestéza.

Operatér sa pre druh zákroku rozhodne po ultrazvukovom vyšetrení. Lekár musí pacientovi pred zákrokom vysvetliť, či má choré len povrchové žily, alebo aj hlboký žilový systém. Od toho závisí aj rozsah výkonu.

Najčastejšie príznaky chronického žilového ochorenia (podľa pacientov)

  • pocit „ťažkých nôh“, ich únava
  • pocity horúčavy alebo chladu
  • svrbenie kože na nohách
  • kŕče v lýtkach
  • zvýšená potivosť nôh
  • bolesti (najmä po dlhodobom sedení či státí)
  • opuchy dolných končatín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #nedostatok pohybu