Dobre vstrebateľné železo v boji proti vírusom. Udržte si imunitu!

Krvné farbivo hemoglobín je nosičom, ktorý prenáša kyslík z pľúc do celého tela. V tomto náročnom období, keď sa ochorenie COVID-19 môže prejaviť zápalom pľúc a ohroziť tak zásobovanie tela kyslíkom, je nesmierne dôležité mať v norme hladinu hemoglobínu. A na to je potrebný dostatočný prísun železa.

02.04.2020 08:00
globifer, hemoglobin Foto:
debata (4)

Kardiaci, diabetici, ženy so silným menštruačným krvácaním, seniori, tehotné, tínedžeri v rastovom špurte, to všetko sú ohrozené skupiny ľudí, ktoré môžu trpieť chudokrvnosťou spôsobenou nedostatkom železa. Železo je však nielen jednou zo základných stavebných a funkčných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú spomínaný prenos kyslíka. V tomto období je dôležité vedieť aj to, že podporuje fagocytózu – pohlcovanie a zničenie choroboplodných zárodkov bielymi krvinkami. Odporúča sa preto aj priamo v boji proti vírusom.

Tí, ktorí už v minulosti potrebovali doplniť železo z výživových doplnkov, si možno spomínajú na nie príliš príjemné tráviace ťažkosti. Užívanie železa bývalo spojené s najvyšším výskytom nežiaducich účinkov vôbec. 

globifer, hemoglobin

Imunita sídli v čreve

Vieme, že naša imunita výrazne závisí od zloženia črevnej mikroflóry. Z preparátov s obsahom tzv. anorganického železa sa vstrebe len do 5 % železa a zvyšné, nevstrebané železo, ktoré ostane v čreve, dráždi črevnú sliznicu. Pretrvávanie nevstrebaného železa v čreve môže viesť ku rýchlemu rozmnoženiu potenciálne nežiaducich kmeňov baktérií, napríklad známej E-coli. Potrebná rovnováha črevných mikroorganizmov sa naruší. To spôsobuje nežiaduce účinky v podobe nadúvania, zápchy, alebo, naopak, hnačky. Podľa literárnych údajov môže mať takéto ťažkosti až do 47 % pacientov užívajúcich preparáty s anorganickým železom „Výskyt týchto nepríjemností je závislý od dávky a zvyšuje sa pri dávkach vyšších ako 60 mg železa denne,“ tvrdí gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček v odbornom časopise Via Practica.

A čo takto užívať organické železo?

Švédski vedci však vyvinuli produkt určený na dopĺňanie železa – bez tráviacich ťažkostí. Pri vývoji prípravku GlobiFer®forte významne zvýšili úroveň vstrebávania železa z tablety, čo umožní celkovo znížiť potrebnú dennú dávku železa pri zachovaní účinnosti. V Globifer® forte totiž použili tzv. hémové železo z prírodných zdrojov, čo im umožnilo znížiť potrebnú dávku užívaného železa na 18–36 mg denne.

globifer, hemoglobin

Z prírodného hémového železa vie naše telo vstrebať zvyčajne 20 – 35 % a v prípade nedostatku až 50 %. Malá časť železa, ktorú naše telo nevstrebe, je pre organizmus neškodná, nespôsobí narušenie tak potrebnej črevnej imunity a nemala by spôsobovať ani podráždenie čriev a nežiaduce účinky. Dôležité je dodať aj to, že hémové organické železo sa vstrebáva bez ohľadu na skonzumované potraviny a nápoje.

V Nemecku vyrábaný prípravok je vhodný aj pre tehotné ženy, celiatikov a deti od 12 rokov. Možno si ho bez lekárskeho predpisu kúpiť v lekárni či z domu v online lekárni. Zoznam predajných miest a ďalšie informácie možno nájsť aj na www.globifer.sk. Dobre vstrebateľné železo tak priamo aj nepriamo môže bojovať proti vírusom. Udržte si v tomto období dobrú imunitu!

4 debata chyba