Vysadenie liekov na tlak môže mať pre pacientov fatálne následky

Sociálnymi médiami kolujú informácie o potenciálnom vplyve liekov používaných na liečbu krvného tlaku a iných kardiovaskulárnych ochorení, na priebeh ochorenia COVID-19. Medzinárodné, ale aj slovenské lekárske spoločnosti upozorňujú, že ide len o špekulácie.

30.03.2020 11:42
srdce, krvný tlak, EKG Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Poukazuje sa na účinné látky liekov na kardiovaskulárne ochorenia, ktoré majú spôsobiť väčšie riziko infekcie a následne ťažší priebeh ochorenia u rizikových skupín pacientov.

Odborné kardiologické a hypertenziologické spoločnosti na tieto informácie reagujú ako na špekulácie, ktoré nie sú vedecky preukázané. Európska hypertenziologická spoločnosť uviedla, že „zatiaľ neexistuje žiadna potvrdená súvislosť medzi hypertenziou a zvýšeným rizikom infekcie COVID-19,“ a lekárom a pacientom radí pokračovať v obvyklej liečbe.

Rovnaké argumenty priniesli aj odborníci z Európskej kardiologickej spoločnosti či Americkej kardiologickej spoločnosti, ktoré zároveň uvádzajú, že tieto obavy budú konkretizovať a aktualizovať až na základe dostupných výskumov. V súčasnosti už existuje aj analýza, ktorá skúmala súvislosť medzi mortalitou pacientov na COVID-19 a užívaním ACE-inhibítorov či účinných látok zo skupiny sartanov. Analýza preukázala, že v skupine pacientov liečených spomenutými látkami nebola potvrdená ani vyššia úmrtnosť a ani ťažší priebeh ochorenia v porovnaní s pacientmi, ktorí týmito látkami liečení neboli.

Viacerí lekári hovoria o pacientoch, ktorí tieto informácie vnímajú a sú zneistení. Existuje teda veľké riziko, že pacienti môžu prestať užívať liečbu alebo začnú vo zvýšenej miere navštevovať ambulancie praktických lekárov so žiadosťami o zmenu liečby. Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska tiež reaguje na problematiku, pričom doktor Marek Kučera upozorňuje, že poprední odborníci zo sveta situáciu vysvetľujú a odporúčajú tieto lieky nevysadzovať. Lekári sú teda naďalej povinní poskytovať zdravotnú starostlivosť, ktorá je v súlade s príslušnými právnymi predpismi. „Všetkým dobre známe riziko prerušenia antihypertenzívnej liečby je závažnejšie než nedokázané vyššie riziko infekcie novým koronavírusom,“ približuje doktor Kučera.

Na tieto hypotézy reaguje aj Slovenská kardiologická spoločnosť, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb a hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre kardiológiu, profesor Robert Hatala.

„Vysadenie týchto liekov v aktuálnej pandemickej situácii považujeme v súlade so všetkými medzinárodnými odbornými spoločnosťami za nesprávne, pre reálnu hrozbu destabilizácie klinického stavu pacientov, vrátane zvýšeného rizika závažných kardiovaskulárnych príhod.“

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #lieky na tlak #koronavírus #Covid-19