Mýty a fakty o pandémii. A opatrenia, ktoré by ste mali dodržiavať

O koronavíruse a ochorení Covid-19 kolujú rôzne dezinformácie. Čo je pravda a čo nie?

02.04.2020 00:10
koronavírus extra Foto:
Proti koronavírusu pomáhajú antibiotiká. ... alebo nie?
debata (3)

MÝTUS: Studené počasie a mráz zabijú koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

FAKT: Vírus dokáže prežiť na oblečení alebo pokožke človeka aj v studenom počasí.

MÝTUS: Predídem nákaze kúpaním sa v horúcej vani.

FAKT: Kúpaním nepredídete nákaze, pretože teplota vášho tela ostáva nezmenená. Ak sa vo vašom tele nachádza vírus, tak prežije. Nákaze predídete hlavne správnou pravidelnou hygienou a prevenciou.

MÝTUS: Vírus dokáže prežiť na výrobkoch z iných krajín.

FAKT: Nemusíte sa báť. Vírus mimo tela hostiteľa prežije niekoľko hodín, maximálne dní (v závislosti od typu povrchu). Ak ste si objednali napríklad výrobok z Číny, s najväčšou pravdepodobnosťou bude v poriadku.

MÝTUS: Prenášajú ho komáre a hmyz.

FAKT: Do dnešného dňa lekári/vedci nezaznamenali žiadny prípad prenosu vírusu hmyzom.

MÝTUS: Môžu ho prenášať domáce zvieratá.

FAKT: Nebol zaznamenaný žiadny prípad infikovaného domáceho zvieraťa. Ak ste sa dotýkali zvierat, odporúčame umyť si ruky, aby ste sa chránili pred inými nákazami.

MÝTUS: Pomáhajú antibiotiká.

FAKT: Nie. Antibiotiká pomáhajú iba proti bakteriálnym infekciám. Počas hospitalizácie ale môžete dostať antibiotiká, pretože pri vírusových infekciách často dochádza k sekundárnym bakteriálnym infekciám.

Koronavírus: Opatrenia, ktoré by ste mali dodržiavať

Nedotýkajte sa tváre (očí, úst, nosa) neumytými rukami.

Umývajte si ruky mydlom a vodou najmenej 40 sekúnd. Ak nemáte mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.

Keď kašlete a kýchate, zakrývajte si nos a ústa vreckovkou, ktorú potom zahoďte. Ak nemáte vreckovku, použite vnútornú stranu ohnutého lakťa.

Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky nádchy alebo chrípky, kašľú alebo kýchajú.

Dezinfikujte povrchy v domácnosti, mobily, tablety či povrchy, ktorých sa dotýka viacero ľudí (kľučky, vypínače, tlačidlá vo výťahoch…).

Ochranné rúško sa odporúča nosiť vždy, keď ste v kontakte s ľuďmi, od ktorých by ste sa potenciálne mohli nakaziť alebo ktorých by ste vy potenciálne mohli nakaziť. Inkubačná lehota, teda čas od nakazenia koronavírusom do prepuknutia ochorenia COVID-19 je 2 až 14 dní. Aj keď sa v tomto období príznaky neprejavujú, nakazená osoba môže infekciu šíriť. V tejto fáze epidémie urobíte najlepšie, ak budete seba a svoje okolie chrániť tak, ako keby ste infekciu mali.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #mýty a fakty #pandémia #koronavírus