Cukrovka zhoršuje aj pohľad na svet

Od vynájdenia inzulínu uplynie v roku 2021 presne sto rokov. Život bez neho si dnes milióny diabetikov nevedia predstaviť. Ochorenie má však viaceré sprievodné komplikácie a vážne dokáže poškodiť aj zrak pacienta. Najmä sietnicu.

17.01.2020 06:00
glukomer, cukrovka, hladina cukru v krvi Foto:
S liečbou zraku je potrebné začať hneď pri zistení prvotných zmien, teda ešte predtým, ako sa videnie zhorší.
debata (1)

Cukry sú pre náš organizmus dôležité. Lenže iba v prípade, ak ich vie správne spracovať a premeniť na potrebnú energiu. V opačnom prípade výrazne ohrozujú fungovanie ciev. Aj tých, ktoré sa nachádzajú v oku. Málokto vie, že cukrovka, konkrétne diabetická retinopatia, patrí medzi päť najčastejších príčin slepoty vo svete. Nadmerné množstvo glukózy v krvi upcháva a poškodzuje jemné cievy, ktorými je sietnica pretkaná.

Diabetická retinopatia je zákerná najmä v tom, že si jej prvotné príznaky spočiatku vôbec nemusíme všimnúť. Nebolí a nie vždy zhoršuje videnie. Preto by mali diabetickí pacienti pravidelne navštevovať očného lekára. „Postihnutie sietnice môže zistiť len lekár pri preventívnej prehliadke očného pozadia. K zhoršovaniu zrakovej ostrosti dochádza až v pokročilejších štádiách ochorenia,“ vraví primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči.

S liečbou je potrebné začať hneď pri zistení prvotných zmien, teda ešte predtým, ako sa videnie zhorší. V prvotnom štádiu sa pristupuje k laserovému ošetreniu sietnice. „Laser sa používa opakovane až do stabilizácie ochorenia. Pozitívne výsledky sú často evidované už počas prvej fázy liečby, pričom nedochádza k ďalšiemu zhoršovaniu videnia. V opačnom prípade je potrebný invazívnejší prístup. Aplikácia liečiva injekčne priamo do oka. V prípade rozvinutých komplikácií s novotvorbou ciev a krvácaním do sklovca sa pacient nevyhne operačnému zákroku, ktorý s nazýva vitrektomia,“ približuje liečbu doktor Piovarči.

Cukrovka je aj jedným zo spúšťačov ďalších závažných očných ochorení – riziko rozvoja glaukómu je o 40 % vyššie ako u zdravých jedincov, sú náchylnejší aj na vznik sivého zákalu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #zrak #zraková ostrosť