Prečo sa stále bojíme chodiť k lekárovi?

Čo je nové v slovenskom zdravotníctve? Aké boli najčastejšie dôvody na hospitalizáciu v rokoch 2018 a 17? A viete, čo robí urológ? Až 40% opýtaných nevedelo...

24.01.2020 06:00
doktor, pacient, obličky, močový mechúr Foto:
Priemerný vek hospitalizovaného pacienta bol 49 rokov, čo je o 0,8 roka viac oproti roku 2014.
debata (6)

Najdôležitejšia je prevencia

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že najdôležitejšia pri onkologických ochoreniach je prevencia. Minulý rok preto zaviedlo viaceré skríningy, teda preventívne vyšetrenia. Na skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka dostalo pozvanie od zdravotných poisťovní 20-tisíc ľudí.

„Poisťovne v septembri začali pozývať ženy od 50 do 69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom – skríning rakoviny prsníka. Zaviedlo sa aj vyšetrenie na rakovinu krčka maternice. Nárok naň majú ženy vo veku 23 až 64 rokov,“ pripomenula Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva. To zároveň považuje investovanie a rozvoj oblasti klinického a biomedicínskeho výskumu za jednu z priorít. „Podpora výskumu vrátane klinických skúšaní v oblasti onkológie je významným krokom,“ doplnila hovorkyňa.

Ministerstvo zároveň aktuálne pripravuje Národný kardiovaskulárny program. „V súčasnosti sa realizujú analýzy a následne by mala byť ťažiskom príprava a tvorba skupiny štandardných preventívnych postupov. Zatiaľ je predčasné špecifikovať všetky konkrétne výstupy,“ naznačila Eliášová. Rezort sa snaží zlepšovať starostlivosť aj v nemocniciach. „Výraznými míľnikmi v kardiológii je otváranie nových špecializovaných pracovísk v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave vrátane Diagnostického centra, ako aj dostavba nového Detského kardiocentra. Ide o skvalitňovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, zároveň pokračujú investície do novej prístrojovej techniky na kvalitnejšiu diagnostiku a liečbu,“ vymenovala Eliášová.

Rezort sa tiež snaží dostať na trh viac moderných a inovatívnych liekov. Do zoznamu kategorizovaných liekov pribudli nové molekuly pre onkologických pacientov. Ide najmä o lieky na rakovinu prsníka, pľúc či štítnej žľazy. „Za posledný rok vstúpilo do kategorizačného zoznamu viac onkologických liekov ako v minulosti. K pacientom sa dostali napríklad aj lieky na liečbu pľúcnej hypertenzie, karcinómu štítnej žľazy, lymfoblastovej leukémie či pokročilej Parkinsonovej choroby,“ uviedla hovorkyňa.

Počet hospitalizácií za rok 2018

  • V roku 2018 v nemocnici bolo ukončených 1 189 662 hos­pitalizácií, čo je v porovnaní s rokom 2017 pokles o 15 075 prípadov
  • Priemerný vek hospitalizovaného pacienta bol 49 rokov, čo je o 0,8 roka viac oproti roku 2014.
  • Častejšie boli hospitalizované ženy (56 percent) ako muži. To súvisí najmä so starostlivosťou o ženu počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia
  • Najčastejšou príčinou hospitalizácie pacientov boli choroby obehovej sústavy – 3 325 hospita­lizácií na 100 000 obyvateľov. Tie zároveň tvorili najväčší podiel všetkých hospitalizácií (15,2 percenta).
  • Nasledovali choroby tráviacej sústavy (2 100 na 100 000 obyva­teľov), nádorové ochorenia (2 048,6 na 100 000 obyva­teľov), poranenia, otravy či choroby svalovej a kostrovej sústavy a spojivového tkaniva.
  • Najviac hospitalizácií pri prepočte na 1 000 obyvateľov daného kraja bolo v Prešovskom (237) a Žilinskom (232), najmenej v Bratislavskom kraji (197)
Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

Urológ nie je nepriateľ

Väčšina mužov sa nezaujíma o urologické ochorenia, nehovorí o nich a dôležité informácie ignoruje. Môžu im pritom ochrániť nielen zdravie, ale dokonca aj život.

Podľa údajov Slovenskej urologickej spoločnosti trpí rakovinou prostaty takmer 9 000 Slovákov, pričom ročne ich pribudne 2 000. Odborníci však upozorňujú, že reálne číslo je vyššie, pretože muži ignorujú príznaky problémov a prevenciu. Ročne na toto ochorenie zomrie 600 mužov. „Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje v celej Európe. U nás je ale situácia horšia, pretože vysoké percento pacientov zachytíme až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky,“ vysvetlil vedecký sekretár Slovenskej urologickej spoločnosti Boris Kollárik.

Údaje zozbierané Európskou urologickou asociáciou v piatich európskych krajinách poukazujú na slabú znalosť verejnosti o tejto problematike a dali by sa považovať za širší trend. Iba každý štvrtý respondent v prieskume správne identifikoval, kde sa prostata nachádza, pričom správne odpovedalo viac žien ako mužov. To, že prostatu majú aj ženy, uviedlo dokonca 54 percent respondentov. Slabé sú aj znalosti v prípade rakoviny semenníkov. Až 70 percent opýtaných mužov si neverilo pri rozoznávaní symptómov. Oveľa viac boli sebaistí pri určovaní príznakov rakoviny prsníkov. Čo robí urológ, nevedelo uviesť 40 percent respondentov a 10 percent o ňom dokonca nikdy nepočulo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #hospitalizácia v nemocnici #návšteva lekára #prevencia chorôb